ekološki projekt

Pula obilježila "Zero waste" dan na Verudi. Kako smanjiti otpad u svakodnevnom životu?

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


Grad Pula i Pula Herculanea organizirali su ove subote obilježavanje Zero waste dana za sve sugrađane, a posebno stanovnike Verude na Trgu kralja Tomislava.

Događanje je organizirano u sklopu ekološkog projekta "Navike okreni, promjenu pokreni +/Cambia tendenza, fai la differenza +". Kako smanjiti otpad u svakodnevnom životu, bila je misao vodilja kojom su se poveli organizatori te u program uključili nekoliko segmenta.

Kuhanje bez viškova

Na jednom od štandova Zero waste chef Budimir Žižović, uz pomoć brata Branimira, pripremao je ukusna tradicionalna jela primjenjujući Zero waste pristup u kulinarstvu, koristeći namirnice na više načina kako bi se spriječilo stvaranje otpada.

- Načelo Zero waste kuhanja znači da ne bacamo ono što ne moramo baciti od namirnice. Trenutno kuhamo riblju juhu od ostataka filterirane ribe, jer smo ribu filetirali i taj dio ćemo pofrigati, a od svega onog od kostiju što ostane, ispast će odlična riblja juha. I to kad na kraju procijedimo, možemo nahraniti ono malo slobodnih mačaka koje imamo u okolini, slikovito je opisao Žižo.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Ono što najčešće bacamo, veli on, jest kruh. Upravo zaro je ove subote demonstrirao nekoliko zanimljivih izvedbi koristivši namirnicu koju ima svaka kuća, a često nakon što se stvrdne, završi u smeću.

- Recimo, danas ćemo pokazati da se od kore starog kruha može napraviti pizza ili pizzeta. Od sredine kruha mogu se napraviti kockice koje će se pofrigati na maslacu i ići u rublju juhu. Od ostatka te sredine napravit ćemo mrvice, koje ćemo posušiti u pećnici. Na taj način ništa nismo bacili, rekao je Žižo.

I doista, riblja juha je zamirisala cijeli trg, a kockice kruha posložile su kao tjestenina u njoj. Građani su vrlo rado kušali ovaj Zero waste obrok ili, kako smo mogli čuti, Zero waste zalogajčiče, a po svemu sudeći i u svojim će kuhinjama usvojiti ovaj način kuhanja. Od ostataka ribljeg mesa mogu se raditi i polpete.

"Putujući otpad"

Na Trgu su se pravili i popečci od krumpira te pohani karfiol.

Osim kuhanja na štandu Herculanee dijelile su se kartice za podzemne i polupodzemne spremnike za komunalni otpad, namijenjene stanovnicima Verude.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- U ovom djelu gradu u posljednjih par mjeseci ugrađivani su i montirani podzemni i polupodzemni spremnici. Zanimlljivo je da će korisnici dobiti kartice i s njima koristiti i jedne i druge spremnike. Podzemni imaju zapremninu 40, a polupodzemni 25 litara, tako da će si korisnici moći sami regulirati i odlučiti što im je bliže i zgodnije. Tko ne dođe danas po karticu, dobit će je u poštanskom sandučiću. Dok se sustav za cijelo područje ne postavi, naplata će ostati kao i do sada, odnosno računi će ostati jednaki. Dakle, ne ide naplata po otvaranju spremnika, s obzirom da imamo još otvorenih spremnika i na rubnom djelu te ne bi htjeli da dobijemo onaj efekt "putujućeg otpada". S druge strane rekao bih da će nam to biti jedno ogledalo. Vidjet ćemo kakvi smo; da li ne otvaramo spremnike jer nam je skupo, ne da nam se ili iz nekog drugog razloga. Ovaj, nazovimo ga, pilot projekt u ovom djelu grada, gdje će ostati isti model naplate, a svi će dobiti kartice, pokazat će; želimo li biti uredni, ili pak štedimo i iznalazimo neke treće razloge, pojasnio je direktor pulske Herculanee, Robi Fuart.

Posjetitelji su se postepeno okupljali, a najvećim dijelom tu su bile obitelji s djecom pa su nam roditelji jedne male trogodišnjakinje koja je iscrtavala platnenu torbu rekli da se rado odazivaju na ovakve događaje, ponajviše zbog svoje kćeri te pohvalili sam događaj. Za njega su saznali preko društvenih mreža i izrazili želju da se programi na Trgu odvijaju i češće, pogotovo zbog najmlađih. O Zeru wasteu, kao načinu primjene, znaju ponešto, a vele da ga pokušavaju čim više uvesti i u svoju svakodnevicu.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Gospođa Sonja također ponešto zna na ovu temu, a ona joj je i bliska budući da je umirovljenica.

- Sviđa mi se ovdje, a nisam odmah bila sigurna o čemu se točno radi. Izgleda da i ja tako nekako spremam hranu, jer zbog mirovine moram biti ekonomična. Nastojim ne bacati hranu, a iskoristim starije namirnice za neki popečak ili slično, rekla nam je Sonja.

Za sve posjetitelje pripremljeni su i prigodni pokloni u vidu začina i majica, a istovremeno su svi zainteresirani imali priliku naučiti više o Zero waste filozofiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter