TUSTA OPET MEĐU PULJANIMA

Pulska premijera o frontmanu KUD Idijota: Pjevač nevjerojatne snage i karizme te optimizma koji ga nikad nije napuštao

| Autor: Mladen RADIĆ

Korovljev je film predstavio citirajući Olivera Dragojevića koji je pjevao "šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantazija". U ovom filmu ima suza i smijeha, puno emocija, a sav taj naboj eksplodira na kraju kada se opisuju zadnji dani života Tuste koji se razbolio od raka.

Pulska premijera dokumentarnog filma "Tusta" koji se bavi životom pokojnog pjevača legendarnih pulskih KUD Idijota Branka Črnca Tuste, održana je u subotu navečer u prepunom Istarskom narodnom kazalištu – Gradskom kazalištu Pula. Film je režirao i scenarij napisao Puljanin Andrej Korovljev u produkciji kuće Factum.

Trema

        Korovljev je prije projekcije publici priznao da ima tremu iako je film već prikazan u drugim gradovima od Beograda, Novog Sada, Zagreba, Splita, Rijeke itd., no nigdje nije osjećao toliku nervozu kao pred svojom publikom svom gradu.

        - Gutam knedle, iskreno je kazao Korovljev, no to ne čudi jer film koji je snimio bavi se o osobi koju su mnogi u Puli poznavali. Priča koju je na film pretočio Korovljev bavi se Tustom i Idijotima, dok je Pula u pozadini s Uljanikom i sve to publika jako dobro pozna.

        Korovljev je film predstavio citirajući Olivera Dragojevića koji je pjevao "šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantazija". U ovom filmu ima suza i smijeha, puno emocija, a sav taj naboj eksplodira na kraju kada se opisuju zadnji dani života Tuste koji se razbolio od raka. Nije lako ostati ravnodušan kada se zna da se radi o nekome tko je bio dio pulske scene i dio zajednice, jedan od njenih najprepoznatljivijih simbola. Tusta je postao poznat kao pjevač Idijota čiji članovi pričaju u filmu, imao je nevjerojatnu snagu i karizmu te optimizam koji ga nikad nije napuštao. U filmu se mogu vidjeti neke stare VHS snimke kao i fotografije iz kolekcije Tustinih prijatelja i obitelji koji također pričaju o njemu.

"Tusta" prati Tustu u njegovim javnim nastupima i istupima, te iza glazbenih kulisa i u privatnom životu, potpuno otvoreno. On nije bio samo pjevač, nego i aktivist, borac, osoba koja se nije skanjivala iskazati svoje ljevičarske stavove. O Tusti u filmu između ostalog pričaju Sale Veruda, Nenad Marjanović dr Fric, Diego Bosusco Ptica, Petar Janjatović, Dragan Kremer, Ilko Čulić, Damir Urban i mnogi drugi.

Duhovite opaske

        Film je ispraćen aplauzom da bi se onda publici koja je u tišini, reagiravši tek tu i tamo laganim smijehom na duhovite opaske sugovornika, predstavili neki od sugovornika i autora filma. To su bili iz obitelji Črnac Aleksandra, Ivan Anton, Romina Mandić Črnac, sestra Dragica Janić, prijateljica Nataša Langedijk Simić, dugogodišnji članovi Idijota Diego Bosusco Ptica i Nenad Marjanović dr. Fric.

Od ekipe filma osim redatelja došli su pred pulsku publiku izvršna producentica i asistentica redatelja Neda Frank, glavni snimatelj Goran Legović te producent Nenad Puhovski. On se zahvalio Puli što je kao grad i sredina omogućila da u njoj nastanu KUD Idijoti i što je iznjedrila Tustu.

Prije filma, u ime direkcije i tima 25. Sajma knjiga u čijem je programu film prikazan, Paola Orlić je samo kratko komentirala da se "Tusta vratio u Pulu". Nakon filma druženje se nastavilo u klubu Uljanik, na "Noći pankera i proletera" gdje je glazbu puštao Dj Mario Kovač, a zvijezde selekcije i tu su bili KUD Idijoti.

Premijeri je prethodio razgovor Tusta & Život s Idi(j)otima u Domu hrvatskih branitelja gdje je bivši basist Idijota Nenad Marjanović dr. Fric predstavio je u Domu hrvatskih branitelja svoju knjigu "Moj život s idi(j)otima", dok je Korovljev govorio o filmu. Sve je moderirala Paola Orlić koja se prisjetila starih dana, Fricovih i Korovljevih korijena, puštanja glasne punk glazbe u Istarskom klubu u Zagrebu i sličnih dogodovština koje su trebale potaknuti njene sugovornike da pričaju. To nije bilo teško jer su obojica imali štošta za ispričati o sebi, ali i Idijotima i Tusti.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter