IT'S#18: S PRESTIŽNOG SVJETSKOG NATJECANJA U TRSTU

ETIKA ISPRED ESTETIKE. Trenutak istine. Moda mora biti održiva

| Autor: Lara BAGAR


U trenutku kada je 83 posto svjetskih voda zagađeno mikroplastikom, od čega je modna industrija zaslužna za trećinu, bitan je materijal od kojeg su izrađeni modeli. Zato su Trstu bili iskreni. Nova moda mora biti održiva i naravno – kreativna, jer kreativnost pomaže izgraditi snove

 

Dragi prijatelji, lagali smo vas, da smo cirkus, fantastični putnici, institucija koja promišlja kreativnost. Da, sve je to bila laž – dobronamjerna, benigna, ironična, no ovoga puta otkrit ćemo vam istinu – jednostavnu, čistu, pravu istinu. IT'S krvari. Puca mu srce. Da, to nije cool. Previše je sentimentalno, banalno i naivno. Ali mi smo ti dozvolili zato jer smo buntovnici, a pravi buntovnici krše pravila, pomiču granice. Izlazimo iz prostranstva isprazne ironije i lijenog cinizma. Duboko udahnite i uronite u svijet iskrenosti. Zapitajte se želite li biti cool ili jednostavno iskreni?, pomalo je mesijanski poručila Barbara Franchin na 18. po redu International Talent Suppportu, jednom od vodećih modnih događaja u svijetu koji svake godine u Trstu okuplja mlade dizajnere kojima je ovo zadnji bastion kreativnosti, ali i odskočna daska prije ulaska u nemilosrdni svijet mode.

S vrećicom na glavi

I pitanje je bilo na mjestu. IT'S #18 je sazrio i u svojoj punoljetnosti odlučio biti svoj, ne podilaziti ispraznim modnim diktatima i postaviti neke nove temelje mode - a ona je održiva. Da, to je udarna vijest u svijetu mode, vrištalo je na video volovima u skladištu br. 42 u pozadini bivše prekrasne secesijske ribarnice sadašnjeg Salone degli incanti koji je i ovog puta početkom srpnja zakoračio u budućnost mode koja je u Trstu zapravo u sadašnjosti. Uzbuđenje se moglo osjetiti u zraku. I krenuli su. Predimenzionirani modeli sa vrećicama na glavi, koji su bili hodajuće vješalice. Ne, po mršavosti već po sadržaju s tonom odjeće koje je činilo kreaciju ostavljaju bez daha, od čuđenja. Tko će to nositi, prvo je što vam padne na pamet o kolekciji Belgijanca Louisa Appelmansa. Odjeća od kuhinjskih accesoira, poigravanjem konceptom domaćice pretvorilo se u fovistički vividan izlazak Australke Annaliese Grifftith Jones. Rafael Kuoto reckilirao je ostake materijala u slojevitu mušku kolekciju. Japanka Yujia Sauito poslala je na pistu salona 42 modele koji su u mrežama imali zakačene otpad iz mora.

Kritika konzumerizma

I sve je bilo jasno. Istina je izašla na vidjelo. Etika ispred estetike. To je budućnost mode. I dok je moda oduvijek bila u funkciji estetike koja je istovremeno prenosila duh vremena, danas ona stavlja etiku ispred estetike. Pomiče granice, one nužne. U sve površnijem egocentričnom društvu koji je bombardiran isplaniranom vanjštinom koja ispraznu vizualnu estetiku živi na društvenim mrežama, u pravom svijetu situacija je kudikamo drugačija. Moda mora biti održiva, jer je ona dio sustava, poručili su mladi dizajneri okupivši se u Trstu s rješenjima koji na prvu izazivaju čuđenje i zahtijevaju promišljanje. Ovo nije bio show gdje ste poželjeli nositi haljinu mlade peruanske dizajnerice u mrežama sa zakačenim otpadom, ovo je bio show u kojem ste shvatili da jedan od najvećih izazova današnjice, održivost, polako, ali sigurno ulazi i u modni svijet.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU OD NEDJELJE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter