Street style scena

Ovaj meki, luksuzni materijal postao je neizostavan dio jesenske garderobe

| Autor: Mija Dropuljić
(Foto: Screenshot / Instagraml)

(Foto: Screenshot / Instagraml)


Modni mjesec rujan je završio, a street style scena jasno je pokazala tko je pobjednik među materijalima ove jeseni – brušena koža.

Ovaj meki, luksuzni materijal postao je neizostavan dio jesenske garderobe, od jakni, torbi do čizama.

Njegova tekstura i sposobnost da unese sofisticiranu toplinu u svaki outfit čine ga savršenim za prijelazno razdoblje.

No, brušena koža razlikuje se od ostalih vrsta kože po svojoj delikatnosti, a ujedno zahtijeva i posebnu njegu.

Po čemu se brušena koža razlikuje?

Za razliku od glatke kože, brušena koža (suede) ima baršunastu, mat teksturu koja na dodir djeluje nježnije.

Dobiva se obradom unutarnjeg sloja kože, što joj daje karakterističan, gotovo plišani izgled.

Ovaj materijal odlikuje se ležernom, ali i profinjenom estetikom, zbog čega je postao omiljen za casual i elegantne kombinacije.

Iako je manje otporna na vlagu i prljavštinu od klasične kože, njezin izgled ne može se mjeriti s ničim drugim kad je u pitanju udobna, ali luksuzna odjeća i modni dodaci.

Kako održavati brušenu kožu?

Održavanje brušene kože zahtijeva malo više pažnje, ali se isplati. Prije svega, bitno je tretirati je zaštitnim sprejom protiv vode i mrlja, posebno jer brušena koža lako upija tekućine.

Redovito četkanje specijalnom četkom za brušenu kožu pomoći će da zadrži svoju mekoću i teksturu, dok će gumice za mrlje ili nježni piling ukloniti eventualne nečistoće. Ako nosite jakne ili torbe od brušene kože, izbjegavajte izlaganje kiši ili snijegu jer može oštetiti materijal.

Tri glavna brušena komada: Jakne, torbe i čizme

Ove jeseni, tri ključna komada koja ćete željeti u svojoj garderobi su jakne, torbe i čizme od brušene kože.

Jakne od brušene kože

Klasične jakne od brušene kože, posebno one u nijansama tople smeđe ili maslinaste zelene, savršeno se uklapaju u jesensku paletu boja. Kombinirajte ih s trapericama visokog struka i laganim pletenim džemperima za opušten, ali moderan izgled. Ako želite nešto hrabrije, odlučite se za jaknu u tamnoplavoj ili bordo nijansi – ove boje dodaju dozu elegancije i unose raznolikost u svakodnevne outfite.

Torbe od brušene kože

Torbe su savršen modni dodatak za jesen, a posebno dobro izgledaju u bojama poput senfa, tamnozelene ili sive. Crossbody torbe i veći modeli idealni su za dnevne kombinacije, dok manje torbice mogu savršeno zaokružiti večernji outfit. Torba od brušene kože u neutralnim tonovima može se lako kombinirati s gotovo svakom bojom, no ne bojte se eksperimentirati s jesenjim bojama za dodatni naglasak.

Čizme od brušene kože

Čizme do gležnja ili visoke čizme od brušene kože hit su svakog jesenskog ormara. Crne ili smeđe čizme klasičan su izbor, no ne zaboravite na bogate tonove vina, šljive ili čak bež nijanse, koje su izuzetno popularne ove sezone. Kombinirajte ih s midi suknjama, trapericama ili haljinama za chic jesenji look. Brušene čizme dodaju teksturalnu raznolikost svakom outfitu i unose dašak boho elegancije.

Brušena koža definitivno je materijal koji dominira ove jeseni, a zahvaljujući svojoj svestranosti i eleganciji, lako se može uklopiti u različite stilove. Bilo da birate jaknu, torbu ili čizme, dodavanjem brušene kože u svoju garderobu unijet ćete sofisticiran i topao jesenski štih.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter