dan neovisnosti ukrajine

Predstavljena 33-metarska zastava i album Olesije Rusinove na pulskom Forumu

| Autor: Mihael Stojanović
(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)


Na Forumu je u subotu održana je proslava Dana neovisnosti Ukrajine, na kojem je predstavljena kulturna manifestacija i album ukrajinske glazbenice Olesije Rusinove »What is Ethno?«. Program je uključivao nastupe ukrajinskih umjetnika i svečano otkrivanje 33-metarske ukrajinske zastave koja simbolizira 33 godine ukrajinske nezavisnosti. Manifestacija je okupila uglavnom Ukrajince, dok su turisti i domaći posjetitelji bili u manjem broju.

Raznolikost i snaga

Ova manifestacija, koju je organizirala Olesia Rusinova uz potporu udruge Svoja i AB Original, naglasila je kulturnu raznolikost i snagu ukrajinsko-hrvatske suradnje, okupljajući brojne građane i posjetitelje koji su zajedno obilježili ovaj važan dan.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

Zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić, koja je u osobno ime i ime gradonačelnika Filipa Zoričića čestitala ukrajinsku neovisnost, istaknula je važnost te podršku zemlji koja se treću godinu zaredom bori za teritorijalnu neovisnost i temeljna ljudska prava. Pritom je podsjetila na pomoć koju je Ukrajina pružila Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata, naglasivši kako je sada red na Hrvatsku da uzvrati tu podršku. Močenić je govorila o edukativnim aktivnosti za 25 djece iz Lavova, koja su imala priliku upoznati Pulu, a najavila je da će još djece doći.

Na proslavi su sudjelovali brojni umjetnici iz ukrajinske zajednice, uključujući kreativce i dječji kazališni studio iz Pule pod vodstvom Rusinove.

Profesionalna glumica iz Ukrajine, koja već treću godinu boravi u Hrvatskoj zbog rata, stigla je ovdje u svibnju 2022. Kao redateljica režirala je tri predstave o Ukrajini, bazirane na neverbalnoj ekspresiji ukrajinskog naroda.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

- Pjevam od svoje šeste godine, istaknula je, »i maštala sam o studiranju na konzervatoriju, ali zbog raznih okolnosti to se nije ostvarilo. Ipak, imam diplomu s pohvalama kao profesionalna glumica - ‘diploma of honors’«, kazala je Rusinova.

Predstavila je svoj prvi autorski album »What is Ethno?« koji kombinira folk i etno glazbu, sačinjenu od ukrajinskih narodnih pjesama Davida Bednaić-Pohrebnjaka, koju je fenomenalno izvela i zadobila ovacije publike. Ovaj glazbeni projekt rezultat je suradnje Rusinove i Ližnjanca Davida Bednaića-Pohrebnjaka, osnivača ReallyNiceRecords iz Ližnjana. Album, koji spaja ukrajinske narodne pjesme s modernom elektroničkom glazbom, objavljen je prošli četvrtak i dostupan je na svim velikim digitalnim platformama poput Apple Musica, Spotifyja, YouTubea i drugih kanala.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

- Ideju za album dobila sam još prije velikog rata, dok smo u Odesi s dvije prijateljice kombinirale DJ set. Nažalost, rat nas je spriječio u realizaciji, ali san o ovakvom projektu ipak se ostvario, ističe Rusinova.

Integracija i obrazovanje

Dodala je da je ovo četvrti veliki događaj vezan uz Ukrajinu i njenu kulturu u Puli, na kojem je bila glavna organizatorica uz podršku udruge Svoja.

- To je udruga Ukrajinaca koja daje veliki doprinos integraciji i obrazovanju Ukrajinaca u Hrvatskoj. Posebno mi je drago što je događaju prisustvovao i zamjenik veleposlanika Ukrajine, zaključila je.

(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)(Snimio Mihael Stojanović / Glas Istre)

Na manifestaciji su se okupili Ukrajinci, dok su turisti i domaći posjetitelji bili u mnogo manjem broju. Olesija Rusinova održala je svečani uvodni nastup te predstavila svoj album, elektroničku glazbu s ukrajinskim motivima, koji je naišao na pozitivne reakcije među prisutnima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter