živo jutro u gradu

FOTOGALERIJA / Uskršnja fritaja privukla i domaće i turiste, građane Liga protiv raka educirala o raku debelog crijeva

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Rijeka ljudi okupila se jutros oko velike padele na pulskoj tržnici, gdje se pripremala tradicionalna uskršnja fritaja sa šparugrama od čak 1.500 jaja. Dok su Budimir Žižović Žižo i ekipa iz Rock caffea činili posljednje zamahe dugačkim limenim kuhačama, miješajući jaja i deset kilograma šparuga, uz dodatak mladog luka, u redu se strpljivo stajalo s tanjurićima u rukama da se kuša ovaj istarski specijalitet.

Kako se moglo čuti među posjetiteljima koji su došli na besplatnu marendu, nema bolje fritaje nego kad je ona napravljena na veliko. Probati ju je i ove godine došla Dušica sa svojim društvom, koja, kaže, ne propušta ovu manifestaciju.

"Sve je odlično, i mi ju ovako pripremamo doma", rekla nam je s osmijehom na licu. Zadovoljni su bili i drugi budući da su porcije omiljene im sezonske fritaje, uz kruh, bile poprilično velike, a podijeljeno ih je više od 600. Tradicionalna je to manifestacija koje se svake godine održava uz organizaciju Grada i TZ-a grada Pule, a u realizaciji agencije Avenue.

Čitav je grad jutros vrvio ljudima, pa je pravi izazov bio prolaziti Flanatičkom ulicom među grupama turista, uličnim sviračima, penzionerima i drugim sugrađanima. Svi su, što zbog kupovine pred Uskrs, fritaje ili kave na sunčanim terasama, pohrlili u centar grada.

Ondje ih je, u Ciscuttijevoj ulici, i ove subote dočekao tradicionalni buvljak, koji mnogi nisu propustili posjetiti u potrazi za kakvom knjigom po euro ili dva, nakitom ili retro dekoracijom kojom će ukrasiti svoj dom. Na prepoznatljivom Sajmu starina i umjetnina, prava je atrakcija bila velika vintage kočija, koja se, smještena na prikolici auta, također nudila ljubiteljima antikviteta.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Na obližnjem punktu koji su krasili prepoznatljivi plavi baloni, obilježen je Dan u plavom posvećen svjesnosti o raku debelog crijeva. Članovi Lige protiv raka Pula, humanitarne udruge koja se bavi aktivnostima za prevenciju malignih bolesti i rehabilitacijom oboljelih, u sklopu današnje javno zdravstvene akcije educirali su građane o važnosti odlaska na preventivne preglede.

Na štandu, gdje su bili izloženi radovi članova Artića - likovne radionice i učenika Osnovne škole Kaštanjer, prikupljale su se donacije za rad ove udruge koja pruža psihosocijalnu pomoć i podršku onkološkim bolesnicima i njihovim obiteljima.

Podsjetimo se, rak debelog crijeva je najčešće sijelo raka po pojavnosti i drugo po smrtnosti u Hrvatskoj, stoga je osobito važno odazvati se preventivnih pregledima, kada je on, najčešće, izlječiv.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter