NISU VANZEMALJCI, ALI...

Muskovi sateliti vide se i iznad Hrvatske, poznati astronom strahuje zbog njihovog broja: 'Ostajemo bez neba'

| Autor: Glas Istre
Screenshot MOHO centar, Volosko

Screenshot MOHO centar, Volosko


Nebo iznad Hrvatske krajem prošlog tjedna izgledalo je prilično drugačije, mnogi su uočili leteće objekte na noćnom nebu koju su izgledali poput svjetlucavih točkica u nizu piše Novi list.

Nije bila riječ o NLO-ima, kako su poneki pisali po društvenim mrežama, već satelitima tvrtke SpaceX Elona Muska.

Da su sateliti dobro vidljivi potvrdio je i na svojoj Facebook stranici Interpretacijski centar dr. Andrije Mohorovičića, napisavši da ih je bilo moguće vidjeti u subotu od 20.45 pa sve do 23 sata.

Muskov plan je, piše RTL, da sateliti omoguće brzi internet svima koji mu trenutno nemaju pristup, ponajprije u ruralnim područjima SAD-a. Ambiciozniji plan je pak umrežavanje cijelog svijeta. Do ožujka ove godine, SpaceX je lansirao već šest grupa po 60 satelita, a planira ih čak - 12 tisuća!.

Sve ovo, međutim, plaši astronome, koji strahuju da bi sateliti mogli u potpunosti zakriti pogled na zvijezde.

- Već smo se bunili jer kad sateliti prođu kroz vidno polje, oni smetaju. Elon Musk obećava da će sljedeću seriju obojiti u crno, da bi bili slabije vidljivi, ali mi u principu - ostajemo bez neba. Istraživanje će biti puno teže. Broj satelita gore u principu znači da će ih biti puno više nego zvijezda, rekao je Korado Korlević za RTL.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter