FELJTON: ROCK'N'PULA

Priča o bendu mladih pankera i starog hipika


Tko je stajao i sjedio ispred kino Zagreba i Kluza, podrazumijeva se, lakše će razumjeti okosnicu ove priče o bendu mladih pankera i starog hipika.

No najprije uvodni dio. Nafta se zvala prva grupa s kojom je Sale Veruda nastupio pred publikom. Bilo je to 1979. godine. Sale je svirao gitaru i kako kaže silom prilika pjevao, Davor Zgrabljić Bucolini i Egidio Rocco činili su ritam sekciju. Raspadom Problema triju se priključio pjevač Marino Piuko te 2. veljače 1981. godine bend mijenja ime u KUD Idijoti. Ova formacija potrajala je nekoliko mjeseci do Marinovog odlaska bez ijednog koncerta. Potraga za dobrim pjevačem bila je uspješna. Nenad Marković preuzeo je mikrofon. Dobrog sluha i glasa, duhovite komunikacije s publikom i općenito omiljen u društvu bio je zaslužan za uspon sastava na pulskoj rock ljestvici i popunjene koncerte. Te će godine ostati upamćene i po Mariju Mariettu Dobriću i njegovoj Boškarici. Marietto, koji je u KUD-u po potrebi svirao gitaru i bas, bio je zaposlenik pulske bolnice. U napuštenoj, devastiranoj zgradi, zvanoj "Ludnica na Busoleru" dobio je jednu prostoriju i zadatak da malo pripazi na objekt i ponešto popravi. Dečki su si dali posla, osposobili su prostoriju za probe, a bilo je koncerata i druženja. Ni marketinški nije zvučalo nimalo loše. Oni idioti iz ludnice.

Sale je imao jake argumente

Jednom zgodom Sale je pozvao Branka na probu benda koji je bio u nekoj neodređenoj fazi. Upamtio je njegov glasovni potencijal i lakoću s kojom je otpjevao nekoliko pjesama grupe Geordije u kojoj je karijeru počeo Brian Johnson, kasnije vokalist AC/DC-a. Nakon što je Marković napustio KUD krenula je nova potraga za pjevačem.

U gostionici Pula, konspirativno zvanoj "Njoki RAF", popularnom okupljalištu gradskih alternativaca, Sale je predložio Branku da postane članom benda. Nakon preslušavanja demo snimaka Branko je s oduševljenjem prihvatio ponudu. Klasična postava KUD-a Idijoti složena je početkom rujna 1985. godine. Sale Veruda – gitara, Diego Bosusco Ptica – bubnjevi, Nenad Marjanović dr. Fric – bas i Branko Črnac Tusta – vokal.

Sada bih trebao ponoviti rečenicu s početka teksta. Nakon čistokrvnog pankera ekipa nije htjela prihvatiti starog hipija. No Sale se nije dao. Imao je jake argumente. Nije dugo trebalo da se prvotno neprihvaćanje pretvori u skroz oprečan odnos. A za nadimak Tusta kriv je Marietto.

Bend ima sve više koncertnog materijala, polako izlazi iz okvira Pule i Istre, ali još nema službeni nosač zvuka. Rješenje je bilo u Kopru i Borisu Furlanu. Koncert je uspješno snimljen i za privatnu etiketu DID Koper u studenom 1986. godine objavljena je kaseta "Legendarni u živo". Na Omladinski festival u Subotici Idijoti su primljeni iz drugog pokušaja. Prve su godine bili prvi ispod crte, dok su iduće 1987. godine prošli i pobijedili prema glasovima publike.

Idemo još malo sjevernije u Budimpeštu. KUD-ovci nastupaju u jednom tamošnjem klubu pred razgaljenom publikom koja zna sve njihove pjesme. Tajna je bila u pulskim gimnazijalcima koji su se zatekli u glavnom gradu Mađarske. Koncert je iz prikrajka promatrao Marcus, Nijemac na proputovanju, te im je oduševljen ponudio nastup u svom klubu. Dogovorena je manja turneja od pet, šest koncerata. Onom u Stuttgartu prisustvovao je vlasnik Incognito Records. Za početak provjerio je tržište s nekoliko singl ploča te ponukan uspjehom ponudio izdavanje kompilacijskog albuma za njemačko tržište. "Bolivia R'N'R" prva je velika ploča KUD-a Idijoti. Stvari se sve više zahuktavaju i bend je spreman za prvi album. S novim snimljenim materijalom Sale obilazi sve izdavače. U Helidonu su rekli da - i objavljuju "Mi smo ovdje samo zbog para".

Pozitivno razdoblje naglo je prekinuto. Došla su neka druga vremena. Dečki su i dalje svirali, koncerata je bilo, i objavljivali nosače zvuka. Bilo je lijepih i manje lijepih dana. Koncem 1999. godine bend napušta ritam sekcija, odlaze Fric i Prica. Nije bilo lako amortizirati taj potres.

Proročanska pjesma

Treće razdoblje u povijesti grupe počinje povratkom Bucolinija i dolaskom novog bubnjara Dejana Gotala. Snimljen je album "Remek-Djelo" koji je primljen sa skepsom i Sale je po tko zna koji puta morao uložiti mnogo truda i vremena u uvjeravanje mnogih u ispravnost učinjenog. Bile su potrebne tri godine da bi se najveći hit s albuma pod obavezno morao izvoditi na koncertu. 14. listopada 2012. godine dogodio se kraj. A prvotno nevoljena pjesma kao da je bila proročanska: "Ne reci ništa, ja odlazim/ne govori ništa jer ja odlazim/ti si uvijek bila moja mala, znam da si to znala/a sad je kraj, ja odlazim". (D. BURIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter