Sastanak 

FOTOGALERIJA / Najveći izazov je kako pribaviti stručne nastavnike, ali i rad u prevenciji ovisnosti mladih, osobito o ekranima

| Autor: Doria Mohorović


 Jutros je u sali pulskog Coworking centra Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja održala sastanak Predsjedništva na kojem su sudjelovali brojni istarski ravnatelji, a kojemu je domaćin bila Istarska županija.

Župan Boris Miletić čestitao je članovima udruge srednjoškolskih ravnatelja 30. obljetnicu rada, pa istaknuo da je Županiji jedan od primarnih ciljeva ulaganje u školstvo i obrazovanje. Prisutnima je dobrodošlicu poželio i pulski gradonačelnik Filip Zoričić, a pročelnica Odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan održala je predavanje o stanju školstva u Istarskoj županiji.

- Povećali smo izdvajanje kapitalne investicije u školstvu preko 61 posto odnosno na prethodno razdoblje, konkretno sa 9 milijuna i 600 tisuća eura na 15 milijuna i 700 tisuća eura. Povećali smo izdvajanje isto tako za pomoćnike u nastavi, znamo da je to danas velika potreba.

Značajno smo povećali izdvajanje za studentske stipendije, imamo tri kategorije stipendija, prema tome ne samo riječima, konkretno brojkama ulažemo u školstvo, znamo da nam je to budućnost i moramo pružiti našim mladim najbolje moguće uvjete školovanja, poručio je Miletić pa dodao da je Istarska županija osnivač 25 osnovnih i 21 srednje škole, kao i pulskog Učeničkog doma.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

- Zajedno s Gradom Pulom izgradili smo novu zgradu Medicinske škole u Puli, otvorili smo Centar kompetencija u sektoru ugostiteljstva i turizma - KLIK Pula, dogradili i opremili Talijansku srednju školu "Leonardo da Vinci" Buje, obnovili nekoliko osnovnih škola, a u planu imamo dogradnju naših osnovnih škola u Svetvinčentu, Žminju i Marčani, kao i izgradnju kompletno nove talijanske OŠ u Novigradu. Grad Umag je izgradio novu srednju školu, a mi ćemo je zajedno s njima i opremiti, poručio je istarski župan.

Suzana Hitrec, predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, istaknula je da Predsjedništvo udruge ima običaj uoči nove školske godine održati sastanak kako bi raspravili o svim aktualnostima i izazovima koje ih očekuju u ovoj školskoj godini, a sigurno ih, kaže, neće biti malo.

- Trenutno uoči školske godine uvijek su najveći izazovi kako pribaviti stručne nastavnike. I tu se snalazimo na različite načine, dolazi do velikih promjena, jedni odlaze, drugi dolaze, u pojedinim mjestima je jako veliki deficit, nema nastavnika određenih struka, nema nastavnika strukovnih predmeta i vrlo je malo ustvari nastavnih predmeta za koje imamo mogućnost izbora. To je sigurno jedan od izazova.

Drugi izazovi vezani su uz rad s učenicima, novim generacijama s novim stilovima komunikacije, uz prevenciju nasilja, prevenciju svih oblika ovisnosti, uključivši i ovisnost o ekranima, kaže predsjednica Hitrec. Napomenula i da im je vrlo važno održavati skupštine u različitim županijama u Hrvatskoj, a i da uskoro planiraju organizaciju održavanja državnog stručnog skupa.

- Sada smo u Istarskoj županiji gdje imamo jako dobru suradnju s Istarskim ogrankom koji vodi naša kolegica Debora Radolović, a posebno smo počašćeni što je na ovom sanstanku i pročelnica koja je naša bivša članica, isto tako i gradonačenik Pule, koji je naš bivši član.

Tu je i župan i time nam se daje velika podrška radu udruge i radu svih srednjoškolskih ustanova, što je iznimno bitno, upravo ta suradnja s osnivačem. Između ostalog i jedna od tema na našem stručnom skupu koji će se održati u listopadu u Bolu na Braču, rekla je Hitrec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter