ISTRAŽIVANJE BOOKINGA

Evo ideje za putovanje: Objavljen je popis izvanrednih odredišta za siroljupce

| Autor: Ivana KOCIJAN
Gouda, Nizozemska/ foto: Booking

Gouda, Nizozemska/ foto: Booking


Saznajte koja su "najsirastija" mjesta na svijetu

Čak 58 posto putnika iz cijelog svijeta, a isto vrijedi za 40 posto putnika iz Hrvatske, odabire odredište svog putovanja na temelju ponude hrane i pića, pokazalo je istraživanje Bookinga, provedeno na više od 53 tisuće ispitanika na 31 tržištu. Pa zašto onda ljubitelji sira ne bi odmaknuli dalje od hladnjaka svoje lokalne trgovine kako bi otkrili podrijetlo nekih od najomiljenijih sireva na svijetu? Kako bi to omogućio, Booking.com je napravio popis najsirastijih odredišta među njih 155.000 koje ima u ponudi. Ljubitelji sira diljem svijeta koji odluče posjetiti preporučene destinacije moći će omastiti brk dok istražuju odredišta iz kojih dolaze njihovi omiljeni sirevi.

Nizozemska i Engleska

Primjerice, u nizozemskom gradu Goudi obožavatelji sira pronaći će obilje goude, sira koji čini 60 posto proizvodnje sira u Nizozemskoj. Proizvodi se u cijeloj regiji, a oni koji putuju u Goudu mogu kupiti kolute ovog lokalnog specijaliteta četvrtkom na gradskoj tržnici, od travnja do kolovoza. Ova tržnica s radom je počela 1395. te je do danas zadržala svoj tradicionalni šarm. Poljoprivrednici i trgovci ovdje i dalje plješću rukama kako bi ispred povijesne zgrade gradske vijećnice potvrdili prodaju. Putnici bi trebali posjetiti i “de Goudse Waag”, što u prijevodu znači vaga za sir goudu. Izvorno je ta zgrada, sagrađena 1669. godine, služila za vaganje sira, a danas je dom turističkom uredu i Muzeju za sir i obrt koji nudi kušanje sira, obilaske i demonstracije proizvodnje rukotvorina.

Proizvodnja cheddara, najpopularnijeg sira u Ujedinjenom Kraljevstvu, započela je skromno u selu Cheddaru u Somersetu, a danas čini 51 posto lokalne proizvodnje sira. Prema lokalnoj legendi cheddar je otkriven sasvim slučajno kad je mljekarica ostavila vedro mlijeka u spilji. Ono se pokvarilo te je tako nastao tvrdi sir. Posjetitelji sela Cheddara željni pustolovine mogu istražiti hladne špilje u klancu Cheddar Gorge, najvećem klancu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon istraživanja ljubitelji sira mogu svratiti u Cheddar Gorge Cheese Company. Posjetitelji u ovdašnjoj sirani i centru za posjetitelje mogu pratiti kako se sir proizvodi od početka do kraja.

Amerika i Italija

Monterey jack sir dobio je ime po svom mjestu podrijetla u Kaliforniji i po poduzetniku koji ga je počeo komercijalno prodavati. Danas je ovaj sir nezaobilazan u hladnjaku ili na sirnoj plati mnogih Amerikanaca. Ovaj bijeli, polutvrdi sir proizvodi se od kravljeg mlijeka te je poznat po svojoj blagoj aromi i slatkoći. Taj su sir prvi u 18. stoljeću proizveli franjevački redovnici iz Montereya u Gornjoj Kaliforniji. Lokalni poduzetnik David Jacks prepoznao je ovu slasnu priliku i počeo ga prodavati po cijeloj saveznoj državi, gdje je sir postao poznat kao "Monterey Jack" ili "Jack‘s Monterey". Premda u samom Montereyu nema farmi krava, bogata povijest sira čini ovo mjesto savršenim odredištem za ljubitelje sira iz cijelog svijeta.

Asiago je grad u Italiji iz kojeg potječe sir asiago po čemu je i dobio ime. Putnici u ovom gradu mogu posjetiti siranu Azienda Agricola Waister Di Rela Riccardo, malu siranu u kojoj se mogu osjećati kao pravi mljekari i svjedočiti svim fazama proizvodnje sira. S obzirom na to da je kod asiaga sve u okusu, posjetitelji mogu kušati sir koji se nalazi u sirani. Ako jedna sirana nije dovoljna, posjetitelji se mogu uputiti i u Caseificio Pennar Asiago, specijaliziranu trgovinu u kojoj se prodaju svježi i kvalitetni sirevi.

Le Chalet La Cigogne et Le Chamois

Le Chalet La Cigogne et Le Chamois 

Francuska i Španjolska

Münster je malena općina u Francuskoj i dom mekom siru intenzivnog mirisa, s kojime dijeli ime. La Maison du Fromage (Cheese House – Munster Valley) savršeno je odredište za ljubitelje münstera. The Cheese House nudi filmove, izložbe, edukativne radionice i kušanje sira koji je prvi put proizveden rane 1371., a ljubiteljima povijesti bit će zanimljivo da je ova regija također dom ruševinama samostana u Münsteru i fontani iz 16. stoljeća s kipom lava koja se nalazi na glavnom trgu. Gosti mogu uživati i u istraživanju samog grada, koji potječe iz 1550. godine.

Ciudad Real dom je siru manchego koji se radi od mlijeka ovce pasmine manchega. Ako želite da vam narastu zazubice, zaputite se u Finca de Las Terceras, farmu koja proizvodi manchego, a nalazi se na jugoistoku Ciudad Reala u Španjolskoj. Putnici ovdje mogu saznati kako se rade najbolji sirevi, a mogu i kupiti ove ukusne specijalitete na farmi. Putnici gurmani mogu pronaći sve što im duša poželi na gradskom trgu Plaza Mayor punom raznih restorana. Ciudad Real dom je mnoštvu trgovina sira, pa posjetitelji mogu kušati razne vrste i odabrati njima najdraže.

Manchego sir

Manchego sir

Foto: Booking

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter