NOĆ GIMNAZIJE U NOĆI MUZEJA

Pulski gimnazijalci imat će EKO lab - PRVI EKOLOŠKI LABORATORIJ U ZEMLJI

| Autor: Borka PETROVIĆ
Viseći vrtovi na gimnazijskim hodnicima (Borka PETROVIĆ)

Viseći vrtovi na gimnazijskim hodnicima (Borka PETROVIĆ)


Ovog petka od 18 sati u školi održavaju različite radionice i izložbe. Prostor laboratorija uređuje se u podrumu škole, a na ovom projektu surađuju s udrugom Zona, Tehničkom i Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn, kaže ravnatelj Filip Zoričić

Gimnazija Pula i ove će se godine uključiti u manifestaciju "Noć muzeja" koja se održava u petak, 31. siječnja. Kako doznajemo od ravnatelja škole Filipa Zoričića, njihova ovogodišnja tema je plastika i kako je što više izbjeći. Ravnatelj veli da se u manifestaciju uključilo puno učenika i profesora, a za rasvjetu će biti zaduženi "Top of the Pops" i Visualia Team.

Radionice za sve uzraste

- Od 18 sati u školi će se održati različite radionice i izložbe. Posjetitelji će moći prisustvovati radionici izrade okvira za slike od čepova, dok će najmlađi od plastičnih čepova izrađivati gusjenice, leptire, bubamare… Na ulaznom stepeništu bit će "photo point" na temu plastike, a u hodniku ispred knjižnice predstavit će se izložba članova gimnazijskog Fotokluba "Plastika", nastala u suradnji s haiko klubom, dok je aktiv fizike pripremio niz interaktivnih eksperimenata koje će posjetitelji moći sami izvoditi, nabraja Zoričić pozivajući sugrađane da dođu posjetiti Gimnaziju i zabaviti se, ali i ekološki educirati.

Učenici Sociološko-ekološke grupe Lumeni ukazat će na odgovornost svih u stvaranju plastičnog otpada u svakodnevnom životu, a učenici će prikazati i koje su sve uporabne predmete uspjeli izraditi od plastike. Što se od plastike može stvoriti vidljivo je u Gimnaziji već u hodnicima koji su ukrašeni "visećim vrtovima" - cvijećem i biljem koji su zasađeni u plastičnim bocama.

Dobilica za plastiku i 3D printer

- Trudimo se kod učenika i djelatnika osvijestiti ovaj problem i kao škola polako izbacujemo plastične čaše, pribor… Uskoro će se u školi otvoriti EKO lab, prvi ekološki laboratorij u Hrvatskoj na što smo ponosni. Prostor laboratorija uređuje se u podrumu škole, a na ovom projektu surađujemo s udrugom Zona, Tehničkom te Školom za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Pule, kaže Zoričić, pojašnjavajući da će se u laboratoriju nalaziti 3D printer i drobilica za plastiku. Ideja je da učenici skupljaju plastiku i od nje onda izrade novi proizvod. Nositelj Projekt EKO LAB je Udruga Zona, a projekt je sufinanciran od strane Ureda za Udruge Vlade Republike Hrvatske u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, uz potporu Istarske županije i donatora, a voditelj je profesor Marko Kalčić.

Projekt je inspiriran pokretom "Precious Plastic" koji na svojoj internetskoj stranici (preciousplastic.com) nudi besplatna znanja, vještine, alate i tehnike rješavanja problema zagađenja plastikom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter