Od hrane za svinje do kraljice jeseni

Đir po markatu: Provjerili smo ponudu voća i povrća na tržnici Veruda

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


Za ovotjedni Đir po markatu uputili smo se na tržnicu Veruda gdje su štandovi od kraja rujna postavljeni na tamošnje parkiralište. Nema velikog izbora, ali smo na štandu prodavača iz Pazina snimili buće, bundeve, tikve ili cuke, kako tko kaže, a koja se već dugi niz godina nalazi na istarskim trpezama.

Tikve su prošle trnovit put od "hrane za svinje" do "kraljice jeseni" pa za njih postoji i ona narodna izreka za one koji se nalaze u ne baš dobrom društvu: Tko sa vragom tikve sadi, o glavu mu se razbijaju.

Juhe od cuke, janjeći kotlet na žaru sa sjemenkama i kremom od cuke, njoki od cuke u umaku od šumskih plodova i slatka krostata od cuke nerijetko se tako nađu na brojnim jelovnicima istarskih konoba.

Tu su i janjeći kotleti s kremom od cuke, njoki od buče u umaku od šumskih plodova, pretežito vrganjima kojih u jesen ima napretek. U različitim dijelovima Hrvatske nazivaju ih različitim imenima (bundeva, buča, tikvica, turkinja, pečenica, mirisača, cuka) koja ih ne razlikuju, pa se stječe pogrešan dojam da se radi o jednoj vrsti. Pa, evo, pazinske cuke na tržnici Veruda, ovisno o veličini, prodaju se po 1,50 do 2 eura za kilogram.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Nešpricane jabuke iz Pazina prodavale su se po cijeni od 1,50 eura za kilogram, a češnjak po 7 eura za kilogram. Na drugom štandu kapula iz Pomera prodavala se po cijeni od 3,60 po kilogramu, domaći krumpir za 1,50 eura, špinat po četiri eura, a isto toliko koštala je i domaća blitva.

Fažoleti se cijene po 5 eura za kilogram. Luk, batat i patlidžani bili su 4 eura, a dugi pelati 3 eura. Paprike koštaju 3 ili 4 eura, isto toliko dođe i karfiol, ljute paprike su 8, mrkva, kupus i cikla 3 eura, mahune, brokula i radič 6, a rukola 15 eura.

Iz razgovora s prodavačima doznajemo kako im, zbog preuređenja tržnice koje će trajati do prve polovice prosinca, nije pala prodaja. Nekima bi gotovo i odgovarao ostanak na parkiralištu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter