PREGOVORI O PLAĆAMA

CEROVAC: Zar 250 zaposlenika vrtića vrijede kao jedan zaposlenik Grada Pule?

| Autor: Glas Istre
Boris Cerovac (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)

Boris Cerovac (snimio D. MARUŠIĆ ČIČI)


Jadranski sindikat nije zadovoljan predloženim povećanjem plaća za zaposlene u pulskim vrtićima. 

- Grad Pula je kao osnivač tri predškolske ustanove (Dječji vrtić Pula, Dječji vrtić Mali svijet i Dječji vrtić Rin Tin Tin) predložio povećanje osnovice za 3 posto od 1. srpnja 2022. godine te povećanje osnovice za sljedećih 3 posto od 1. prosinca 2022. Što to znači? Da predočimo zaposlenicama i javnosti koliko bi se takvim prijedlogom povećala neto plaća i koliki je ukupan iznos koji bi Grad Pula trebao izdvojiti, ističe čelnik sindikata Boris Cerovac. 

- Prosječna neto plaća radnika tri dječja vrtića danas iznosi oko 6.150 kuna. Kada pribrojimo porez, prirez i dodatak za mirovinsko, prosječni iznos bruto plaće je oko 8.300 kuna. Povećanje od 3 posto na prosječnu bruto plaću od 8.300 kuna iznosi 250 kuna bruto. Kada se od tog iznosa odbije 20 posto naknade za mirovinsko te 20 posto poreza plus prirez (jer je uglavnom iskorištena olakšica), prosječno neto povećanje iznosi 155 kuna. Spremačice, koje imaju najmanju plaću, mogu očekivati povećanje od oko 100 kuna u neto iznosu, kaže Cerovac.

- Kada prosječnom bruto iznosu od 250 kuna po zaposleniku pribrojimo 17 posto poreza na plaću, mjesečni prosječni iznos po zaposlenom je 290 kuna. Pod pretpostavkom da je u tri dječja vrtića zaposleno oko 250 radnika, što množimo sa mjesečnim troškom od 290 kuna, proizlazi da je dodatno mjesečno izdvajanje Grada Pule, za sve tri predškolske ustanove, 72.750 kuna. Stoga bi Grad Pula u 2022. godini za predloženo povećanje izdvojio 363.750 kuna. Usporedbe radi, za zaposlenika Grada koji prima 15.000 kuna neto mjesečnu plaću, uz poreze na plaću i od plaće, te dodatka za mirovinski, na godišnjem nivou Grad utroši oko 340.000 kuna, ističe Cerovac.

- Nedavno je u javnosti navedeno kako plaća zaposlenih u predškolskim ustanovama zaostaje za plaćom drugih zaposlenika - deset godina. Kada plaću zaposlenika u predškolskim ustanovama kojima je osnivač Grad Pula usporedimo s plaćom osnovnih škola, dolazimo do poraznog saznanja kako zaostaje za oko 900 kuna u neto iznosu. Zadnjih godinu dana cijene goriva povećale su se za oko 65 posto, prehrambeni proizvodi za oko 15 posto, ali, povećane su cijene i drugim proizvodima. Znači trošak života je u godinu dana porastao za oko 20 posto, a uslijed pandemije izazvane covid 19 i ratom u Ukrajini, kroz naredni vremenski period očekuju se nova, veća poskupljena svih proizvoda, kaže Cerovac.

- Konačno, prihvaćanje dodatnog povećanja od 3 posto za narednu godinu moglo bi značiti da više nema pregovora o kolektivnom ugovoru do kraja 2023 godine, a time ni povećanja plaća, neovisno o očekivanim drastičnim povećanjima troškova života, kaže Cerovac i dodaje da se postavlja pitanje:

- Trebaju li se zaposlenici predškolskih ustanova zadovoljiti prosječnim mjesečnim povećanjem plaće od oko 155 kuna neto, ili spremačice za 100 kuna neto? Zar predstavnici Grada Pule ne razumiju da će se ovim oskudnim povećanjem napraviti još veća (negativna) razlika plaća zaposlenika predškolskih ustanova naspram prosječne plaće u RH? Zar prema prijedlogu grada Pule zaposlenici dječjih vrtića, njih 250, vrijede koliko jedan zaposlenik Grada Pule? Zašto Grad Pula za 2022. godinu ne izdvoji milijun i petsto tisuća kuna za zaposlenike tri dječja vrtića i time im ispravi nanesenu nepravdu, kaže Cerovac.

Na koncu ističe što se očekuje:

- Da vidimo koji potez će se povući? Onaj kojim grad Pula tjera zaposlenike dječjih vrtića da potraže sreću negdje drugdje pa i u inostranstvu, ili će uraditi značajni pomak u plaći radnika, i time utjecati na kvalitetniju uslugu prema djeci i njihovim roditeljima koji porezima pune proračun grada Pule. Svakako, biti će zanimljivo i vidjeti koji će to sindikat prihvatiti 3 posvećanja bruto plaće za 2022. godinu i potpisati ta mizerna povećanja uz hvalospjev u medijima, zaključio je Cerovac.                                                                                                                                       

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini