Šijanska šuma - šetnica za svako godišnje doba

Ljetno pješačenje - najuporniji KRUPP-ovci ne posustaju

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: KRUPP/Branka Siljan)

(Foto: KRUPP/Branka Siljan)


Iako je službeno završila sezona pješačenja hodača koji tri puta tjedno pješače pri Klubu rekreativaca u prirodi Istra iz Pule (KRUPP), pojedini pješaci i dalje marljivo hodaju, i to ni više ni manje nego u nedjelju - i to u 7 sati ujutro!

Nekoliko staza

Nekoliko najvrjednijih pješaka sastaje se nedjeljom kod Šumarije i kreće hodati jednom od staza Šijanske šume - kojih ima nekoliko, no najčešće su tri staze - duljine od pet do sedam kilometara. Tada je još svježe, vitamina D dobivaju taman koliko je potrebno, a bude i ugodno i zanimljivije hodati skupno.

Nedjeljom pješači nekada pet, šest, a nekada desetak i mrvicu više KRUPP-ovaca, koji se malo i razgibaju vježbama.

(Foto: KRUPP/Branka Siljan)(Foto: KRUPP/Branka Siljan)

To su mahom "starosjedioci" iz KRUPP-a, koji hodaju tu već godinama, pa i desetljećima, jer KRUPP djeluje već praktički 27 godina, a recimo 25 "službeno", odnosno od kada je krenulo masovnije pješačenje.

Nedjeljno pješačenje traje od sredine lipnja do sredine rujna - a staza je uvijek ista - Šijanska šuma jer je tamo najveća hladovina, a zelenilo odmara oči.

Šijanska je šuma posebna u svako doba godine - u proljeće je rascvjetana, puna ciklama, ljeti pravi odmor od vrućine, prava oaza, jesenske boje su tu predivne, a i zimi ima svoje specifičnosti - mjesto za šetnju za svako godišnje doba.

(Foto: KRUPP/Branka Siljan)(Foto: KRUPP/Branka Siljan)

(Foto: KRUPP/Branka Siljan)(Foto: KRUPP/Branka Siljan)

Iako se ljeti obično manje hoda - pretoplo je, a i za osobe starije životne dobi nije preporučljivo da borave vani kada je sunce jako, ovaj termin je idealan za ljubitelje hodanja, kretanja i boravka vani - za započeti dan na najbolji mogući način.

Redovne rute

Inače, KRUPP-ovci od sredine rujna do sredine lipnja hodaju utorkom poslijepodne (u 16, 17 ili 18 sati, ovisno o godišnjem dobu i 'dužini' dana) stazama Lungomare ili Drenovica, nedjeljom od 8 sati na jednoj od staza Pule ili okolice (Lungomare, Stoja, Verudela, jedna od staza Šijanske šume, Pješčana Uvala, Banjole, Štinjan…), a četvrtkom pješače i vježbaju poslijepodne na trim-stazi Lungomare.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter