reagirali na dojavu građana

Inicijativa "Protiv sječe" oštro prozvala gradonačelnika Zoričića zbog ladonja. Danas stigao odgovor Grada 

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Članovi Građanske inicijative Protiv sječe! na konferenciji za novinare ukazali su na bojazan građana za sudbinu ladonja na prostoru kod bivšeg Samačkog doma u Ulici Mate Balote. Konferencija je održana upravo na mjestu kojeg spominju, a ponukani, kako vele, informacijama s terena.

Dojava građana

- Imamo dojavu građana da je poznati pulski investitor i vlasnik pola grada Ilija Lovrić službeno zatražio i upravo čeka dozvolu od Filipa Zoričića kako bi te fenomenalne i potpuno zdrave, stare ladonje, likvidirao i posjekao. Je li to istina i je li Lovrić uistinu tražio takvu dozvolu od Grada Pule i je li mu Filip Zoričić takvu dozvolu spreman dati - to sad građani žele znati. Mi smo upit Gradu Puli uputili prije dva mjeseca, ali odgovora nismo dobili. Skriva li Zoričić planove oko toga ili je ipak Ilija Lovrić čovjek s »posebnim privilegijama« po principu; »što Ilija traži, to Ilija dobije«, započeo je na konferenciji ovim riječima Petar Ćurić ispred inicijative.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Za razliku od situacije u Mutilskoj sredinom travnja, kada su iz ove Inicijative reagirali oko sječe dviju ladonja, dozvole su tada već bile izdane te sad smatraju da reagiraju na vrijeme pa su ovom prilikom apelirali kod gradonačelnika da ih nikako i ne izdaje.

- Radi se o vrijednim i starim ladonjama, a ako bolje pogledate vidjet ćete da se protežu u nebo i više od krovova ovih domova za samce koje je pokupovao Lovrić, jednako kao i zgradu preko puta, a i tamo su, kao što vidite, sasvim zdrave ladonje za koje građani Pule ne žele dati dozvolu za rušenje, veli Ćurić.

Zeleni katastar

Osvrnuo se i na gradonačelnikove riječi po pitanju Giardina i idejnog projekta čiju je prezentaciju najavio objaviti krajem kolovoza.

- Kao prvo, znakovita je posljednja rečenica njegove objave, a ona glasi: »Nakon idejnog projekta slijedi natječaj za glavni projekt, potom za izvođača radova koji bi po svemu slijedili nakon sezone iduće godine«.

Ovo znači da konkretno uređivanje Giardina, zamjenska sadnja, ali i nova sadnja novih dodatnih stabala na Giardinima, kao i bilo kakvo unapređivanje stanja oko postojećih; ne da neće biti kompletirano za vladavine Filipa Zoričića, nego neće čak biti niti započeto tijekom vladavine ove gradske uprave, istaknuo je. Iz Građanske inicijative Protiv sječe! ponovo su ukazali i na potrebu angažiranja urbanog arboriste, ali i nepostojanje digitalnog Zelenog katastra za što tvrde da na učestale upite nisu od Grada dobili tražene odgovore.

Apel

Za razliku od situacije u Mutilskoj sredinom travnja, kada su iz ove Inicijative reagirali oko sječe dviju ladonja, dozvole su tada već bile izdane te sad smatraju da reagiraju na vrijeme pa su ovom prilikom apelirali kod gradonačelnika da ih nikako i ne izdaje.

O upotrebi herbicida

O upotrebi glifosata (op. a. sistemski herbicid širokog spektra), kojeg prema njegovim riječima Herculanea koristi za uništavanje korova, govorio je Vlatko Balaić. Po njegovom mišljenju on se koristi u prekomjernoj količini na dječjim igralištima i na drugim mjestima, a sa šturim objavama kod primjene.

- Čemu je to potrebno kad je poznato da je ovaj herbicid odgovoran za šest vrsta karcinoma i zašto se Herculanea još uvijek koristi njime umjesto već poznatih ekoloških metoda suzbijanja korova. Mnogi radnici nisu upućeni u to s čim rade, rekao je on. Na pitanje o izvorima tih informacija ustvrdio je da od jednog izvora imaju informaciju da se pri prskanju koriste cidokorom koji sadrži glifosat. Herculanei smo uputili pitanje na ovu temu, a odgovor ćemo prenijeti čim ga dobijemo.

Zoričić: Grad Pula nije izdao Rješenje za uklanjanje stabala

Nakon što smo poslali upit Gradu Puli da odgovore na prozivke Inicijative, kratko se oglasio pulski gradonačelnik Filip Zoričić:

- Grad Pula nije izdao Rješenje za uklanjanje stabala. Moramo naglasiti da je svaka konstruktivna kritika dobra i dobrodošla, ali laži ne, kaže Zoričić.

Danas je stiglo i službeno pripćenje Grada 

Priopćenje Grada Pule donosimo u cijelosti:

- "Zeleno svjetlo" za uklanjanje 10 stabala kod nekadašnjeg „samačkog hotela“ u Balotinoj ulici Uljanik Standard od Grada Pule prvi je puta zatražio još u prosincu 2021. godine. U zahtjevu je kao razlog za uklanjanje devet ladonja i jedne lovor višnje, navedeno da je drvored korijenjem ozbiljno naštetio statici zgrade, kanalizaciji, da neka stabla izgledaju bolesno i predstavljaju prijetnju svojoj okolini, a posebice „samačkom hotelu“.

Uvidom u dokumentaciju, utvrđeno je da se stabla, za koja je Uljanik Standard tražio uklanjanje, nalaze na zelenoj površini između „samačkog hotela“ i nogostupa Ulice Mate Balota, na dvije katastarske čestice, jednoj u vlasništvu Uljanik Standarda, drugoj u vlasništvu Grada Pule. Stabla ladonja nalaze se u drvoredu, visine su oko 15 do17 metara, užih krošnji, na kojima su vidljivi tragovi vršenih orezivanja u prethodnom razdoblju.

Sagledavajući veliku vrijednost drvoreda i značajnu ulogu stabala u sprječavanju klimatskih promjena, a isto tako uzimajući u obzir potencijalni učinak koji bi korijenje moglo imati na zgradu u odnosu na položaj, odnosno udaljenost  stabala od zgrade, proizlazi potreba za kompleksnim pristupom rješavanja istog te je od Uljanik Standarda zatraženo da dostave mišljenja ovlaštene stručne osobe o utjecaju stabala, odnosno korijenja na statiku i infrastrukturu zgrade te o daljnjoj namjeri postupanja s građevinom.

Uljanik Standard dostavio je mišljenje dr. sc. Željka Zgrablića o procjeni zdravstvenog stanja stabala, izvršenoj na temelju vizualnog pregleda stabala na terenu i dostupne fotodokumentacije iz kojeg, kao i prethodnog mišljenja inženjera građevinarstva Franka Grubišića, proizlazi kako su oštećenja na zgradi uzrokovana iz više faktora, kako rastom i razvojem stabala i njihovog korijenja, tako i prisustvom podzemnih voda i lošim održavanjem zgrade u proteklom razdoblju.

Očitovanje o namjeri postupanja s građevinom u odnosu na javno iznesene stavove ovlaštene osobe o namjeri njenog uklanjanja, koje je iznimno važno za donošenje kvalitetnog i društveno odgovornog očitovanja o načinu daljnjeg postupanja sa stablima, nismo zaprimili.

U okolnostima napora koji se poduzimaju na globalnoj razini u cilju smanjenja negativnog utjecaja klimatskih promjena na okoliš i zdravlje ljudi, kao i u više navrata javno iskazanu namjeru uklanjanja postojeće građevine, ne smatramo opravdanim ujedno i uklanjanje postojećeg zelenila.

Svako stablo ima čitav niz značajnih funkcija, prvenstveno proizvodnje neophodnog nam kisika, vrlo povoljno utječe na klimatske uvjete u gradu, smanjuje porast temperature i pročišćava zrak, smanjuje utjecaj i pojavu smoga i magle, smanjuje količinu prašine, a djeluje i kao štit koji akumulira i smanjuje količinu buke koja dolazi s gradskih prometnica te smanjuje eroziju tla. Stabla, imaju i znatan psihološki utjecaj, poboljšavaju zdravlje i dobrobit ljudi te smo ih svi dužni štititi i obnavljati kako bi tu dobrobit uživale i buduće generacije.

"Ova gradska uprava u protekle tri godine zasadila je gotovo tisuću stabala što govori o zelenom i održivom opredjeljenju našeg Grada. Sukladno svom zelenom i održivom opredjeljenju Grad Pula će realizirati devet projekata zahvaljujući odobrenim sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 788,6 tisuća eura", poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Riječ je o sljedećim projektima: park na Hidrobazi, drvored duž gradske obilaznice, ozelenjivanje javnog parkirališta i pješačke staza na Verudeli, uređenje zelene površine u Palisinoj/Cesti prekomorskih brigada i urbani vrtovi na novoj lokaciji na području mjesnog odbora Vidikovac već su realizirani ili su pred dovršetkom. Formirat će se urbana šuma Monvidal, zelene nadstrešnice, nove javne slavine na zelenim i rekreativnim površinama i provest će se projekt razmjene znanja i iskustva u primjeni mjera prilagodbe klimatskim promjenama „Pula je zelena“.

Osim sadnje na javnim zelenim površinama Grad Pula potiče sadnju stabala na privatnim zelenim površinama te svake godine dijeli sadnice stabala građanima, a počevši od prosinca 2023. godine u suradnji s komunalnim poduzećem Pula Herculanea bilo je moguće i kupiti božićna drvca i kasnije ih uz djelomični povrat sredstava vratiti ili posaditi na vlastitoj zelenoj površini. Vraćena stabla djelatnici Herculanee posadili su na javnim površinama te u dvorištima osnovnih škola i vrtića na području Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter