Predsjednik gradskog Savjeta mladih NINO ŠARIĆ

Prostor bivšeg McDonald'sa bio bi odlično mjesto za mlade prije izlaska. Kad bi se promet mogao zatvoriti od 21 sat do ponoć i izvući stolovi, bilo bi super

| Autor: Jelena Milović
Nino Šarić (Snimila: Jelena Milović)

Nino Šarić (Snimila: Jelena Milović)


Nepunih je šest mjeseci kako je Nino Šarić na mjestu predsjednika Savjeta mladih Grada Pule. U promjeni generacije na vlasti u Hrvatskoj vidi veliku mogućnost za napredak našeg društva, a budućnost iščekuje sa uzbuđenjem.

Premda uz osmijeh kaže da je to možda i »mladost ludost«, odlučan je i ambiciozan mlad čovjek koji ne krije ljubav prema svom gradu.

Ovaj student druge godine politologije na Fakultetu društvenih znanosti u Ljubljani svoju budućnost vidi u Puli. Grad smatra nebrušenim dijamantom te spremno otkriva koliko se ozbiljno prihvatio funkcije predsjednika i što su mu prioriteti. Odmah nakon preuzimanja funkcije, Savjet je napravio godišnji plan s kojim je jako zadovoljan.

Potencijal mladih

- Program je izglasan i počinjemo ga provoditi. Imali smo sastanak s gradonačelnikom i predstavili smo mu neke konkretne ideje. Prva ideja nam je predavanje o izborima koje će se održati 15. travnja, dva dana uoči izbora. Na predavanju ću uz predavača, koji još nije službeno potvrđen, biti i ja. Govorit ćemo o ulogama institucija u državi, parlamentu i europarlamentu te ćemo komentirati političku situaciju u državi, Europi i svijetu.

Nakon toga predstavljat će se političke stranke kroz osam tema. Neke od tih tema su načini njihova rješavanja problema korupcije, kao i predstavljanje njihove demokratske politike. Primjerice Hrvatska je po demokratičnosti na 58. mjestu u svijetu, između Namibije i Mongolije. Po svim EU statistikama, zadnji smo ili predzadnji, tako da će se na tim temama moći predstaviti u deset minuta. Mladi će im nakon toga moći postavljati pitanja, najavio je ovo zanimljivo predavanje Šarić.

Na pitanje jesu li mladi politični i uopće zainteresirani za aktivnu politiku, on bez imalo dileme odgovara potvrdno.

- Mladi bi išli u politiku, ali im nitko ne prilazi. Kad pogledate liste za izbore, na prste ruke jdne može se nabrojati koliko ih je. Stranka Možemo! izjavila je da ih ima 11 ispod 30 godina. Oni su čini mi se najbolji u tom segmentu, dok ih na drugim listama gotovo ni nema. Slaba je taktika prilaska mladim ljudima i uopće im se ne daje šansa. Ako nema mladih u politici, teško je uopće privući nove. Mlad čovjek puno će se lakše obratiti svom vršnjaku, nego da osamnaestogodišnjak sluša osobu od 50 godina, čije ga mišljenje o njegovim problemima baš ne zanima, potpuno iskreno komentira Šarić.

Predsjednik pulskog Savjeta mladih smatra da ljudi na političkoj sceni nisu svjesni potencijala mladih

- Svima su puna usta mladih, ali rijetko tko što konkretno čini za njih. Ili pak nedovoljno, veli on.

Iako navodi neke od primjera u kojima se promišljalo o mladima, uvriježeno nazvanima »primjeri dobre prakse«, a referirajući se na europarlamentarce koji su involvirali upravo mlade ljude, sve u svemu smatra kako se mlade ne uključuje dovoljno. Životni standard ističe kao gorući problem života kod nas, ali istovremeno naglašava da imamo predivnu klimu, prirodu i vodne resurse te da ne postoji mjesto gdje bi radije živio.

- Plaća nije dostatna za život. Posebno ona koja je ispod medijalne plaće, a to se odnosi na 50 posto Hrvata. To je nešto što se mora mijenjati. Previše je korupcije, previše nepotizma, a mladi to prepoznaju, smatra Šarić.

Stambeno zadrugarstvo

U Savjetu mladih Grada Pule trenutno je sedam članova koji će biti aktivni u ovom mandatu. Ove godine organizirat će »Dane mladih« u kolovozu, a riječ je o eventu koji je zamišljen kao obilježavanje desetog rođendana Savjeta i bit će u sportsko-glazbenom duhu.

- Ideja je napraviti turnire u odbojci na pijesku, basketu, plivačkoj štafeti, ali i kulturna predstavljanja. Navečer imamo u planu koncerte mladih, grupa i glazbenika, a želja nam je i organizacija jednog humanitarnog koncerta nekog od većih imena, što ćemo svakako probati realizirati, najavljuje nam.

Jedna od ideja koju su predstavili prema gradu je stambeno zadrugarstvo, a prema želja im je web stranica koju bi u Puli voljeli imati, po uzoru na neke gradove koji tako nešto već imaju.

Naime, riječ je o stranici na kojoj su, na jednom mjestu, sve informacije o tome »gdje izaći«. U to bi bili uključeni svi klubovi, kafići i mjesta okupljanja, uz intenciju da se tu nađu i svi kulturni događaji; od kazališnih, ali i sportskih događaja.

- Na taj način sve bi bilo preglednije i lakše, kako za mlade i sve one koji planiraju izlazak, tako i za turiste, smatra naš sugovornik.

Konkretno, kada spominje stambeno zadrugarstvo, Šarić smatra da bi ga bilo najlakše primijeniti na već postojeće zastarjele zgrade poput one u Ivanić-Gradu.

- Međutim, dobili smo informaciju da u Puli to ne bi bilo moguće, budući da nema adekvatnih zgrada u vlasništvu Grada. Vjerojatno će se to odnositi na novoizgrađene zgrade. Najbolje je da grad da zemljište na korištenje te dobije stan, dva i na taj način to kompenzira. Osobno sam najveći pobornik stambene politike po uzoru na Beč. Stanarinu plaćaju u iznosu dvadeset posto svojih primanja, što je po meni jako dobar model kod plaćanja gradskih stanova. Također, u Beču provode politiku u kojoj, kad neko privatno gradi, mora jedan dio dati zajednici, pojasnio je.

Trenutnu stambenu politiku kroz sufinanciranje kamata Šarić ne smatra dugoročno i efektima dobrom idejom.

- Inicijalna ideja jest dobra, kao takva, ali istraživanja pokazuju da može utjecati na podizanje cijena nekretnina, veli nam.

Prostor za mlade

Premda Savjet mladih u planu ima još aktivnosti, sve će ovisiti terminima, jer su članovi okupirani svojim studentskim i radnim obavezama. Između ostalog, tu je i ideja humanitarnog, nogometnog turnira, kao i, eventualno, pub kviza, ali i akcije čišćenja okoliša.

Suradnju s Gradom ocjenjuje pozitivnom, a praksa je da inicijativa za bilo kakvu ideju kreće uglavnom od samog Savjeta.

Kao najveći problem u gradu navodi parking, ali smatra da ga i nije jednostavno riješiti.

- Postoje tri varijante. Parking and ride, koji bi bio izvediv s autobusima, kao na primjeru Pirana. Drugo rješenje je podzemna garaža, ali nju graditi u centru Puli gotovo je nemoguće. Treća ideja je ova s parkingom kod željezničke stanice. Mislim da je to veliki prostor koji bi se mogao iskoristiti jer ima velikog potencijala. Možda se dio pruge može maknuti, ali to je pitanje za struku, mišljenja je.

Apostrofirao je i noćni život mladih u Puli.

- Grad ima neke poluge koje može koristiti kako bi mladi imali još neko mjesto za izlazak, primjerice izgradnju infrastrukture te davanje iste u najam. Želja mi je i naveo sam to, da se mladima da jedan prostor, u kojem bi se stavili zvučnici i šank, a gdje bi mladi mogli samostalno organizirati programe. Dobili smo odgovor od Grada da bi se trebao napraviti najavljivani Klub mladih, ali još nije potpuno definirano s prostorom. Prostor u centru (op. a. bivši McDonald’s) je super, a kad bi se promet zatvorio od 21 sat do ponoć i kad bi se tu mogli izvući stolove, tamo bi bilo odlično mjesto za mlade prije izlaska, pojašnjava Šarić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter