tradicija

FOTO / Talijanska škola Dante Alighieri obilježila Međunarodni dan pismenosti

| Autor: Zoran Oljača
(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)


Program posvećen obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti kojim već tradicionalno započinje nastavna godina u Srednjoj talijanskoj školi Dante Alighieri održan je u glavnom holu škole. Programu su prisustvovali svi razredi škole zajedno sa profesorima i djelatnicima.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

Posvećen promicanju pismenosti kao jednome od temeljnih prava svakog pojedinca i čitanju kao ključnoj vještini u procesu bilo kakvog oblika učenja, u jednosatnom programu u toj se školi još jednom govorilo o značenju obilježavanja ovog dana na globalnoj razini koji se ove godine održava pod sloganom: Promicanje višejezičnosti: pismenost za međusobno razumijevanje i mir. Upravo je to poruka kojom se aktualizira globalni kontekst određen ratovima, migracijama, klimatskim promjenama, poplavama i sušama i poziva na ravnopravnu komunikaciju. Organizatorica programa je školska knjižničarka, prof. Elda Pliško Horvat.

Program

- Inače, Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna ali zbog organizacijskih aktivnosti zbog početka nastava odlučili smo se to odraditi danas. To je za našu školu već tradicija. Dan pismenosti organiziramo već dugi niz godina. Riječ je o jednsatnom programu u kojem sudjeluju svi učenici, profesori i djelatnici škole. Ustvari taj dan promoviramo čitanje i rad naše knjižnice. Prikazujemo pojedine elemente koji mogu stimulirati učenike na čitanje, privuči ih čitanju te ukazati na to da su čitanje i pismenost osnovna stavka za daljnje učenje i njihov razvoj. Tu mislim na njihov profesionalni ali i intimni razvoj. Na taj način želja nam je da se našim učenicima poboljša kvaliteta života, rekla je školska knjižničarka, prof. Elda Pliško Horvat nastavila o ovogodišnjoj odabranoj temi.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Temu u stvari svake godine definira UNESCO, a ove je godine tema multietičnost kao jedna od najbitnijih stavki s obzirom na društveno okruženje na globalnoj razini. Dakle, govorimo o brojnim migracijama i nastojimo da se poštuje materinjeg jezik istovremeno da se usvajaju ostale jezične kompetencije drugih jezika. To je jako bitno radi komunikacije pa samim time uspostavljanja mogućeg mira na globalnoj razini. Tu bih istaknula još da se engleski jezik sve više, zbog digitalne tehnologije kojom smo okruženi, širi. Za početak programa održali smo prezentaciju u kojoj smo učenike upoznali sa brojnim terminima ali i sa obilježjima Dana pismenosti.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

U drugom dijelu programa analizirali smo statističke podatke o čitanju u našoj školi u prošloj školskoj godini nakon čega je uslijedio zabavan digitalni kviz pod nazivom "Rujan u književnosti" u kojem su učenici odgovarali na pitanja putem svojih pametnih telefona. Učenici su imali u zadatku prepoznati koji su književnici rođeni ili umrli u rujnu, rekla je organizatorica programa i školska knjižničarka, prof. Elda Pliško Horvat.

Najčitateljica

Najčitateljica škole je maturantica Melani Cetina. Ona je ustvari učenica koja je u Pulu došla iz Italije pa puno čita ne bi li se što više upoznala sa hrvatskim jezikom.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Zovem se Oscar Penso. Imam 16 godina i idem u treći razred jezične Gimnazije. Volim čitati biografije, a zadnju koju sam krenuo čitati je ona francuskog generala Charlesa De Gaullea. Zanimljiv mi je njegov ratni put. Još nisam odlučio što ću dalje. Zanimaju me povijest i politika. Vidjet ću, rekao nam je Oscar Penso.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Ja sam Štefanija Družeta. Dolazim iz Italije ali živim u Puli. Pohađam treći srednje škole Dante Alighieri u Puli, a istovremeno pohađam i prirodoslovno - znanstvenu Gimnaziju. Volim čitati ruske autore kao što su Dostojevski i Puškin. Osim toga, volim moderne autore ali i knjige u kojima se obrađuju prirodne znanosti kao što su fizika i kemija. Volim širiti svoje znanje, a to će mi pomoći i pri odabiru u daljnjem školovanju. Mislim da mi čitanje u tome pomaže. Studirati ću u Italiji, a želja mi je na koncu biti inženjer kemije ili fizike, rekla nam je učenica Štefanija Družeta.

Broj učenika

O broju učenika Talijanske srednje škole Dante Alighieri ali i početku nastave razgovarali smo sa ravnateljicom Deborom Radolović.

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

- Škola ima 170 učenika, a ove smo godine u prvi razred upisali 70 učenika. Nažalost ove godine nismo uspjeli upisati automehaničare i CC operatere jer je u ljetnom upisnom bilo tehničkih operatera. Učenicii su nam jednostavno nestali iz sustava. U svakom slučaju, jako smo zadovoljni jer je Opću i prirodoslovnu gimnaziju upisalo 17 učenika. Šest učenika upisalo je jezičnu gimnaziju, četvero ih je upisalo ekonomski smjer, devet ih je u tehničarima za računarstvo, a troje ih je upisalo smjer za prodavače. Najavljeno je kako će ovih dana doći još učenika. Naknadni upisni rok traje do 27. rujna.     

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter