određeno novim pravilnikom vlade

Gimnazija Pula više nema odjel za sportaše. Narednu školsku godinu upisuje jedan matematički i jezični odjel te pet općih

| Autor: Zoran Oljača
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Od iduće školske 2024./2025. godine pulska Gimnazija više ne upisuje učenike u odjel za sportaše. Razlog tomu jest odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je još početkom godine promijenilo pravilnik o učenicima - sportašima. Potvrdio nam je to ravnatelj škole Nikola Vujačić.

Posebna kategorizacija

- U tom se pravilniku dotiču samo kategorizirani sportaši. To su sportaši koji imaju priznanje od Hrvatskog olimpijskog odbora prema kojemu su to učenici koji se aktivno bave sportom, sudjeluju na natjecanjima, osvajaju medalje. Ta se kategorizacija obnavlja jednom godišnje. Stvar je u tome da u našoj školi nema puno kategoriziranih sportaša. Ustvari, ima ih, ali oni nisu nužno u sportskom razredu. U sportskom razredu često budu učenici koji su vrlo aktivni u svojim sportskim klubovima, međutim, Ministarstvo u njima ne vidi ništa posebno jer nisu kategorizirani. To učenicima i njihovim roditeljima predstavlja problem. Oni često izostaju s nastave, a gleda ih se više, manje kao da su standardni učenici, kazao nam je ravnatelj Vujačić koji nam najavljuje donošenja internog pravilnika škole.

(Arhiva Glasa Istre(Arhiva Glasa Istre))

- Mi smo zbog toga odlučili da i dalje pazimo na aktivne sportaše. Donijet ćemo jedan interni pravilnik. Umjesto toga, nismo planirali uvođenje alternativnog odjela jer ove godine primjećujemo da je i dalje matematička gimnazija vrlo aktualna, a to je trend i kod opće gimnazije.

Podrška učenicima

Mi tu ništa ne gubimo, a učenicima sportašima koji se i dalje bave sportom, ne samo njima, nego i učenicima aktivnim u kulturno umjetničkim društvima i kazalištu pridajemo posebnu pažnju, a sve kako bi i dalje bili i dobri učenici i dobri i uspješni u svojim aktivnostima, dodao je ravnatelj Vujačić.

Narednu školsku godinu Gimnazija Pula upisuje jedan matematički odjel, jedan je jezični i pet je općih. Ministarstvo znanosti i obrazovanja odredilo je pulskoj školi 26 mjesta za opći i matematički smjer, a za jezični 24.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter