Giardini postali umjetnička galerija

ZASTAVICE S DJEČJIM AUTOPORTRETIMA najavljuju 12. Monte Librić

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Snimila Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ

Snimila Tanja DRAŠKIĆ SAVIĆ


U znaku dobrog raspoloženja, raspjevano, šareno i veselo Puljani, posebice najmlađi, uvedeni su u ovogodišnje izdanje festivala dječje knjige Monte Librić, koji će se u Zajednici Talijana ove godine održati u nešto ranije terminu, od 8. do 14. travnja.

Naime, predfestivalskom akcijom i svečanim otvorenjem izložbe "Ja sam lice grada/Io sono il volto della città“, s više od 1.000 dječjih autoportreta naslikanih na zastavicama, jučer je na pulskim Giardinima najavljen 12. Festival dječje knjige Monte Librić.

Posebna šetnja

Cijeli je program započeo na tržnici, na Narodnom trgu veselom scensko-glazbenom povorkom koju je na štulama predvodila Sedina Cerovac, kao Tonka i Jan Franjul kao Librić, likovi Monte Librića, te djeca – polaznici Studija glazbene kreativnosti Čarobna frula. Šetnjom uz glazbu, poeziju i poznati ritam himne Monte Librića, dinamična povorka krenula je kroz centar grada prema Giardinima, najavljujući ujedno i ovogodišnju temu Monte Librića "Volim grad/Amo la mia città".

Djeca su nekoliko puta morala ponoviti kada počinje ovogodišnji Monte Librić, a sasvim posebnu izložbu koja će krasiti Giardine proglasila je otvorenom zamjenica gradonačelnika grada Pule Elena Puh Belci, dok su djeca povukla posljednje uže s nanizanim autoportretima.

Sedina Cerovac zahvalila je Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik i njihovoj suradnici Zdenki Bilušić koja je idejni začetnik projekta izložbe dječjih autoportreta, kao i pulskim dječjim vrtićima koji su sudjelovali u akciji.

Sudionici izložbe

Zastavice su, naime, marljivo oslikali mali polaznici pulskih dječjih vrtića: Dječjeg vrtića Pula, u sklopu kojeg su: Dječji vrtić Zvjezdice te područni objekti Rožica, Centar, Kaštanjer, Loptice, Veli Vrh, Val i More. Sudjelovao je i Dječji vrtić Mali svijet u sklopu kojeg su: Dječji vrtić Veruda te područni odjeli Latica, Izvor, Monte Zaro, Mali zeleni, Vjeverice, Ribice i Zvončići. Iz Dječjeg vrtića/Scuola dell’ infanzia Rin Tin Tin uključili su se: vrtići s Giardina, te dislocirani odjeli Pinguino i Delfini. U akciju su se uključili i privatni dječji vrtići Maslačak, Cvrčak, Dobrilići, Histrići, Dado, Veseljko, Kućica od licitra, Cipelići, Vjeverica, Topolino, Zvončica, "Marija Petković", Dugin svijet, Oblutak, Šiljo, Vesela kuća, Slatki svijet, Titti i Bambi te Dnevni centar za rehabilitaciju Veruda.

Budući da Monte Librić surađuje već niz godina s Međunarodnim dječjim festivalom Šibenik, Pulom se, uz tisuću pulskih, zavijorilo i 250 zastavica pristiglih iz Šibenika, koje su tek dio iz njihove bogate zbirke dječjih autoportreta.

To je do sada najveća i najoriginalnija najava Monte Librića kroz godine, gdje su glavni akteri oni najmlađi, uz pomoć svojih vrijednih odgojiteljica.

Ponovimo da će se 12. Festival dječje knjige Monte Librić održati od 8. do 14. travnja u Zajednici Talijana Pula – Circolo uz pregršt promocija knjiga, kreativnih radionica, kazališnih predstava, filmskih projekcija i više od 2.000 naslova književnosti za djecu.

Tijekom ove akcije podijeljeni su i bonovi za popuste na knjige.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter