(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)
Na prvom katu zgrade pulske tržnice, jutros su podijeljeni certifikati Proizvod hrvatskog seljaka.
Riječ je o jedanaestom certificiranju proizvođača u organizaciji Tržnice d.o.o. Pula, a koji, okačen na štandovima, kupcima i posjetiteljima pulskih tržnica potvrđuje da se povrće i voće koje se jučer pobralo i proizvelo na njivama i gospodarstvima u okolici Pule i šire, danas može kupiti na pulskoj tržnici.
(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)
Ove godine certifikate su dobili OPG Mališević, OPG Peruško, OPG Mirković Capar, OPG Božić, OPG Laginja, OPG Petrović, OPG Peruško, OPG Vidulin, Stancija Kumparička, OPG Đokić, OPG Bilić, OPG Antončić , OPG Kadrić, OPG Rohaček, OPG Brgić, OPG Dobrovac, OPG Šikić, OPG Dobrović, OPG Smailagić , OPG Laganis, OPG Košara, OPG Zohil, Obrt Agropin, OPG Fruti Bertoša i OPG Alen Kurelović, a uručivanju se odazvalo desetak zakupaca, lokalnih proizvođača i OPG-a koji su na trenutak došli sa svojih štandova da bi preuzeli svoj certifikat. Onima koji nisu mogli nazočiti bit će uručeni cerfikati na njihovim prodajnim mjestima.
Direktorica pulske Tržnice Gordana Žmak istaknula je da je u akciju uključeno 16 hrvatskih gradova s više od 600 obiteljskih gospodarstava na području Hrvatske.
- Cilj akcije certificiranja je da se predstave ne samo lokalni proizvođač, već i ono što pulski poljoprivrednici žele istaknuti, a to je da ozbiljno bavljenje poljoprivredom u kontroliranim uvjetima daje vrlo vrijedne proizvode i zdravstveno ispravnu hranu koja zaslužuje potpuno povjerenje potrošača, istaknula je Žmak.
(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)
Uputivši čestitke svim dobitnicima, Ivona Močinić, pulska dogradonačelnica izrazila je zadovoljstvo što Tržnica Pula već jedanaestu godinu provodi evaluaciju i certifikaciju pod nazivom „Proizvod hrvatskog seljaka“.
- Certificiranjem domaćih proizvođača želimo dodatno potaknuti lokalnu proizvodnju te promovirati domaće proizvode. Sam certifikat dokaz je i garancija kupcima da kupuju domaće proizvode, uzgojene i proizvedene na domaćem tlu u kontroliranim uvjetima što je ujedno i jamstvo zdrave hrane. Osim brojnih prednosti ovog projekta, ovo je i izvrsna prilika da se turistima prikaže sva raznolikost ponude tradicijske hrane i na taj način najbolje prezentiraju naše kulturne i prirodne vrijednosti, rekla je Močenić.
Robert Peruško, jedan od nagrađenih OPG-ovaca ističe da se poljoprivredom bavi cijeli život, a tijekom proteklih godina, prikupio je, kaže, već gotovo deset certifikata. Kaže da je njegova njiva smještena u naselju Valbonaša, u blizini Cave romane. I onda, govori, kada se ondje održavaju opere, povrće i voće bolje raste.
- Treća sam generacija koja se bavi poljoprivredom u obitelji. Naslijedio sam OPG od roditelja, a kada su oni otišli u penziju prije 13 godina, tada sam otvorio svoj OPG. Sadimo sezonsko povrće, nemamo plastenike za povrće, samo plastenik za rasad kojeg samog radim.
(Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI)
Od zimskog povrća uzgajamo karfiol, kelj, kupusnjače, mrkva, celer, peršin, a ljeti salate, patliđane, tikvice, dinje, paprike i još svašta drugo. U principu, u asortimanu imamo 30 različitih artikla kroz cijelu godinu, a ljeti najviše. Ljudi kod mene mogu doći i na njivu, pa kad berem jagode, dolaze i sami ubiru, to im je najljepše iskustvo. Kad vide moju jagodu Kaliforniju, kako ju ja zovem, onda budu zadovoljni jer znaju što jedu i gdje raste, kaže Peruško.
Poljoprivreda zahtjeva mnogo angažmana. Radi se, kaže, gotovo cijeli dan, a osobito ljeti. A tijekom zime, povrću se posveti minimalno od 6 pa sve do 18 sati, i to, kaže, bez odmora.
- Kada dođemo s tržnice, odemo na njivu, uberemo povrće za sutrašnji dan, i onda obiteljski čistimo ove fine stvari kao što su radić, matovilac, špinat, što je jako pipljivo i oko čega ima puno posla, priča nam Peruško.
Robert Peruško (snimila Doria MOHOROVIĆ)
Svoj je certifikat s osmjehom primio i Tomislav Capar, predstavnik OPG-a Mirković Capar koji nam je otkrio i neke od planova za sljedeću godinu.
- Četrdeset sam godina u ovom poslu, malo smo smanjili obujam posla, malo nam pomažu i prijatelji, ali ovaj je certifikat znak da još uvijek funkcioniramo. Sada imamo začinske soli i proizvode koji imaju dodatnu vrijednost, a sljedeće godine trebali bi izaći s 30 trava i 30 začinskih proizvoda, kaže Capar ističući pritom kako uvijek nastoje ponuditi nešto novo i jedinstveno.
Dodjelu certifikata dodatno su začinili svojim glazbenim nastupom članovi grupe Side Effects.