U zdravom tijelu zdrav duh

KRUPP-ovci organizirano pješače više od četvrt stoljeća

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: KRUPP Istra iz Pule)

(Foto: KRUPP Istra iz Pule)


Pješaci koji organizirano hodaju pri Klubu u rekreativaca u prirodi Istra iz Pule (KRUPP), već više od 25 punih godina svakoga tjedna, izuzev ljetnih mjeseci, organizirano pješače. Doduše, i u ljetnim mjesecima pješače, ali ne toliko masovno, s polascima u 7 sati u Šijanskoj šumi. Prije nego sunce previše zagrije. Po šumi.

Tijekom zimskih mjeseci, kada su dani kraći, utorkom se pješači s polaskom u 16 sati. Tada se najčešće hoda stazom Lungomare, a kreće se iznad Doma zdravlja Veruda. Od polazne točke pa sve do Valkana hoda se šumom, a na povratku cestom.

Jedan utorak u mjesecu hoda se stazom Drenovica, s polaskom u 16 sati ispred Zavoda za javno zdravstvo, a cijela ta staza, dugačka oko tri kilometara, ide šumom, izvire gore pored Industrijsko-obrtničke škole, te potom se vraća prema polaznoj točki.

(Foto: KRUPP Istra iz Pule)(Foto: KRUPP Istra iz Pule)

Svakog se četvrtka pješači i vježba trim-stazom Lungomare. Kako dani postaju duži, tako se i početak pješačenja odvija kasnije, najprije u 17, a zatim u 18 sati.

Nedjeljom se pak, od sredine rujna pa sve do sredine lipnja pješači s polaskom u 8 sati, neovisno o duljini dana, jednom od staza Pule i Puljštine.

Prve nedjelje u mjesecu obično to uvijek bude staza Verudela. Polazi se u 8 sati ispod Doma umirovljenika "Alfredo Štiglić". Kreće se zatim prema Piramidi, iza hotela Splendid, Saccorgianom do kanjona, kroz naselje Punta Verudela i natrag kroz Bunarinu do polazne točke.

Potom se barem jedne nedjelje u mjesecu hoda stazom po Šijanskoj šumi, a polazak je ili pored Šumarije, ili na križanju Valturske i Šandaljske ulice. Potom se pješači Šijanskom šumom, koja poprima nova lica i naličja ovisno o godišnjem dobu.

Učestalo se pješači i stazom do Pješčane Uvale, s polaskom ispred ulaza u marinu Veruda, a ta staza nudi i neke zahtjevnije uzbrdice. Staza Stoja je kombinacija staze Lungomare i potom cestom prema Stoji, kroz Fiželu, Valovine i natrag Lungomareom do polazne točke.

(Foto: KRUPP Istra iz Pule)(Foto: KRUPP Istra iz Pule)

U toplijim, proljetnim mjesecima, pješači se i stazama Banjole te Štinjan-Puntižela, koja je ujedno najduža - 16 kilometara, ukoliko se krene s pulske rive i vraća do polazne točke. Duža je i staza Kamenjak, kojom se pješači obično jednom tijekom proljeća, kao i stazom Fratarski otok, kojom se završava sezonu sredinom lipnja.

- Pješačimo organizirano jer nam je tako ljepše nego da svatko hoda sam. Malo popričamo, a to nam je i motivacija da se maknemo iz kuće. To nam bude kao neka obveza, za zdravlje i za zabavu, vele simpatične umirovljenice kojima nedjeljom ujutro nije teško ustati.

- Zdravlje se pješačenjem popravilo, reći će jednoglasno penzići, krećemo se, gibamo, družimo, melem za dušu i za tijelo. A to je prilika i za nova prijateljstva, druženje, vele veseli umirovljenici, koji čine većinu KRUPP-ovske "družine", iako ima i mlađih.

Neki su krenuli pješačiti da bi smršavjeli, održali kondiciju, da bi im dani bili zanimljiviji, manje dosadni i prazni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter