đir po markatu i ribarnici

Posljednji ovogodišnji obilazak "trbuha grada": Imali smo što vidjeti, odnosno nismo imali puno toga za snimiti

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača)

(Snimio Zoran Oljača)


U našem posljednjem ovogodišnjem obilasku pulskog markata i ribarnice imali smo što vidjeti, odnosno nismo imali puno toga za snimiti. Ribarnica je bila pusta, a sličnu smo situaciju snimili na zelenom dijelu gdje su se djeca igrala po pustim štandovima.

Centri preoteli kupce

Vidjevši nas, jedna nam je prodavačica kratko dobacila kako se ne isplati niti doći do markata jer, valjda, Puljani su se istrošili za Božić ili su već pokupovali ono što im je potrebno za novogodišnju trpezu i potrebno stavili u škrinju. Druga nam je prodavačica dobacila kako tržnica polako ide u zaborav jer su trgovački centri, gdje se kupac ima gdje parkirati, preuzeli sav posao. Dakle, ponude nema pa nema ni kupaca, i obrnuto.

Od ono malo proizvoda što smo uspjeli snimiti istaknuli bi Fuji jabuku. Za Fuji jabuku kažu kako zauzima posebno mjesto među brojnim sortama voćki koje su postale simbolom zdravlja i vitalnosti. Ime je dobila po najvišoj planini u Japanu i za ovu sortu jabuka kažu kako kombinira bogatstvo okusa, teksture i nutritivnih vrijednosti.

Omiljene su zbog svoje izrazite slatkoće, trajnosti i zdravstvenih benefita pa ih mnogi preporučaju dijabetičarima. Za kilogram ove sorte jabuka na pulskom markatu mora se izdvojiti tri eura, a isto toliko dođe i kilogram slatko-kisele Pink Lady jabuke. Za kilogram domaćeg limuna potrebno je izdvojiti tri i pol eura, dunja se prodaje po pet eura za kilogram, dok se za jedan euro manje može kupiti kilogram krušaka. Šipak se prodavao po pet eura za kilogram.

Cikorija i korijander

Od ostalih namirnica pronašli smo kukuruz šećerac koji se na pulskom markatu prodaje po cijeni od 0,5 eura za klip, a tu su i cherry rajčice, koje se negdje prodaju po tri eura za kilogram, a negdje za četiri eura. Domaće rajčice pronašli smo po cijeni od dva eura za kilogram, a ponegdje i po 1,5 eura za kilogram. Domaći batat košta dva eura, a domaće mlade puter mahune čak šest eura za kilogram.

Pronašli smo i cikoriju, koja se prodaje u vezicama, i to za jedan euro, baš kao i korijander. Tri kile luka na pulskom markatu koštaju dva eura, tri kile paprike samo jedan euro, a češnjak se prodaje za tri eura po kili.

Inače, kako doznajemo iz pulskog komunalnog poduzeća Pula usluge i upravljanje pulske tržnice neće raditi 1. siječnja te na blagdan Sveta tri kralja.

(Snimio Zoran Oljača)(Snimio Zoran Oljača)

Hobotnica po 17 eura

Od slabašne ponude na ribarnici i dalje se nudila svježa srdela, orada, brancin, lignje, hobotnica, tuna, losos te nezaobilazni sušeni bakalar. Od morske ribe, kupci nekako najviše odabiru oradu i brancin. Što se tiče cijena, kilogram srdela košta 4,5 eura, kilogram orade i brancina kreće se oko 11 eura.

Za kilogram hobotnice potrebno je izdvojiti 17 eura, za kilogram tune 18 eura. Losos po jednom kilogramu iznosi 22 eura, a lignje 18 eura za kilogram. Sušeni "kralj" ribe stoji 47 eura po kilogramu, dok se prosječna težina jednog sušenog bakalara kreće od 300 do 600 grama. Za one izbirljivije, tu je i smrznuti bakalar ‘steak’ koji se u Puli prodaje po cijeni od 15 eura za kilogram.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter