NATJECANJE U ROŠTILJANJU

GRADELADA NA PULSKOM OTOKU: Na Fratarskom grilali juneća rebra, prepelice… Najbolja je bila ekipa "Re"

| Autor: Borka PETROVIĆ


I ove smo godine organizirali natjecanje za ljude koji ovdje ljetuju. Uvijek se prijavi ukupno deset ekipa po četiri člana kojima podijelimo određene namirnice od kojih moraju, u roku od sat i pol od paljenja vatre, napraviti vrhunski roštilj, priča nam Skoko

Prvo mjesto na sada već tradicionalnom natjecanju u roštiljanju, koje se u nedjelju održalo na Fratarskom otoku, osvojila je ekipa "Re", koju su činili Adriana Tošić, Marija Tonevska, Dean Buić i Dorijan Glavaš. Za osvojeno prvo mjesto nagrađeni su plinskim roštiljem.

- Iznimno smo ponosni što smo osvojili prvo mjesto jer je konkurencija bila doista jaka, natjecalo se kao i svake godine deset ekipa, prepričava nam Buić, dodajući da su ovoga puta morali odraditi dosta teške zadatke. Tako su na roštilju pripremali juneća rebra, juneća jetra, prepelicu te razno povrće.

Medna zamka

- Te smo namirnice dobili unaprijed i mogli smo ih pripremati kako smo htjeli s time da sve završimo na roštilju, veli nam Buić, napominjući da su pred roštiljanje dobili i iznenađenje - nove namirnice koje su trebali grillati poput srdela i svinjskih rebra u pacu. Zamka je bila što je dio mesa bio mariniran u medu pa je trebalo jako paziti da ne zagori i med pa da, umjesto sladak, postane gorak i nejestiv, kaže Buić.

Od Vjekoslava Jozanovića, direktora Fratarskog d.o.o, doznajemo da se manifestacija organizira u suradnji s poznatim kuharom Davidom Skokom koji već godinama ljetuje na Fratarskom otoku i koji u žiri svake godine dovede i eminentne gastro stručnjake.

- I ove smo godine organizirali natjecanje za ljude koji ovdje ljetuju. Svake godine prijavi se ukupno deset ekipa po četiri člana kojima podijelimo određene namirnice od kojih moraju, u roku od sat i pol od paljenja vatre, napraviti vrhunski roštilj, priča nam Skoko. Dodaje da su ove godine zanimljive bile i specifične namirnice s kojima većina još nije radila, poput prepelice i junećih jetara. No, sve su se ekipe, dodaje, odlično snašle.

Skoko napominje da se roštilja na pravom žaru s ugljenom te kaže da je bilo jako zanimljivo gledati posve različite stilove i tehnike kuhanja ekipa koje su s istim namirnicama dobile posve različita, originalna jela.

Stručni žiri

Ove godine, dodaje, u žiriju su imali jako stručne ljude - Davor Šušković, majstor roštilja, prošao je Weberovu Grill akademiju i svoje delicije s pratiteljima dijeli na Instagram profilu "Davor's Quadrillage". Član žirija bio je i Richard Gruica, poznati kuhar našeg podrijetla. Ovaj američki gastropoduzetnik zagrebačkih korijena poznat je po tome što organizira gastro manifestaciju "Gypsy table" - pop up večere na tajnim mjestima i vodi stranicu "Captivating Croatia" koja promovira gastro ture po Hrvatskoj.

U žiriju su bili i Dragan Jovanović iz Gastro kluba i Kristijan Tabet, poznati zagrebački fotograf.

Svi su oni, s iznimkom Jovanovića, prvi puta bili na otoku i oduševili se pa već iduće godine planiraju doći ovdje barem na par dana, veli nam Skoko. Dobra zabava nakon roštiljanja nastavljena je uz koncert i druženje.

Dovitljivi nazivi ekipa

Ekipe su imale zanimljive nazive - tako su se za titulu "naj grill majstora" natjecali Šit it, Tri pjata kalamara, Grilisti, Ruža koja ljubav pruža, Raže… Drugoplasirana je ekipa "A je to", koju su činili Sabina Šebalj, Ivan Šebelj, Hrvoje Kraljić i Adrijana Blagajčević, dok su treći bili članovi ekipe "Gladne oči", odnosno Ivana Ruba, Igor Ruba, Olja Januš i Zoran Januš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter