u organizaciji Kluba Gea Pula

Ove subote centralna aktivnost Dana narcisa na pulskoj tržnici

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


U Istri u prosjeku oko 139 žena godišnje obolijeva od raka dojke, umre ih 39, a procjenjuje se da će svaka deveta žena u našoj županiji oboljeti od ove bolesti. No, ohrabruje činjenica da rak dojke više nije vodeći uzrok smrti kod žena, i to zahvaljujući preventivnim pregledima i pravovremenom početku liječenja. Istaknula je to županijska koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke Danijela Lazarić-Zec tijekom najave nadolazećih aktivnosti Dana narcisa 2024 u organizaciji Kluba Gea Pula, a koje su danas predstavljene u centru Coworking Pula. Kako bi se što većem broju žena ukazala važnost odlaska na mamografiju i ranog otkrivanja raka dojke, kada je on u većini slučajeva izlječiv, Klub i ovog ožujka organizira niz događaja. Riječ je, kako je istaknula Nataša Vitasović, predsjednica Kluba Gea, o humanitarnoj javno zdravstvenoj akciji koju "Gea" organizira već više od dva desetljeća.

Nakon održanog humanitarnog tetoviranja i pirsanja "Za Geu" na kojem je prikupljeno 4,5 tisuće eura te interaktivnog kviza pod vodstvom psihoterapeutkinje Štefanije Prosenjak-Žumbar, ove subote održat će se centralna, svima već dobro znana aktivnost - Dan narcisa na tržnici. Naime, centar Pule od 9 do 13 sat poprimit će žutu boju narcisa, cvijeta koji simbolizira nadu u ozdravljenje oboljelih od raka dojke. "Dijelit ćemo narcise i edukativne materijale, a održat će se i radionica samopregleda dojki koju će voditi naše stručne patronažne sestre, više medicinske sestre. Nadam se da će veliki broj građana privući dobra atmosfera za koju će se pobrinuti klapa Teranke i Dj Filjo", rekla je Vitasović. Pritom je pozvala građane koji u svojim vrtovima imaju narcise da ih u petak od 9 do 19 sati doniraju Klubu u Nobileovoj ulici. Svi koji neće stići na tržnicu, mogu posjetiti info punkt kluba Gea u Max City centru, gdje će od 16 do 20 sat svojim prilogom moći podržati rad brojnih programa potpore oboljelima koje Klub pruža.

U četvrtak će se u pulskom Circolu, s početkom u 18 sati, održati kreativna radionica slikanja na platnu pod vodstvom Hane Mikolić. Mlada umjetnica poručila je da su svi dobrodošli, a da će slikanje pratiti degustacija prirodnih sokova, kanapea i slastica za koje su se pobrinuli OPG Grbac, Kutak Pula i Fresh sandwich and salad bar. Kotizacija koja iznosi 25 eura u potpunosti će se usmjeriti u rad udruge, a zainteresirani se mogu prijaviti na e-mailu [email protected]. U petak će, pak, u DC Rojc u 18 sati održati buvljak i disco večer.

(Snimila: Doria Mohorović)(Snimila: Doria Mohorović)

Idući petak, 29. ožujka, kojim će se obilježiti završetak Dana narcisa 2024, održat će se humanitarni koncert "Rijeka snova, vrelo nade" Nene Belana i Fiumensa u pulskom Shipyard Pubu. Početak koncerta zakazan je za 21 sat, a ulaznice se mogu rezervirati i nabaviti svakim radnim danom od 9 do 13 sati, srijedom i od 17 do 19 sati u prostorijama udruge. Karte će se dijeliti zajedno s letkom za samopregled dojki, a donacija se daje po vlastitim mogućnostima.

Poziv na mamografiju

"Faktor rizika je dob. Kako starimo, podložnije smo razvoju raka dojke. Rak ne možemo spriječiti, ali ga možemo rano otkriti, zato je važno da se odazivamo na pozive na mamografiju koji se dobivaju bilo putem županijskog, gradskog ili nacionalnog programa", rekla je Lazarić-Zec. Pozvala je sve žene da brinu o zdravlju svojih dojki te da se odazovu na poziv na mamografiju kojeg će tijekom ove i iduće godine, u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, dobiti žene rođene od 1954. do 1973. godine. Na njene se riječi nadovezala Gordana Antić, pročelnica županijskog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb, kazavši da Odjel provodi županijski program mamografije kojim su obuhvaćene žene od 45. godine nadalje. Podsjetila je i na mogućnost mobilnog mamografa koji dolazi do kuća pacijentica.

"Ove smo godine krenuli od sjeverozapadnog dijela Istre, pa je mamograf bio u Umagu, Novigradu, Bujama, a sada se spušta prema Vrsaru, Poreču i tako redom. Bit će obuhvaćeno toliko žena koliko je potrebno, svi imaju priliku", istaknula je Antić dodavši da je prošle godine bio loš odaziv u nekim gradovima, tek oko 35 posto.
"Nekad davno su nas učili bolje spriječiti nego liječiti. Ovo je jedan od primjera u kojem se definitivno može spriječiti, ako ne bolest, onda najgori rezultat, a to su smrti ishodi", poručila je Antić.

Pročelnica za društvene djelatnosti, mlade i sport, Ivana Sokolov, istaknula je da je Grad dugogodišnji partner Klubu Gea te da potiče brojne programe i projekte koje udruga provodi. Zadovoljstvo što su se priključili ovoj hvalevrijednoj akciji istaknuli su i članica klape Teranke Diana Macan, kao i Dino Bahtijarević, direktor BaBa production koji organizira humanitarni koncert u Shipyardu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter