PFF OTVARA  "ALEKSI" BARBARE VEKARIĆ 

Još samo osam dana do FILMSKOG BUMA



Osam dana uoči početka 65. izdanja Pulskog filmskog festivala - koji će u subotu 14. srpnja nakon ceremonije otvaranja otvoriti kratki dvadesetominutni film Karle Lulić "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga", a zatim debitantski igrani film redateljice Barbare Vekarić "Aleksi" s Tihanom Lazović u glavnoj ulozi - jučer je vodstvo festivala u hotelu Park Plaza Histria predstavilo, uz prigodne izjave potpore predstavnika sponzora, prateće filmske programe za djecu te nove projekte Abecedarij filmova i Abecedarij djelatnika.

Kvalitetni programi za djecu

Nakon što su već predstavljeni domaći i međunarodni programi, ravnateljica Pula Film festivala Gordana Restović kazala je da ni ove godine neće izostati kvalitetni programi za djecu. Devet dugometražnih i četiri kratkometražna naslova čine program Pulice i Dizalice, programe koji uz sebe imaju i praktične radionice "Pustolovni laboratorij profesora Baltazara" i "Radionicu za digitalnu generaciju", a koje su ove godine popunjene u rekordnom roku. Filmovi nastali tijekom radionica premijerno će se prikazati posljednjeg dana festivala, u nedjelju 22. srpnja, prije hita "Hotel Transilvanija 3: Praznici počinju". Na Festivalu će biti prikazani i studentski filmovi - sedam hrvatskih i 14 inozemnih naslova.

Izvršni direktor hotelske kuće Arena Hospitality Group Reli Slonim, predstavljen jučer i kao veliki filmofil, izjavio je da su ove godine u suradnji s Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika raspisali natječaj za mlade kreativce u dobi od 15 do 21 godine, s temom izrade skice modne kolekcije pod sloganom "Film pod zvijezdama" i sukladno osvježenom festivalskom vizualnom identitetu. U uži izbor stručni žiri izabrao je četiri kandidata (Nikolina Balatinac, AnaPaula Jeluć, Lana Tomišić i Leon Gržinić) koji će na modnoj reviji u četvrtak 12. srpnja izložiti svoje kreacije, a događaj će upotpuniti i 13 etabliranih dizajnera koji će predstaviti svoju novu kolekciju.

Poželjevši dobre vremenske uvjete za projekcije, direktorica Turističke zajednice Pule Sanja Cinkopan Korotaj izjavila je da u festivalskom tjednu, uz domaće, oduševljenje jedinstvenim događajem iskazuju i strani gosti, čemu pridonosi i podnaslovljavanje svih filmova na engleskom jeziku, odnosno engleska inačica mrežne stranice i aplikacije za pametne telefone.

Pulski dogradonačelnik Robert Cvek rekao je da veseli što ćemo uskoro ponovno imati najposjećeniju kulturnu manifestaciju u zemlji. Valter Šarić, direktor istarskog Regionalnog centra Zagrebačke banke kazao je da je intenzivirana višegodišnja suradnja iznjedrila u dva-tri glavna sponzora ovog festivala.

Ulaznice 25 kuna ali i popusti

Ulaznica za pojedinačnu filmsku večer u Areni iznosit će 25 kuna, komplet ulaznica za sve večeri 165 kuna; umirovljenici uz predočenje isječka mirovine ostvaruju pravo na kupnju propusnice po cijeni od 30 kuna, a studenti uz predočenje indeksa propusnicu po cijeni od 50 kuna. Ulaz će biti slobodan za projekcije u kinu Valli, INK-u i na plaži Ambrela.

"Posljednji bend u Libanonu" samo sat nakon nogometnog finala

Ovogodišnja zemlja-partner je Izrael, a pored retrospektive suvremene izraelske kinematografije, u ovogodišnji Međunarodni program uvrštena je i premijera filma "Posljednji bend u Libanonu". Prikazat će se u nedjelju, 15. siječnja u 19 sati u kinu Valli (samo sat vremena nakon kraja finalne utakmice svjetskog prvenstva u nogometu), a film prati tri pričuvna vojnika, članova vojnog rock benda ostaju sami na ničijoj zemlji tijekom povlačenja izraelske vojske iz Libanona u svibnju 2000. godine.

U Areni od deset hrvatskih filmova - sedam premijera

1. "Aleksi" redateljice Barbare Vekarić, premijera

2. "Do kraja smrti" Anđela Jurkasa, premijera

3. "Dom" Darija Pleića, premijera

4. "Duboki rezovi", omnibus Filipa Peruzovića, Filipa Mojzeša i Dubravke Turić, premijera

5. "Lada Kamenski" Sare Hribar i Marka Šantića, premijera

6. "Mali" Antonija Nuića, premijera

7. "Za ona dobra stara vremena" Eduarda Galića, premijera

8. "Comic sans" Nevija Marasovića

9. "Egzorcizam" Dalibora Matanića

10. "Osmi povjerenik" redatelja Ivana Salaja

(Piše Zoran ANGELESKI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of