STRKA OKO PFF-A

ŽUPAN FABRIZIO RADIN: Filmski festival će egzistirati u Areni dok bude političke volje za to, kao i publike

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ
Pulski filmski festival

Pulski filmski festival


Nakon što je na Županijskoj skupštini početkom tjedna mnoge iznenadio izjavom kako "postoje tendencije da se Puli oduzme filmski festival", pitali smo istarskog župana Fabrizia Radina za pojašnjenje tko to planira gašenje Pulskog filmskog festivala. Konkretno, je li točno da već duže vrijeme postoje određeni pritisci da se Puli oduzme festival i preseli na neku drugu lokaciju te što je u pozadini takvih razmišljanja- politika ili nešto sasvim drugo? 

- Notorna je činjenica da postoji latentno nezadovoljstvo, po svojoj pojavnosti cikličko i po svom opsegu do sada uvijek manjinsko, u pogledu opstojnosti nacionalne filmske smotre na tradicionalnoj lokaciji u Areni. I to ne od danas, već od samog osnutka Pulskog filmskog festivala. Naprosto, sasvim je prirodno da se oni koji umjetnički stvaraju, produciraju i financiraju film povremeno zapitaju, makar i podsvjesno, koji puta i glasno, da li su u obvezi prikazati svoje umjetničko djelo - s time da bi bilo poželjno da to prikazivanje bude premijerno - u nacionalnoj konkurenciji na pulskom festivalu. Naša je uloga na lokalnoj razini olakšati im donošenje pozitivne odluke, osiguravajući im što bolje uvjete boravka, što kvalitetnije popratne manifestacije, festivalsku atmosferu, i prije svega, brojnu publiku u Areni, kaže Radin. 

Što se tiče izbora umjetničkog ravnatelja festivala, župan ističe da su predstavnici lokalne sredine u Festivalskom vijeću uvijek, barem do sada, podržavali stav strukovnih asocijacija koje okupljaju filmske stvaratelje i stav resornog Ministarstva. Dakle, one koji kreiraju, produciraju i financiraju domaći filmski proizvod. 

- Novi umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala izabran je putem natječaja na kojemu je stručno povjerenstvo ocijenilo kandidate na temelju predloženih programa, a ne na temelju prebivališta. U tom smislu, Pula kao sjedište nacionalnog filmskog festivala oduvijek ima oponente i kritičare, a bit će ih i ubuduće, smatra Radin. 

Na pitanje što u skorijoj budućnosti očekuje i koliko su razmišljanja o preseljenju ili gašenju realna, odgovara da će ljetni festival u pulskoj Areni i dalje egzistirati sve dok na lokalnoj i državnoj razini bude političke volje za to, ali i publike. 

- Epidemiološka situacija ove godine trebala bi biti bolja od prethodne, ovisno o dostignutoj razini procijepljenosti domicilnog stanovništva i gostiju. Stoga očekujem da će se filmski festival održati koncem srpnja u pulskoj Areni, zaključuje Radin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater