Piše Emil PERDEC

ENOTEKA: Žuti muškat Allegro Dobravac


Siječanj je mjesec kad se polako počinju pripremati bijela mlada vina za plasman na tržište, a prva takva manifestacija u Istri je legendarna manifestacija Antonja u Rovinjskome Selu koja se ove godine održava po 28. put. Ovakve manifestacije su tipične za mnoge vinske zemlje u našem okruženju, od Italije, Austrije, Slovenije, Slovačke i Mađarske. Antonja ima i dodatak s maslinovim uljima koji se održavaju po 16. put te natjecanje u pomalo zaboravljenom tradicionalnom spravljanju Istarske supe, ove godine 6. po redu.

Antonja je zapravo izrasla u vrlo ozbiljnu pučku veselicu koja pršti od pozitive, sporta, dobre glazbe, narodnih običaja i onoga na što je istarski čovjek jako ponosan, a to su vino i maslinovo ulje. Za natjecateljski dio prijavljeno je 43 uzorka vina i 87 uzoraka maslinova ulja. U posljednje vrijeme dosta sam pisao o pjenušcima te finim bijelim i crvenim suhim vinima, a nekako sam zapustio slatka vina. Stoga bih danas s Vama podijelio moje viđenje muškata žutog Allegro, vinarije Dobravac koja je bila jedna od vodećih izlagača na Antonji. Upravo je njihov muškat žuti Allegro jedan od najboljih istarskih muškata. Grožđe za ovo vino raste na jednom od najboljih položaja vinarije Dobravac, Calciera na dubokoj istarskoj crvenici. Berba je bila ručna krajem rujna, a potom se grožđe pet mjeseci sušilo u kašetama te nakon prerade odležavalo isključivo u inox bačvama. Potom se punilo polulitarske boce i onda odležavalo minimalno šest mjeseci pred puštanje na tržište.

Vino krasi lijepa zlatno žuta boja, bistro je i gusto, u čaši se polako otvara, a miris je vrlo fin i ugodan te intenzivan. Na prvo mirisanje javlja se nota livadnog meda, potom slijedi nota karamela i anisa, zatim nota sušene narančine kore i marmelada od breskve. Vino je slatko jer ima oko 100 grama neprovrela šećera, toplo je i mekano, a s druge strane krasi ga solidna svježina te je vrlo ukusno i ima snažno tijelo. Vino je uravnoteženo, iako mu malo ipak prevladava lijeva strana sa šećerima, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost u ustima je upravo izvrsna. Na aftertasteu javlja se ponovno nota karamele, vino je harmonično i u pravoj je formi te u dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem tri, četiri godine. Enogastronomski preporučio bih ga uz fini nabujak od čokolade sa semifredom od naranče.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter