STRUČNE RADIONICE

Edukacija preduvjet za napredak gastronomije

| Autor: Anđelo Dagostin
Jedno od jela kreiranih na radionici (Foto AZZRI)

Jedno od jela kreiranih na radionici (Foto AZZRI)


Vrhunski hrvatski chefovi dolaze u Istru, u Edukacijski gastronomski centar Istre kraj Pazina, a samo neka od potvrđenih imena su David Skoko, Maša Salopek, Priska Thuring, Matija Bogdan i brojni drugi. Ovo je već osma godina da Agencija za ruralni razvoj Istre održava cikluse edukativnih radionica namijenjene ugostiteljima i kuharima koji žele uložiti u svoje znanje, saznati nove tehnike i ideje s kojima će biti kvalitetniji i konkurentniji na tržištu.

Terenska nastava

Konstantno promišljanje o nadogradnji provjereno dobrih koncepata ove godine polučili su zanimljivim promjenama.

- Došli smo na ideju da bi u edukativne radionice mogli integrirati i terensku nastavu. Prvu radionicu, 18. listopada, u novom izdanju vodit će cijenjena chefica Priska Thuring. Edukaciju će držati u svom prelijepom restoranu Stara škola u Krasici, a u sklopu te radionice polaznike vodimo i na berbu šafrana, rekao je Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva.

(Foto AZZRI)Matija Bogdan (Foto AZZRI)

Naime, i u Istri se uzgaja najskuplji začin na svijetu. Obično se sredinom listopada odvija berba šafrana, a Agencija za ruralni razvoj Istre polaznike će voditi na posjede OPG-a Černjeka iz Škropeti. Mnogi su se interesirali da i sami krenu u proizvodnju ovog cijenjenog začina zbog cijene koju postiže na tržištu, ali malo je onih koji su doista svjedočili cijelom procesu berbe u kojem shvatite težinu posla i da vam za samo jedan gram začina treba i do 200 cvjetova kojima ručno vadite tučak što traje satima pa i danima. Radionica počinje u 9 sati, a za istarske ugostitelje, kao i druge radionice, subvencionirana je u iznosu od 50 posto.

Zdravko Tomšić, doajen hrvatskog ugostiteljstva održat će dvije radionice. Tema "Gastronomija istarskih sireva" koncipirana je u dva dijela i održat će se u renomiranoj Mljekari Latus 26. listopada u Gornjim Orbanićima na Žminjštini. Polaznici će dobiti uvid u pogon i procese koji se ondje odvijaju, a zatim će se kulinarski dio održati u Latusovoj dvorani s kuhinjom. Cijena radionice je 220 eura, odnosno upola manje za istarske ugostitelje.

Zanimljive radionice

Druga Tomšićeva radionica u Edukacijskom centru 6. studenog biti će posvećena tartaru i drugim tipovima kosanog mesa. Radionicu »Kreativno slastičarstvo« će 30. listopada držati Maša Salopek, trenutna pastry chefica (glavna slastičarka) u Cap Aureu, a još poznatija po svom višegodišnjem angažmanu u Hiši Franko, slovenskom restoranu nedavno ovjenčanom s tri Michelinove zvjezdice. Osim toga, Maša Salopek proglašena je i najboljom pastry cheficom na svijetu prema izboru The Best Chef 2022. godine. Polaznicima će prezentirati alate i promijeniti percepciju kako od naizgled nezanimljivih sastojaka napraviti genijalne slastice.

(Foto AZZRI)David Skoko (Foto AZZRI)

Matija Bogdan otvorit će polaznicima novi svijet jesenskog lisnatog povrća i pokazati da uz malo mašte i znanja ove divne namirnice nisu rezervirane samo za naizgled dosadna svakodnevna jela. Radionica je zakazana 31. listopada. Davida Skoku ne treba mnogo predstavljati jer sam spomen njegovog imena već uz sebe nosi kredibilitet. Skoko je dugogodišnji suradnik AZRRI-ja, a ovog puta reći će ono neizrečeno o plavoj ribi o kojoj smo mislili da možda znamo sve. Radionica je zakazana 20. studenog.

U svijet kreativne kuhinje polaznike će uvesti Mario Mihelj koji je popularizirao jela Latinske Amerike u Hrvatskoj (datum radionice objavit će se naknadno), a o slastičarstvu će 1. studenog predavati također dugogodišnji suradnik, iskusni kuhar i slastičar Robert Perić koji će objasniti kultne istarske slastice na moderniji način i deserte u čašama.

(Foto AZZRI)Zdravko Tomšić (Foto AZZRI)

Ženske snage

Ciklus radionica obogaćen je s dvije ženske snage: Annamarijom Kolić i Vanom Babić. ?Kolić je diplomirala vinarstvo u Poreču, a kasnije nadogradila svoje znanje na čuvenom Culinary Institute of America u New Yorku. Nedavno je sa suprugom Ivorom preuzela vođenje kultne konobe Alla Beccaccia, unijela znatne promjene, prkosila ustaljenim normama, a o temeljima istarske gastronomije govorit će na svojoj radionici u AZRRI-ju (27. studenog) i to na engleskom jeziku kako bi bila dostupna za domaće i strane polaznike iz ugostiteljstva.

- Ne smijemo zatvarati oči pred velikim prilivom strane radne snage u ugostiteljstvu i zato želimo ponuditi i edukacije na engleskom jeziku koje su prvenstveno namijenjene stranim kuharima i pomoćnom osoblju, ali naravno da se mogu prijaviti svi zainteresirani, napomenuo je Šuran.

(Foto AZZRI)Priska Thuring (Foto AZZRI)

Vana Babić, nekadašnja dugogodišnja urednica portala Dobra hrana, održat će radionicu posvećenu promociji i virtualnom svijetu gastronomije na kojoj će polaznici dobiti alate kako poraditi na vidljivosti i ispričati vlastitu autentičnu priču, izraditi tekstualni i fotografski sadržaj koji će biti konkurentan i prepoznatljiv na tržištu.

- Kroz naše radionice prošlo je gotovo tri tisuće polaznika koji nakon edukacija odlaze ispunjeni znanjem, kontaktima pa i novom perspektivom za svoj rad. Ipak, naše poimanje napretka ne leži u tome da konstantno hodamo dobro utabanim stazama nego nadograđujemo naše edukacije novim sadržajima, zaključio je Edmondo Šuran, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva.

(Foto AZZRI)Maša Salopek (Foto AZZRI)

Partneri sufinanciraju radionice

Partneri i ovog ciklusa radionica su Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije te Obrtnička komora Istre koji istarskim ugostiteljima sufinanciraju edukativne radionice s 50 posto iznosa. Cijeli raspored, izmjene i novosti mogu se pronaći na službenoj stranici Edukacijskog gastronomskog centra Istre te na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Svi zainteresirani kuhari mogu se prijaviti putem jednostavnog online obrasca uz svaku radionicu.

(Foto AZZRI)Jelo Marija Mihelja (Foto AZZRI)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter