zelena istra i herculanea

Zero Waste prosinac u Puli - tri radionice vještina na temu ponovne uporabe i smanjenja nastanka otpada

| Autor: Glas Istre
(Foto: Pula Herculanea)

(Foto: Pula Herculanea)


Pula Herculanea najavljuje prosinačke radionice vještina na teme smanjenja nastanka
otpada i ponovne uporabe: radionica Sam(a) svoj majstor, radionica kuhanja s ciljem
smanjenja nastanka otpada od hrane i radionica izrade zero waste blagdanskih ukrasa.


Radionice su dio serije edukativnih događanja koje Udruga Zelena Istra provodi u suradnji s tvrtkom Pula Herculanea, uz podršku Grada Pule, kako bi građane upoznala s važnosti
smanjenja nastanka otpada, ponovne uporabe i pravilnog odvajanja otpada.


Prva je u nizu radionica savladavanja osnovnih popravaka u kućanstvu "Sam(a) svoj
majstor" koja će se održati u srijedu, 13. prosinca s početkom u 18 sati u Radioni ReGeppetto u Društvenom centru Rojc. Ova radionica namijenjena je svima, a cilj je osnažiti žene i muškarce u osnovnim vještinama popravljanja - kako koristiti osnovni alat, što učiniti ako dođe do kratkog spoja ili poplave u stanu, kako odštopati sifon, izbušiti ili zakrpati rupu u zidu. 

(Foto: Pula Herculanea)(Foto: Pula Herculanea)

Pravilnim održavanjem i popravljanjem uređaja produžujemo životni vijek proizvoda i
smanjujemo stvaranje glomaznog te električnog i elektroničkog otpada.

Radionicu vodi majstor i voditelj Radione Re-Geppetto Marko Grbac Knapić koji će iz
vlastitog iskustva na jednostavan i zabavan način prenijeti osnovno znanje, ali i korisne
praktične trikove za obavljanje popravaka u kućanstvu. Radionica uključuje teorijski i
praktični dio.

Broj mjesta na radionici je ograničen pa se građani trebaju prijaviti na: [email protected]. U ovo blagdansko vrijeme više trošimo, kupujemo još više stvari te neizbježno stvaramo i veće količine otpada, između ostalog tu je i otpad od hrane koji se povećava nakon božićnih i novogodišnjih gozbi.

(Foto: Pula Herculanea)(Foto: Pula Herculanea)

Alarmantni su podaci da svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci oko 68
kilograma zdravstveno ispravne hrane i da na svjetskoj razini čak 30% hrane proizvedene za ljudsku prehranu postane otpad! Da bi podigli svijest učenika o ovom problemu te ih naučili praktičnim vještinama koje će im pomoći da ga spriječe, Zelena Istra i Pula Herculanea organiziraju radionicu kuhanja s ciljem smanjenja otpada od
hrane.

Radionica će se održati u četvrtak, 14. prosinca u 12:30 sati u prostoru edukacijske kuhinje na pulskoj gradskoj tržnici. Voditelj radionice je umirovljeni kuhar
Rade Morarević iz kluba umirovljenika 50+ Veli Vrh, a sudionici učenici 2e razreda Gimnazije Pula uz pratnju profesorice Karin Bolković.

(Foto: Pula Herculanea)(Foto: Pula Herculanea)


Osim otpada od hrane, nakon blagdanske potrošačke groznice ostajemo zatrpani mnoštvom suvišnih predmeta - od nepotrebnih poklona i sjajnih papira za omatanje do prevelike količine plastičnih božićnih ukrasa. Pridružite nam se na radionici izrade zero waste blagdanskih ukrasa i napravite prvi korak prema održivijim blagdanima.


Radionica će se održati u utorak, 19. prosinca s početkom u 18 sati u Radioni ReGeppetto, DC Rojc. Kreativan proces izrade ukrasa od raznih otpadnih i prirodnih materijala
vodit će pulska kreativka Iva Kuzmanović, poznatija kao Iva Kreativa. Iva je prepoznatljiva po svojim kreativnim radionicama na kojima koristi različite likovne tehnike, no naglasak je gotovo uvijek na ponovnoj uporabi i korištenju prirodnih materijala.

(Foto: Pula Herculanea)(Foto: Pula Herculanea)

Kako pretvoriti otpad u poklone, predmete ili igračke možete pronaći i u njezinoj knjizi "Kreativne ideje". I za ovu radionicu potrebne su prijave jer je broj sudionika ograničen. Prijavite se i osigurajte svoje mjesto na radionici na: [email protected].

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter