NOVA JELA ZA KASNI DORUČAK ILI RUČAK

DAŠAK LONDONA U POREČU Jedan od rijetkih restorana koji radi i zimi COFFEE & BRUNCH „LOCAL HERO“

| Autor: Aletta BRATONI

Pazimo i na najmanje detalje, pa tako zapravo dajemo komad ljubavi na tanjuru, zaključuju. Neka od poznatih i traženih jela s njihovog menija jesu ona koja se prave s poširanim jajima, među kojima su „Eggs Benedict“ s pancetom ili pak „Eggs royale“ s dimljenim lososom, te „Eggs Florentine“ s blitvom. Ono što ih izdvaja je i bezglutenski fritters kojega poslužuju umjesto kruha

Ovog je ljeta, točnije 1. kolovoza, u Poreču otvoren prvi brunch lokal. Iako se otvorenje „Local Hero“ brunch restorana odigralo bez velike pompe, posjetitelji su ubrzo počeli pristizati u velikom broju, a privukla ih je jedinstvenost, ugodan ambijent i zanimljiva jela spravljena od svježih i zdravih namirnica. Kako bi ideja ovog urbanog lokala zaživjela, spojile su se dvije obitelji, rođaci Blažević i Tokić. Naime, suvlasnik Petar Blažević već više od dvadeset godina boravi u Londonu gdje 2004. godine otvara svoj prvi „Local Hero“, a zatim 2007. i sljedeći. U kooperaciji s obitelji rođaka Zorana Tokića, a prateći nivo u Londonu, Poreč također dobiva svoj svjetski lokal.

- Kad sam otvorio svoj prvi brunch lokal, brunching i nije bio toliko „in“, ali je postajao sve popularniji među Australcima, pa smo uvidjeli kako bi moglo doći do brzog rasta njegove popularnosti i u Londonu, prisjeća se Blažević svojih početaka.

Rani ručak

Inače, riječ dolazi od engleskog „breakfast“, odnosno doručak i „lunch“, odnosno ručak, a označava kasniji doručak ili pak raniji ručak. Kultura brunchinga odražava način življenja koji je opušteniji i ležerniji. Osnova čuvenog bruncha jesu, primjerice, poširana jaja, a osim toga, izuzetno je važna i kvalitetna kava. „Specialty coffee“ poseban je pristup kavi, onaj neindustrijski. Radi se o kvalitetnoj kavi koja nije industrijski prerađena.

- Koristimo 100 posto arabicu i kupujemo od manjih proizvođača, odnosno malih neovisnih pržionica, govori nam Zoran, na što Petar dodaje kako je također nužno vrsno poznavanje kave, kao i dobar barista.

Za one koji ne piju kavu, tu su i raznovrsni čajevi koji dolaze iz Londona. Nadalje, vlasnici ovog lokala ne odustaju od svog koncepta, pa tako, iako bi bilo profitabilnije nuditi gazirana pića poput Fante ili Cole, oni svakoga dana nabavljaju svježe namirnice i nude svježe cijeđene naranče ili limunadu, dok će uz svako jelo posjetitelji ovog lokala dobiti i litru besplatne vode s limunom, limetom i krastavcem.

Svježe su nabavljene i namirnice za pripremu zanimljivih jela s menija, a sve što nabave, objašnjavaju, i iskoriste, tako da bacanja hrane nema.

- Fokusiramo se da, gdje god to možemo, omogućimo što prirodniju ponudu. Sva je hrana jednostavno i brzo napravljena, a ne gubi na kvaliteti. Ne radi se o klasičnom tipu restorana, a hrana je vrlo blizu onom vrhunskom. Osim što je ukusna, lijepo i izgleda, govore nam vlasnici.

Zdravo i moderno

Njihov se jelovnik sastoji od maksimalno dvanaest jela, sačinjenih od raznih varijacija sastojaka koji se koriste u brunchingu. Sve je vrlo nutritivno i, vele, napravljeno s pažnjom.

- Pazimo i na najmanje detalje, pa tako zapravo dajemo komad ljubavi na tanjuru, zaključuju. Neka od poznatih i traženih jela s njihovog menija jesu ona koja se prave s poširanim jajima, među kojima su „Eggs Benedict“ s pancetom ili pak „Eggs royale“ s dimljenim lososom, te „Eggs Florentine“ s blitvom. Ono što ih još izdvaja je i bezgluteinski fritters kojega poslužuju umjesto kruha. Mnogi se ovdje, kako saznajemo, prvi put susreću s avokadom, koji je zapravo jedan od glavnih sastojaka. Primjerice, nude avokado na tostu, feta sir, avokado i poširana jaja na tostu, zatim fritters od tikvica, rajčice i avokada i drugo.

Zanimljivi su i topli napitci od matche, kurkume ili cimeta. Takvih napitaka, objašnjavaju, nema gdje naručiti sve do Zagreba.

Brojni gosti dolaze kod njih i zbog odličnih slastica koje pripravljaju prema domaćoj recepturi, s kvalitetnim sastojcima, pa tako njihove torte od mrkve, limete i banane nemaju bijelog brašna niti šećera. Saznali smo kako se torte vrlo brzo prodaju pa ih ove obitelji moraju raditi svaki drugi dan. Vrijedi spomenuti i sjajan veganski sladoled, kao i smoothie, veganski, pravljeni od zobenog mlijeka.

-Želimo oplemeniti ponudu u gradu, pružiti lokalnoj zajednici nešto novo što neće raditi samo ljeti za turiste. Ne idemo isključivo na profit, već nam je cilj da se proširi vibracija i da domaće stanovništvo od nas može naučiti nešto novo, objašnjava suvlasnik Zoran Tokić.

Ugodan ambijent

Brojni su dizajneri hvalili njihov prostor, čije oslikavanje interijera potpisuje lokalni umjetnik Eugen Varzić. Uz to, zidove upotpunjuju brojne biljke za koje se ovi vlasnici i njihovi radnici vrijedno brinu, stvarajući tako veoma ugodan ambijent. Sve je u njihovom lokalu vrlo funkcionalno i otvoreno, a okus jela dugo se pamti. Neki turisti navode kako su upravo tamo jeli najbolju hranu u Hrvatskoj, a neki su pak oduševljeni malo drugačijom ponudom od one uobičajene turističke. Mnogi su domaći posjetitelji naveli kako je upravo to ono što je Poreču nedostajalo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter