in memoriam

Franco Rosignoli Ruža, neizostavan dio pulske nogometne povijesti

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Jučer nas je zauvijek, u 82. godini, napustio Franco Rosignoli, jedan od najvažnijih sudionika pulske nogometne povijesti. Kroz njegov život i aktivnost ogleda se gotovo sedam desetljeća pulske nogometne povijesti.

Rođen u Puli 7. svibnja 1942. godine, izrastao je u ikonu pulskog nogometa, bilo da je riječ o igračkim danima, isto tako trenerskim. Popularni Ruža sudjelovao je praktički u svim uspjesima i promocijama u viši rang pulskog kluba, kao i krizama kao ogledalu pulskog sporta, bilo kao igrač odmah nakon fuzije 1961. godine, a isto tako trener seniorske, ali i juniorske, momčadi Istre gdje su brojne generacije izrastale uz "Ružu njihove mladosti".

Sportom se Rosignoli počeo baviti već u osnovnoj školi kao talentirani košarkaš, ali ubrzo se, 1957. godine, priključio mladim nogometašima Uljanika u kojem mu je prvi trener Giordano Terlon, bivši igrač prijeratnog najboljeg pulskog kluba Grion. Za seniorsku momčad "brodograditelja" zaigrao je već nakon godinu dana, kao šesnaestogodišnjak u sezoni 1957/58 dok je pohađao Brodsko-građevno-industrijsku školu u Puli.

Pulske novinske kronike iz toga vremena bilježe ga kao ponajboljeg igrača devetog Omladinskog nogometnog turnira "Kvarnerska rivijera" na kojem su u redovima juniora zagrebačkog Dinama nastupali buduće zvijezde: Škorić, Braun, Bišćan, Lamza, Zambata i Haraminčić… U počecima karijere imao je ulogu desnog veznog igrača, da bi se kasnije prebacio na lijevu stranu obrane u ulogu lijevog bočnog.

Nakon spajanja Uljanika i Pule u kolovozu 1961. godine nastupao je za tada novooformljenu Istru.

U sastavu je Istre u njezinoj prvoj natjecateljskoj utakmici s delničkim Goraninom u natjecanju Nogometne zone Rijeka-Pula. Po povratku sa služenja vojnog roka, zbog kojeg nije nastupio u kvalifikacijskim utakmicama za ulazak u Drugu jugoslavensku ligu, nastupa za Istru u njezinom drugoligaškom natjecanju. Za najbolji pulski klub u razdoblju od 1961. godine pa do 1974. godine kada završava igračku karijeru, odigrao je 230 prvenstvenih utakmica. U Istri je u prvom "mandatu" ostao do 1967. godine i bio je jedna od najvažnijih karika jedne od najuspješnijih generacija u povijesti pulskog nogometa, koja je od 1962/63 do 1966/67 uzastopno nastupala u Drugoj jugoslavenskoj ligi Zapad.

Nakon što se ta generacija raspala uslijed kroničnih financijskih problema pulskog nogometa, zajedno s klupskim suigračem Jozom Marasom, prešao je u Maribor, s kojim je četiri sezone, do 1971. godine, nastupao u Prvoj jugoslavenskoj ligi, u kojoj je ukupno odigrao 43 utakmice. Iako je imao ponuda iz inozemstva, vratio se zbog obiteljskih razloga u Pulu te je odmah nastupao za Istru prilikom novog ulaska u drugoligaško društvo. Te su godine Puljani najčešće nastupali u sastavu: Ružić, Piutti, Spasić, Kozić, Rosignoli, Šverko, Jovanović, Petrović, Maras, Gherghetta, Scoria. Uz Grubelića, Jurmana, Orlića i Rovisa, bit će to jedan od najboljih i najstandardnijih sastava u povijesti Istre.

Nakon završetka aktivne igračke karijere 1974. godine, u kojoj je za Istru odigrao 230 prvenstvene utakmice, preuzima treniranje Istre. S mladom momčadi sastavljenom od ponajboljih igrača pulskih klubova ostvario je ulazak u osminu finala Kupa bivše države, a nakon osvajanja prvenstva Hrvatske nogometne lige 1979. godine te nakon kvalifikacijskih utakmica sa slavonskobrodskim BSK-om izborio je ulazak Istre u drugoligaško natjecanje.

Nakon napuštanja drugoligaškog natjecanja Franco Rosignoli ostaje u klubu i vodi brigu o mladim pulskim nogometašima s kojima 1987. godine postiže jedan od najvećih uspjeha kluba. Na 35. Omladinskom nogometnom turniru "Kvarnerska rivijera", nakon što su u skupini bili bolji od juniora beogradske Crvene zvezde, titogradske Budućnosti i Slovana iz Bratislave, u polufinalu turnira pobijedili su skopski Vardar s 3:0. U finalnoj utakmici na riječkoj Kantridi domaćin Rijeka bila je bolja od mladih pulskih nogometaša porazivši ih s 2:0.

Uz Lucijana Sinkovića, Ester Kovačić i Ivana Bezjaka, jedan je od osnivača i pokretača malonogometnog turnira "Moja ulica moja ekipa" koji i danas živi.

Seniorskoj momčadi Istre vraća se 1996. godine kada postaje pomoćnikom treneru Draganu Simeunoviću. U tom je razdoblju, nakon odlučujuće utakmice u Belišću 1999. godine, Istra ponovno izborila prvoligaško natjecanje.

Franco Rosignoli nije samo neizostavni dio pulske nogometne povijesti, već je svojim životom i djelovanjem postao neizostavni dio memorije i identiteta našega grada.

Posljednji oproštaj od Franca Rosignolija bit će u petak, u 13 sati, na pulskom groblju Monte Ghiro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter