Potpisano Pismo namjere

Osnovna škola Fažana ide u rekonstrukciju i dogradnju, preći će se na jednosmjensku nastavu

| Autor: Jelena Milović
(Snimila Jelena Milović)

(Snimila Jelena Milović)


U Multimedijalnom centru Fažana potpisano je Pismo namjere za rekonstrukciju i dogradnju Osnovne škole Fažana, a potpisali su ga istarski župan Boris Miletić i načelnik Općine Fažana Radomir Korać.

Ovo Pismo namjere rezultat je nekoliko radnih sastanaka na kojim je dogovoreno da će Istarska županija i Općina Fažana ući zajednički u ovaj pothvat kako bi se dugoročno osigurali prostorni uvjeti, veća sigurnost za učenike i puno kvalitetniji standard za osnovnoškolce.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

Sami počeci projekta sežu unatrag već šest godina, ali kad je u pitanju projektna dokumentacija i izvori financiranja to je i najčešći slučaj, moglo se čuti. Prva projektna dokumentacija izrađena je, dakle, još 2018. godina, a nakon toga je po fazama, najprije za školu, potom za dvoranu, slijedio nastavak.

Škola će na ovaj način prijeći u jednosmjenski rad, što je i krajnji cilj i prioritet ove rekonstrukcije i dogradnje. Inače, Istarska županija je osnivač 25 osnovnih škola i 21 srednje škole te Učeničkog doma, a ova je jedna od tih.

- Od starta svog mandata stavio sam na vrh prioriteta obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb, a ovo je jedan konkretan primjer gdje zajednički, rekli bismo bratski, pola - pola, pedeset posto županija i pedeset općina ulazimo u ovaj projekt kako bi rekonstruirali i dogradili ovu osnovnu školu.

Takvih primjera ima nemalo u Istri; od Srednje škole u Bujama, potom opremanja Srednje škole u Umagu, gdje također sudjelujemo u jednakim postocima pa do izgradnje Talijanske osnovne škole u Novigradu gdje sudjeluju, pored spomenutih, Talijanska unija i Republika Hrvatska sve s krajnjim ciljem da naša djeca pohađaju jednosmjensku nastavu. To je cilj i u fažanskoj školi, a nakon provedbe projekta to će se i sprovesti, rekao je župan Miletić.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Moji suradnici, ja, ali i svi građani Fažane mogu biti izuzetno zadovoljni što ćemo najprije potpisati pismo namjere, a potom i sagraditi tu školu. Zahvaljujem se županu što sudjeluju u ovom postotku zajedno s općinom. Neka takvih primjera bude i dalje, a Općina Fažana će napraviti sve kako bi i u nekim budućim projektima ostvarili čim više u suradnji sa županijom, komentirao je prilikom potpisivanja načelnik Korać.

- Škola će u konačnici imati više od pet tisuća kvadratnih metara, 16 razrednih odjela i svi oni smješteni u jednoj smjeni. Osim škole ovdje govorimo i o izgradnji sportske jednodijelne dvorane, kakva školi pripada sukladno normativu i uz tu dvoranu bit će još jedna manja dvorana površine otprilike nekih 80-ak kvadrata, a riječ je o multifunkcionalnoj dvorani, za potrebe škole.

Projekti su napravljeni u skladu s normativima prostora i vjerujemo da će 274 učenika koji danas pohađaju OŠ Fažana, a nadamo se i povećanju brojki, dobiti uvjete primjerene obrazovanju današnjice, rekla je pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricia Percan.

Ovim Pismom namjere načelnik i župan su se obvezali da će osigurati financijska sredstva, što znači da će se u sljedećem rebalansu proračuna to i planirati.

(Snimila Jelena Milović)(Snimila Jelena Milović)

- Ako govorimo o vrijednosti investicije, a referirajući se na 2018. godinu kada je projekt nastao, tadašnji troškovnik je predviđao pet milijuna eura, a zasigurno će se taj iznos nemalo premašiti. Nakon osiguranja sredstava pokrećemo postupak javne nabave, a kod ovako velikih investicija on najčešće traje od četiri do pet, šest mjeseci.

Ako dobijemo izvođača i ne bude žalbi, vjerujem da bismo s radovima trebali započeti 2025. godine. Učenici će se za vrijeme radova morati preseliti na novu lokaciju, u popodnevnoj smjeni, a to će najvjerojatnije biti Vodnjan koji je najbliži, što je i uobičajeno kod ovakvih investicija, zaključila je Percan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter