nepodijeljeno suvlasništvo

Otkriveno koliko novaca država još mora izdvojiti za bivšu Uljanikovu Kasarnu

| Autor: Orjana Antešić
(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)


Nakon što su kroz prijeboj potraživanja Republika Hrvatska odnosno Ministarstvo financija te malteška tvrtka LNS International Ltd svoje statuse razlučnih vjerovnika nad zgradom bivše Uljanikove Kasarne u Puli pretvorili i u stvarno vlasnička, sada je poznato i koliko će ta opcija obje strane koštati. Ukupno 874.533 eura, koliko je nedavnim rješenjem pazinskog Trgovačkog suda potvrđeno da iznose troškovi unovčenja ove zadnje, značajnije imovine Uljanik brodogradilišta u stečaju.

Pritom će država odnosno Ministarstvo financija platiti 662.651, a LNS International 211.882 eura. Taj novac ide na račun Uljanik brodogradilišta u stečaju i od toga bi se trebao namiriti još jedan dio potraživanja bivših radnika ovog brodogradilišta.

Pet godina

Država odnosno Ministarstvo financija s malteškom tvrtkom, na koju je Kermas energija Danka Končara prošle godine prebacila založno pravo, sada dijeli i formalno suvlasništvo nad ovom zgradom, smještenom u samom centru Pule, s jugoistočne strane pulskog brodogradilišta.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

U pitanju je zdanje koje se prostire na površini od čak 20.000 četvornih metara dok se sama zgrada, koja je izgrađena u vrijeme Austro-Ugarske, sastoji od podruma, prizemlja, četiri kata i potkrovlja.

Sigurno je da će država i obitelj Danka Končara morati doći do nekog dogovora jer riječ je o suvlasništvu u idealnim dijelovima, pri čemu je država vlasnik u 64,6 posto (6460/10000), a LND International Ltd u preostalih, 35,4 posto dijela ove nekretnine.

Postupak prodaje ove bivše imovine Uljanik brodogradilišta u stečaju protegnuo se kroz punih pet godina, najvećim dijelom zbog sudskih postupaka koji su se vodili oko upisanih hipoteka.

Danko Končar odnosno Kermas energija svojevremeno je, naime, pokrenula spor tražeći brisovno očitovanje za hipoteke koje je Privredna banka Zagreb imala na ovoj nekretnini, međutim, u tome nisu uspjeli jer je prema pravomoćnoj presudi pazinskog Trgovačkog suda iz prošle godine, to pravo po sili zakona prešlo na Republiku Hrvatsku koja je, kao solidarni jamac, namirila potraživanja banke osiguranih ovim založnim pravom.

Ogromni iznosi

Prema zadnjem podnesku Županijskog državnog odvjetništva u Puli, kao opunomoćenika države, ukupan iznos tražbina osiguranih založnim pravom nad zgradom i zemljištem bivše Uljanikove Kasarne penju se na iznos od čak 64,88 milijuna eura, što je gotovo deseterostruko više od procijenjene vrijednosti dijela ove nekretnine.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Istovremeno, tražbina LNS Internationala Ltd – a riječ je o zajmu kojeg je Kermas energija 2018. godine dala financijski tada već dobrano načetom pulskom brodogradilištu – iznosi 15,92 milijuna eura. Iz podneska Trgovačkom sudu u Pazinu vidljivo je da se od tog iznosa 10,9 milijuna eura odnosi na glavnicu, a ostatak na kamate.

Jamčevina deset posto

Nakon što su se stvorili uvjeti da se kompleks Kasarne može konačno staviti u prodaju – a učinjeno je to na način da su se oba suvlasnička dijela stavila u prodaju putem Finine elektroničke javne dražbe – napravljena je i nova procjena vrijednosti ove nekretnine s obzirom na protok vremena.

U njezinoj novoutvrđenoj vrijednosti od 10,6 milijuna eura, državni dio procijenjivao se tako na 6,87 milijuna eura, a onaj LNS Internationala na 3,76 milijuna eura.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Da bi mogli pristupiti dražbi i iskoristiti pravo prijeboja i država i malteška tvrtka morali su položiti jamčevinu u iznosu od 10 posto od procijenjene vrijednosti njihovog suvlasničkog dijela. Od tog novca sada će se, slijedom rješenja pazinskog Trgovačkog suda, naplatiti troškovi unovčenja dok će se preostali iznos odnosno razlika vratiti nazad u državni proračun odnosno, u drugom slučaju, tvrtki LNS International.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter