Sedamdeset mu je godina tek

SANREMO Pripreme za jubilarno izdanje festivala talijanske kancone

| Autor: Priredila Vanesa BEGIĆ
Al Bano & Romina Power u svojim zlatnim godinama

Al Bano & Romina Power u svojim zlatnim godinama


Ovogodišnji su Vip pjevači Achille Lauro, Alberto Urso, Anastasio, Bugo i Morgan, Diodato, Elettra Lamborghini, Elodie, Enrico Nigiotti, Francesco Gabbani, Giordana Angine, Irene Grandi, Junior Cally, Le Vibrazioni, Levante, Marco Masini, Michele Zarrillo, Paolo Jannacci, Piero Pelù, Pinguini Tattici Nucleari, Rancore, Raphael Gualazzi i Riki

 

Jubilarni, ovogodišnji sedamdeseti festival talijanske kancone, popularni Sanremo, održat će se od 4. do 8. veljače. Mjesto radnje je kao i uvijek kazalište Ariston, a voditelj i umjetnički direktor poznati voditelj Amadeus.

Predstavnik za Eurosong

Nakon što su lani promijenili propozicije te izbacili mlade nade, ove su godine ponovno uvrštene mlade nade. Pobjednik u kategoriji poznatih, odnosno zvijezda predstavljat će Italiju za Eurosong 2020. u Nizozemskoj.

Treba svakako napomenuti da ove godine ima i među poznatim puno novih imena, a malo onih "starih" zvijezda, koje su ove godine gotovo pa sasvim odsutne.

Ovogodišnji su Vip, odnosno poznati pjevači Achille Lauro, Alberto Urso, Anastasio, Bugo i Morgan, Diodato, Elettra Lamborghini, Elodie, Enrico Nigiotti, Francesco Gabbani, Giordana Angine, Irene Grandi, Junior Cally, Le Vibrazioni, Levante, Marco Masini, Michele Zarrillo, Paolo Jannacci, Piero Pelù, Pinguini Tattici Nucleari, Rancore, Raphael Gualazzi i Riki.

Od mladih, sudjelovat će Eugenio in Via Di Gioia, Fadi, Fasma, Gabriella Martinelli i Lula, Leo Gassmann, Marco Sentieri, Matteo Faustini i Tecla Insolia.

Brojne promjene

Sanremo je tijekom godina doživio brojne promjene, nekada je to bio nezaobilazan praznik kancone, a čitave obitelji okupljale su se najprije pored radio-prijemnika, potom i tv-prijamnika slušajući pjesme i uživajući u melodijama koje su obilježile jednu epohu, a mnoge od njih postale su i evergreeni.

Prvo je izdanje upriličeno 1951. godine, i imalo je svega tri konkurenata - pobjednicu Nillu Pizzi, čija je pjesma "Grazie dei fiori" neizostavna u kronologijama sanremskog festivala te Achillea Toglianija i Duo Fasano.

Godina kasnije označila je prekretnicu u karijeri Nille Pizzi, budući da je njezina drugoplasirana pjesma "Papaveri e papere" postala jedan od sanremskih simbola, a pobjednička pjesma, također u interpretaciji Nille Pizzi, "Vola colomba" isto tako važan dio sanremske povijesti. Te je godine ova pjevačica osvojila i treće mjesto, što je bio jedinstveni slučaj na Sanremu.

Volare

Treće izdanje pobijedile su Carla Boni i Flo's Sandon's, s pjesmom "Viale dell'autunno", a dan-danas to su po malo zaboravljene umjetnice.

Pjesma "Buongiorno tristezza", Claudija Ville i Tullia Pane, trijumfirala je 1955. godine i označila je početak ere ovog legendarnog pjevača.

Kraj pedesetih godina bio je u znaku Domenica Modugna i Johnnyja Dorellija s "Nel blu dipinto di blu", evergreenom koji je ušao u povijest kao "Volare". Isti je duet ponovno pobijedio godinu dana kasnije s pjesmom "Piove", a pjesma je postala puno poznatija pod naslovom "Ciao, ciao bambina".

Nekoliko godina kasnije dogodila se opet zanimljiva priča. Tada šesnaestogodišnja Gigliola Cinquetti pobijedila je 1964. s "Non ho l'eta'", mada je te godine trebao pobijediti Bobby Solo, no budući da je upravo u danima održavanja Sanrema imao jaku grlobolju, pjevao je u playbacku, što je tada bilo zabranjeno. Stoga je eliminiran, no njegova "Una lacrima sul viso", postala je hit godine.

Sanremo je u biti bio iznimno popularan do kraja prošloga stoljeća, a danas, premda ima svoju publiku i premda se programi gledaju i prate, nije to više kao nekada, kada se s veseljem čekala nova pjesma i nije bilo klikova i lajkova.

Osamdesete su godine bile u znaku Totoa Cutugna, Al Bana i Romine, Riccarda Foglia, sastava Ricchi e poveri, potom su tu trijumfirali opet Gianni Morandi, Massimo Ranieri, koji su bili zvijezde već i u prošlosti toga festivala…

Prvi voditelj ovoga megaspektakla bio je Nunzio Filogamo, najviše je puta Sanremo vodio Pippo Baudo, a slijedi Mike Bongiorno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter