komentar jelene milović

Ulaz besplatan, ulazak po odluci redara: Gotovo savršena večer u Circolu uz DJ Redžu

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)


Doista, "Kao nekad" bilo je ove subote na istoimenom rođendanskom partyju u Circolu kroz glazbeni vremeplov pulskog DJ-a Redže, koji je 80-ih u ovom prostoru bio zadužen za zabavu uz ritmove najvećih domaćih i svjetskih hitova. Prostor se počeo puniti u samom ritmu glazbe koju je DJ Redžo neumorno puštao sve do sitnih noćnih sati, baš onako kako je to činio nekad.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

"Ej, nisam te vidio/vidjela dugo. Uopće se nisi promjenio/promjenila", neke su od često ponavljanih rečenica i od srca danih komplimenata te večeri, koja je uspjela u svojoj inicijalnoj ideji - okupiti generacije koje su nekad "vladale" ovim prostorom i obilježile često spominjani pulski noćni život kao bogat i dugo pamtljiv. Dobronamjerni jedni prema drugima i ponajprije sretni što su na jedan dan evocirali uspomene, cijelu večer u interakciji kroz priču i ples, gomila je došla na svoje - poznati hitovi razigrali su njihove stanice u tijelu, koje pamte neke "sretne dane".

Puležani žele diskoteku

Na podiju su se njihala tijela nekih, sad već baka i djedova, premda bi se ti akteri složili - taman u pravim godinama; dovoljno zrelih, ali još pozitivno luckastih u svojim 50-im i 60-im. Jer, upravo su 80-te godine bile referentna točka koje smo se ove subote prisjećali. Skoro svaki hit na koji iz tog perioda sad pomislite, mogao se čuti, a plesalo se na centralnom podiju kao da se još protekle subote bilo ovdje s ekipom, pa je ovo tek vikend u nizu. Po svemu viđenom, Pula je raširenih ruku dočekala ovu ideju, a odazvala joj se, ne samo generacija koja je doista i izlazila u to vrijeme u Circolo, već i puno šire; gerneracije koje bi to još uvijek voljele činilti u nekom od pulskih prostora.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

DJ Redžo bio je vidno zadovoljan i puna srca što je njegova ideja da priredi Puli jednu večer povratka u prošlost, nečega što asocira na neprevaziđene diskoteke, pala na plodno tlo, jer bez obzira na trenutak u vremenu, još postoje mladi ljudi koji bi rado imali takav sadržaj u gradu. Kako otprije znamo da mu je i želja potaknuti nadležne na aktivnost u tom smjeru, ova je subota poslala snažnu poruku - dati Puležanima ono što žele.

Tim više čudi odluka organizatora, voditelja šanka u Circolu koji nije ostavio otvorena vrata, a ulaz je već bio besplatan te je u jednom trenutku odlučeno puštati ljude postepeno, premda niti u jednom trenutku, bez obzira na odličan odaziv, u prostoru nije bila prevelika gužva i mjesta je bilo za sve. Tako smo svjedočili desecima posjetitelja koji su stajali pred zatvorenim ulazom Circola koji se otvarao po procjeni redara; kad bi nekolicina izašla, a oni propustili dio strpljivih unutra. Neki s kojima smo porazgovarali iz te skupine bili su vidno razočarani i ljuti, jer su ušavši u Circolo shvatili da gužva zasigurno nije razlog zbog kojih ih ne puštaju unutra. Razlozi takve odluke organizatora ostaju nam nepoznanica, premda se čini da leže u radu šanka koji je doživio poveću navalu.

(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)(Snimila Jelena Milović / Glas Istre)

Po svemu sudeći, ovakvu gužvu nisu predvidjeli, a trebali su, s obzirom na najave. U jednom je trenutku čak i DJ Redžo preko mikrofona zamolio organizatora da pusti sve koji žele ući, ali do pred sam kraj večeri praksa sa čekanjem se nastavila. Šteta, jer je večer bez ove situacije mogla biti besprijekorna, a ovako je zasigurno dijelu posjetitelja ostavila gorak okus u ustima. Iz ove perspektive čini se da bi i organizator mogao izvući pouku. Naime, "subotnja ekipa" itekako je bila spremna potrošiti dosta, ali je propuštena prilika da se na tome zaradi i puno više.

Djelić urbane kulture

Međutim, zarada i nije najvažnija, a ni ova situacija ne bi trebala narušiti odličnu inicijalnu ideju kojom bi grad trebao vratiti djelić urbane kulture. Onaj, koji nam sad nedostaje. Time bi se postigla dobitna formula kojom će se privući one mlade koji se trenutno u Puli osjećaju neraspoređeni. A ima ih i zaslužuju to. Do tada, emocija viđena u ovu subotu zalog je da dok postoje oni koji je prepoznaju, još uvijek ima nade da je nećemo zanemariti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter