FESTIVAL TALIJANSKE KANCONE

SANREMO: Pobijedio Diodato, koji je dobio i nagradu kritike

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Fiorello i Amadeus s pobjednikom Diodatom

Fiorello i Amadeus s pobjednikom Diodatom


Završeno je i 70. izdanje festivala talijanske kancone, nezaboravnog Sanrema. Jubilarno je izdanje imalo vrlo dobru gledanost, polemika, dakako, nije nedostajalo kao niti ranijih godina, ali nije nedostajalo niti pohvala.

Premda mnogi tvrde da to više nije onaj festival kao nekoliko godina (i desetljeća) unazad, kada je to bio nezaobilazni događaj koji bi prikovao brojne gledatelje ispred tv ekrana, kada su se jedva čekale, s nestrpljenjem, nove pjesme, interes i gledanost i dalje postoje. Gleda se dakako u Italiji, ali i diljem svijeta putem satelita i svih mogućnosti moderne komunikacije.

Uvijek rado gledan

I u Istri je ta manifestacija uvijek rado gledana, a ovogodišnje je izdanje ocijenjeno nešto boljim u odnosu na one iz proteklih godina.

Pobjednik je Diodato s pjesmom "Fai rumore", a dobio je i nagradu kritike "Mia Martini", te onu novinarsku "Lucio Dalla". Drugoplasirani je Francesco Gabbani, koji je dobio i priznanje Tim Music za najslušaniju pjesmu, "Viceversa". Treći su Pinguini Tattici Nucleari s pjesmom "Ringo Starr".

Tosci je pak išla nagrada "Giancarlo Bigazzi" koju dodjeljuju dirigenti. Nagrada "Sergio Bardotti" za najbolji tekst išla je Rancoreu za pjesmu "Eden".

Ove je godine među big pjevačima bilo puno novih imena, ali i povratnika koji godinama nisu nastupali.

Brojni su bili i gosti ovoga izdanja, a posljednje večeri poznata talijanska tv voditeljica Mara Venier sišla je bosonoga stepenicama Aristona.

Voditelj ovogodišnjeg izdanja bio je poznati talijanski tv voditelj Amadeus, a veliki je doprinos uspjehu manifestacije dao Fiorello, legendarni talijanski voditelj, pjevač i svestrana ličnost.

Ovogodišnjem izdanju su malo zamjerili previše dugačko trajanje, no budući da je bilo puno gostiju i da je sam program osmišljen na dinamičan način, to se nije toliko osjetilo.

Tiziano Ferro osmislio je i svojevrsni monolog u iščekivanju svog 40. rođendana. Nastupili su, kao gosti, i legendarni Al Bano i Romina sa svojim hitovima, Massimo Ranieri, Ricchi e poveri, Biagio Antonacci, a gostovao je i Roberto Benigni, kao i poznata talijanska tv voditeljica Antonella Clerici.

Kako je počelo

Prvo izdanje festivala upriličeno je 1951. godine, i imalo je svega tri konkurenata - pobjednicu Nillu Pizzi, čija je pjesma "Grazie dei fiori" neizostavna u kronologijama sanremskog festivala te Achillea Toglianija i Duo Fasano.

Koliko se toga promijenilo kroz tih sedam desetljeća - od načina percipiranja glazbe, glazbenih ukusa, žanrova, stilova, izbora gostiju, humora, mode, načina vođenja, šala…

Poredak

  1. Diodato
  2. Francesco Gabbani
  3. Pinguini Tattici Nucleari
  4. Le Vibrazioni
  5. Piero Pelù
  6. Tosca
  7. Elodie
  8. Achille Lauro
  9. Irene Grandi
  10. Rancore
  11. Raphael Gualazzi
  12. Levante
  13. Anastasio
  14. Alberto Urso
  15. Marco Masini
  16. Paolo Jannacci
  17. Rita Pavone
  18. Michele Zarrillo
  19. Enrico Nigiotti
  20. Giordana Angi
  21. Elettra Lamborghini
  22. Junior Cally

23. Riki

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter