lijepe vijesti 

FOTOGALERIJA / Rekonstrukcija škole i izgradnja sportske dvorane  omogućit će jednosmjensku nastavu u Svetvinčentu

| Autor: Doria Mohorović


Danas je u Osnovnoj školi Svetvinčenat sklopljen partnerski ugovor za rekonstrukciju i dogradnju školske zgrade te izgradnju sportske dvorane, koji će omogućiti uvođenje jednosmjenske nastave za sve školarce. "Jedan je to od najvećih koraka za našu ustanovu koji smo do sada napravili u cilju postizanje našeg dugogodišnjeg sna, a to je jednosmjenska nastava u našoj školi", rekla je ravnateljica škole Silvija Jeromela Obrovac, prije no što je s istarskim županom Borisom Miletićem i načelnikom Deanom Perkovićem potpisala Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta "Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade i izgradnja sportske dvorane OŠ Svetvinčenat".

Projekt, čiji je nositelj Istarska županija, ukupne je vrijednosti 4.37 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva iznose 3.72 milijuna eura. Župan Miletić istaknuo je da je potpisivanje Sporazuma preduvjet za rekonstrukciju ove obrazovne ustanove.

"U startu mandata jedan od glavnih ciljeva bio mi je osigurati svoj djeci jednosmjensku nastavu gdje smo mi osnivač, a to je 25 osnovnih škola, 21 srednja i jedan učenički dom", rekao je Miletić istaknuvši uspješnu suradnju Županije sa svim jedinicama lokalne samouprave. "To je partnerstvo Države, Županije, ali i Općine. Svi participiramo na dobrobit naše djece, to više nije nadstandard, to je potreba, i drago mi je da se Savičenta razvija, rekao je župan.

Načelnik Perković istaknuo je da je ovo za Općinu dugoočekivan trenutak čiji početak seže još u 2016. godinu, kada su ishodovane prve dozvole za proširenje kapaciteta škole. "Krenuli smo s izradom lokacijske i građevinske dozvole, a tu bi se zahvalio i bivšem županu Radinu koji nam je mnogo pomogao. Osnovna škola u ovom trenutku ima četiri aktivne učionice za školarce. U dvosmjenskom smo radu i, zbog dinamike života i načina funkcioniranja familija, pokazala se potreba za proširenjem škole, rekao je Perković.

"Postojeća zgrada škole ima 850 metara kvadratnih površine, a nadograđuje se 650 kvadrata, pet multifunkcionalnih prostorija sa pratećim kabinetima. Tako da ćemo dobiti deset funkcionalnih učionica koje će moći primiti 225 učenika. U ovom trenutku imamo 117 učenika, tako da ćemo sve učenike moći zbrinuti u jednosmjenski rad.

Zahvaljujem se posebno i županu i županijskoj skupštini koji su nam sufinancirali program produženog boravka čime su nam uvelike olakšali funkcioniranje, kazao je načelnik istaknuvši i zahvalu AURORA-i na pisanju projekta. Naveo je i da će od velike važnosti za sve mještane biti i izgradnja Sportske dvorane koja je, kako je rekao "društveni nadstandard za zajednicu".

"Na području naše Općine trenutno nemamo takvu zgradu, takav objekt koji će osim u jutarnjim satima za potrebe škole, puno služiti za stanovništvo i za izvannastavne aktivnosti", rekao je načelnik dodajući da će uz dvoranu biti smještena mala dvorana, pripadajuće svlačionice, kabinet za profesore i ambulanta, kao i vanjsko multifunkcionalno igralište. Radovi bi, kažu, mogli započeti već ovog ljeta.

"Nadam se da će sve ići svojim tokom, da će se sve realizirati po planu i da će djeca vrlo brzo moći uživati u plodovima truda i rada, kao i cijele obitelji. Jer, ne smijemo zaboraviti da je dvosmjenska nastava vrlo štetna što se tiče međuljudskih odnosa i odnosa unutar obitelji, koja ne može funkcionirati kako treba kad nisu svi dionici zajedno, rekla je ravnateljica demonstrirajući crtež jedne učenice koji prikazuje dogradnju škole. Ujedno se zahvalila svim suradnicima koji već godinama sudjeluju u ovom projektu.

Osim župana, načelnika i ravnateljice, potpisivanju su prisustvovali i pročelnik Odjela župana Ivan Glušac, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Svetvinčenat Alen Doblanović i ravnateljica javne ustanove AURORA Ivana Dragišić.

Istarska županija je u suradnji s Javnom ustanovom Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove pripremila projektni prijedlog i lanjskog prosinca podnijela prijavu projekta "Rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade i izgradnja školske sportske dvorane OŠ Svetvinčenat za potrebe uvođenja jednosmjenske nastave" u sustav NPOO.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter