Završen festival dječje knjige

MONTE LIBRIĆ Pogođeni termin, ali i lokacija za posve drukčije izdanje

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Ovogodišnje izdanje Monte Librića - Festivala dječje knjige u Puli pokazalo je da je posve novi termin - kasno ljeto, i isto tako posve novo mjesto radnje - Park Petre Krešimira IV., itekako pogođen. Osim jednog kišnog dana, svi programi su održani te su djeca i njihovi roditelji bili zadovoljni.

Predstavljena su, kao i svake godine, i djela istarskih autora - ovoga puta prijevodi "Priče o žabama" i "Priče o kornjačama" Jadranke Ostić i Sandre Kušević koje su sada postale "Le rane/le tartarughe" u talijanskoj inačici Laure Marchig i Daria Safticha te slikovnica "Karakol je gol" Tatjane Pokrajac-Papucci, obje u izdanju Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Brojni autori

Gostovali su, odnosno predstavljena su djela autora kao što su Olja Savičević Ivančević, Ivanka Mazurkijević, Damir Martinović Mrle, Lana Letović Perčin, Lana Roje Miličević, Hana Lukas Midžić, Nataša Jukić, Dona Tomić, Nikolina Manojlović Vračar i drugi.

Tu su bile i igraonice, libraonice, zanimljivi programi uz talijanskog glumca Giulia Settima, predstava uz Giulia Settima i Peđu Gvozdića, izvrsna animatorica Una Libar, odnosno Sedina Cerovac, i već dobro poznata Baka Librić.

Pretposljednje večeri predstavljene su istarske uspavanke, "Istarske nine nane/Ninne nanne istriane", a to je projekt realiziran u sklopu zavičajne nastave tijekom protekle nastavne godine. Mališani iz predškolske ustanove Rin Tin Tin te iz Dječjih vrtića Pula oslikali su poznate istarske narodne uspavanke, a učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova snimili su svoj prvi CD s istarskim uspavankama.

Uspavanke su iznikle iz pitomosti istarskoga krajolika, klime i temperamenta. Također, svojim jezikom i formom odražavaju specifičnosti toga podneblja. Profesori koji su uglazbili izabrane tekstove pjesmarice izvrsno su se nosili s naizgled jednostavnim izazovom komponiranja (Luka Demarin, Milena Đukanović, Vladimir Gorup). U snimanju su sudjelovali solisti i zbor osnovne škole, ukupno 70-ak učenika. Cjelokupni proces i višemjesečni rad koji je započet prošle školske godine, vodila je profesorica savjetnica i zborovođa Suzana Goldin uz neizostavni istraživački rad etnomuzikologa Daria Marušića te uz veliku ulogu ravnateljice Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Romane Vuksan Zuban.

Mentori i suradnici

Mentori i suradnici u projektu bili su profesori Orhida Antunović, Vinka Burić, Naike Dapiran, Anton Gregorić, Milena Đukanović, Denis Goldin, Ivan Šuran, Vedran Vojnić, Fabio Jurić i Suzana Goldin, dok su snimatelji bili Edi Cukerić i Branko Crnogorčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter