VELIK ZALOGAJ

Za zahtjevnu sanaciju pulskog lukobrana očekuje se velik europski novac

| Autor: Milan Pavlović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Projekt dogradnje i rekonstrukcije pulskog lukobrana, najveći i financijski najzahtjevniji projekt u akvatoriju Pulskog zaljeva, Lučka uprava Pula do kraja ovoga mjeseca kandidirat će na Connecting Europe Facility program Europske unije, odnosno CEF Transport program, specijalizirani natječaj koji financijski podupire politiku europske prometne infrastrukture pomažući realizaciju ključnih projekata diljem Europe.

Cilj je zatvoriti financijsku konstrukciju za rekonstrukciju i dogradnju tog važnog dijela lučke infrastrukture koji se nalazi u planovima Lučke uprave još od njezina osnivanja krajem prošlog stoljeća, ali se on do danas nalazi na čekanju upravo iz razloga što je u financijskom smislu uvijek bio preveliki zalogaj te se u njegovu realizaciju nije moglo krenuti bez potpore sa strane. Pokušaj kandidiranja na europske fondove 2014. godine pokazao se neuspješnim.

Zadnja procijenjena vrijednost njegove dogradnje i rekonstrukcije iznosi 21 milijun eura, a plan je da se 85 posto radova financira iz bespovratnih sredstava Europske unije, dok će ostatak osigurati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Nositelj projekta, Lučka uprava Pula, samostalno je financirala sve pripremne radnje, kao i sam postupak prijave na natječaj

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter