Dva dana trajala je najslađa brtoniška manifestacija, festival čokolade i vina. 6. Choco & Wine fest okupio je tridesetak izlagača i daleko više posjetitelja koji su uživali i gledajući, a tek degustirajući, što sve majstori slastica mogu učiniti sa čokoladom i od nje. Vrsni majstori pokazali su kako se uz čokoladu stapa vino, naročito odlična vina s brtoniške četiri zemlje.
Izlagači su posjetiteljima ponudili niz čokoladnih čarolija, brdo delicija, sve uz degustaciju i uživanje u slatkim doživljajima. Mnogi su sa štandova ponijeli neku slatku uspomenu za nastavak uživanja. Najmlađi su se družili sa starim prijateljem Linom u Podravkinoj režiji, ali stigli i gricnuti neki slasni čokoladni zalogaj. Poznata slastičarka Dragica Lukin iz umaške Ville Soši izradila je trs malvazije s imenima brtoniških vinara, a do njega i grozd u obliku srca. Sve od čokolade kojom je bila obložena boca malvazije. Iz nje se točila malvazija u čokoladne čaše, rad pulskog čokoladnog majstora Vilija Radonića. Trebalo je dosta truda i dosta vremena za ove majstorije, ali i veliko poznavanje čokolade i njenih svojstava, naravno one kvalitetne.
- Od čokolade možete praviti što želite, najvažnija je temperatura na kojoj se radi, malo se hladi pa zagrije, pa opet hladi. Pravilnim se temperiranjem ona stabilizira. Tada se mogu raditi i skulpture. A, čokolada se može miješati s raznim voćem, pa i čili papričicama, uz meso divljači, može svugdje. Inače, naša gastronomija mora ići i u tom pravcu. Odlično se sljubljuju vino i čokolada, ali i čokolada i maslinovo ulje. To treba koristiti u ponudi, jer imamo odlične slastičar. Mi smo sedmi u svijetu u slastičarstvu, to nije mala stvar, preporučuje Dragica Lukin, slastičarka svjetskog glasa koja je drugog dana manifestacije za posjetitelje pripremila i fondue sa suhim smokvama.
Na štandovima je bilo puno čokoladnih uradaka, od raznih figurica, slonića, mobitela, štikli, škara i kliješta, do slova, brojeva i maski. Sve su to posjetitelji sa zanimanjem razgledali, neke kušali, kao i prekrasne čokoladne torte. Uživali su svi i u vrsnim vinima, mnogi su grickali čokoladne delicije i zalijevali gutljajima malvazije ili terana. Čokoladna i vinska radost zaokružena je u večernjim satima zabavom uz grupu Febra.
- Došli su nam ove godine izlagači iz Hrvatske i Slovenije, a drago mi je da su se u manifestaciju uključili svi naši vinari. Ove smo godine proširili i šator pa je komotnije i posjetiteljima i izlagačima. U dva dana u prostoru sajma bilo je niz degustacija, prezentacija, zanimanje posjetitelja li su čokoladni trs i čokoladno srce od 17 kilograma, pa piramida čokoladnih čaša u koje smo točili brtoniški pjenušac i dijelili posjetiteljima koji su u zaista velikom broju stigli na ovaj festival čokolade i vina, bila je zadovoljna direktorica Ureda TZ Brtonigla Michelle Babić.
Prvi dan ove slatke brtoniške manifestacije upotpunili su trkači, ljubitelji trčanja u prirodi, po poznatim i nepoznatim stazama. 8. Brtonigla Adventure trek orijentacijska utrka okupila je 400 trkača u tri kategorije, najviše iz Hrvatske, Slovenije i BiH. Sudionici dvije najteže grupe (Ultra na oko 50 km i Challenger na 25 km) startali su u Kućibregu, a oko 150 trkača u grupi Fun&Run startalo je u Brtonigli trčeći desetak kilometara po okolici. Cilj za sve bilo je u Brtonigli, uz slatka osvježenja i nagrade. Ovakve utrke sa elementima orijentacije su vrlo popularne u Hrvatskoj i Sloveniji. Staza nije označena već su postavljene samo kontrolne točke, a natjecatelji se snalaze po karti i kompasu, birajući najlakši put do svake od njih.
Ovu zabavnu, gastronomsku i turističku manifestaciju organizirali su Općina i Turistička zajednica Brtonigla sa partnerima i uz pomoć nekoliko sponzora. (Napisao i snimio: Luka JELAVIĆ)