još prepirki

Protiv sječe: Kada mislite pokrenuti izradu katastra zelenila? Zoričić: Dosad su unesene lokacije više od 2900 stabala

| Autor: Glas Istre
(Foto Filip Zoričić Facebook)

(Foto Filip Zoričić Facebook)


Građanska inicijativa "Protiv sječe" danas je poslala priopćenje opisujući "incident" s prošlotjednog skupa ispred cementare Calucem gdje je gradonačelnika Pule Filipa Zoričića "zaskočio" koordinator inicijative Petar Ćorić s pitanjem kada će se izraditi Zeleni katastar grada. Priopćenje, ali i Zoričićevu uzvratnu objavu prenosimo u cijelosti.

"Krajem prošlog tjedna u Puli je održan prosvjed građana zbog zagađenja zraka iz lokalne cementare, a na marginama skupa došlo je i do incidenta, kada je pred kamerama medija gradonačelniku Zoričiću u kadar uletio Petar Ćurić, koordinator pulske Građanske inicijative Protiv sječe, otvoreno ga upitavši kada više misli pokrenuti izradu toliko nužno potrebnog Zelenog katastra grada?

Kao što se vidi iz priloženog videa, zbunjen pitanjem, Zoričić je pred uključenim mikrofonima odgovorio: 'Do kraja godine! Zeleni katastar biti će gotov do kraja godine... Popis svih stabala i sve... u tijeku, odrađeno 80%...'

'Bilo bi super da je tako' – komentirao je naknadno Ćurić – 'no, građani Pule već su se nebrojeno puta opekli sa Filipom Zoričićem. Koliko smo mu samo puta pisali i od njega tražili podatke temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama?! Ignorirao nas je punih 511 dana.

A, kada smo se na kraju obratili službenici Evi Barbir, gospođa je ljubazno odgovorila da dokument o izradi Zelenog katastra u Gradu ne postoji jer takvog projekta – nema! Drugim riječima, izrada Zelenog katastra u ožujku ove godine nije im bila niti u primislima, a Zoričić nas onda uvjerava pred reflektorima javnosti da je sve gotovo? Kako? Kada su popisivali? Temeljem kojeg objavljenog javnog poziva ili natječaja?' – opravdano se pita Ćurić.

Da podsjetimo, Građanska inicijativa Protiv nekontrolirane sječe stoljetnih stabala u Puli (skraćeno: Protiv sječe!) nastala je u veljači 2022. upravo radi zaštite pulskih baštinskih stabala, poput ladonja na Giardinima zasađenih prije 120 godina u čast Carice Elizabete-Sisi.

Obzirom da je naknadno dokazano da su dvadeset i četiri povijesne ladonje na centralnom pulskom Korzu posječene bez prethodno izvršenih naprednih testiranja (nije izvršeno snimanje korijenja niti jednog jedinog stabla sukladno standardu ANSI A300 part 9-op.a.), ova si je inicijativa kao zadatak postavila konkretne ciljeve, od kojih je najvažniji upravo izrada digitaliziranog Zelenog katastra grada, po uzoru na sve moderne europske gradove", kazali su iz "Protiv sječe".

Zoričić: Na katastru se intenzivno radi dvije godine

Gradonačelnik Filip Zoričić potom se oglasio na mrežama i odgovorio incijativi podacima o izradi i aktualnom stanju zelenog katastra grada.

"Na zelenom katastru radi se intenzivno gotovo dvije godine. Što je učinjeno?
Unesene su lokacije više od 2900 stabala.
Svako stablo dobilo je svoj jedinstveni broj, a za više od 1600 stabala uneseni su podaci o promjeru vrsti i visini. Ugrađeno je preko 500 čipova.

Tijekom 2023. godine provedeno je preko 500 panoramskih snimaka dronom.
Panoramske snimke prikazuju stanje u prostoru pa tako i stanje zelenog fonda na području cijelog grada.

Veliki posao unosa svih podataka bogatog zelenog fonda našeg grada je još pred nama. Već prvih dana jeseni podaci će biti javno dostupni putem portala kojim će se moći sve pratiti", poručio je gradonačelnik.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter