KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Sambali - recept za jako fini turski kolač bez jaja i brašna

| Autor: Glas Istre
(Pixabay)

(Pixabay)


Sastojci za biskvit:

20 dag kristal-šećera

250 ml mlijeka

40 dag pšeničnog griza

½ čajne žličice sode za kolače

Sastojci za sirup:

20 dag kristal-šećera

250 ml vode

3 velike žlice limunova soka

Dodatni sastojci:

10 dag cijelih oljuštenih badema za ukras

maslac za premazivanje kalupa

Priprema:

1. Sve sastojke za biskvit stavite u jednu posudu i sjedinite kuhačom ili mikserom.Uzmite kalup po želji, premažite ga maslacem i ulijte u njega smjesu. Poravnajte sve špatulom, a zatim pokrijte kuhinjskom krpom ili folijom te pustite da stoji minimalno sat vremena dok griz ne upije mlijeko.

2. U međuvremenu pripremite sirup. U zdjelicu za kuhanje stavite šećer i vodu. Na srednje jakoj vatri miješajte sve dok se šećer ne otopi i zatim dodajte limun. Nakon što sirup zakipi, kuhajte ga još pet minuta, a nakon toga maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

3. Nakon što je smjesa za biskvit odmarala barem sat vremena, prije pečenja je proporcionalno razrežite kao što biste to napravili npr. s baklavom (na rombove, ploške ili drugačije po želji). Zatim na svaki izrezani dio lagano utisnite jedan badem.

4. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 45 minuta ili sve dok biskvit ne bude tamnije zlatnožute boje. Nakon toga izvadite ga iz pećnice, odmah prelijte sirupom i pustite da se kolač ohladi.

Izvor: Zadovoljna.hr

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter