PIU CHE UNA STORIA

Talijanski program na Festivalu dječje knjige: 12. MONTE LIBRIĆ više od priča i radionica

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Talijanski programi i radionice već se tradicionalno na Festivalu dječje knjige Monte Librić održavaju pod zajedničkim nazivom Più che una storia. Ovogodišnji, 12. Monte Librić održat će se od 8. do 14. travnja u suradnji sa Zajednicom Talijana Pula, u poznatom pulskom Circolu. Dvojezičnost će tako i ove godine biti jedno od prepoznatljivih obilježja Monte Librića, a bogat talijanski program osmislile su selektorice Tamara Brussich i Liana Diković.

Renomirani autori

Svoje knjige predstavit će troje renomiranih talijanskih autora, održat će se kreativne i edukativne radionice, kazališne predstave te projekcije filmova. Na Piknik s autoricom dolazi Emanuela Nava iz Milana, koja je već objavila stotinjak naslova za djecu i mlade, s knjigom "Io e Mercurio" (Merkur i ja). Zajedno s Bakom Librić ova autorica ispripovijedat će i jednu Priču za laku noć.

Fabrizio Altieri iz Pise, pisac i edukator, na Pikniku pak predstavlja svoju knjigu "Ridere come gli uomini" (Smijati se kao ljudi). Spisateljica i prevoditeljica, stručnjakinja za dječju književnost Manuela Salvi predstavit će knjigu "Famiglie e altri scompigli" (Obitelji i ostale zavrzlame). Ista autorica održat će i radionicu za nastavnike pod nazivom "Emozioni scomode e tabù" (Neugodne emocije i tabu teme).

Leptirić u Puli

Kreativne radionice su "Una farfalla a Pola" (Leptirić u Puli), koju vodi Ester Richter Kontošić iz Udruge Piccoli terremoti te "Pale solo al mondo" (Pale sam na svijetu), pod vodstvom Teatra Naranča.

U programu F kao film, u kinu Valli bit će prikazan animirani film "Gatta Cenerentola" (Mačka Pepeljuga) i fantasy film "Edhel". Sa svojim izdanjima na Monte Libriću, već tradicionalno, sudjelovat će u izložbeno-prodajnom dijelu i talijanski nakladnici koje distribuira tršćanska knjižara Nero su Bianco i uglavnom će biti izloženi naslovi izdavačke grupacije Feltrinelli.  

Pokrovitelji talijanskog programa 12. Monte Librića su Grad Pula-Upravni odjel za kulturu, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije putem Talijanske unije iz Rijeke.

Emanuela Nava donosi priču o Claudiji, koja ne zna odakle se u njezinoj kući stvorio Mercurio. Fabrizio Altieri predstavlja priču o Wolfu, štencu koji proživljava nevjerojatne pustolovine i želi pobjeći od ratnih horora. Manuela Salvi pak u svojoj knjizi piše o tome kako postoje brojni načini poimanja obitelji, pitajući se što čini jednu obitelj normalnom. Barbara, zvana Ruggi ima čudnog tatu, njegovu novu zaručnicu i novu braću koja joj nisu baš po volji…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter