Ilustracija (Pexels)
Drvene kuhače su omiljeni i vrlo često korišteni kuhinjski pribor već tisućama godina. Lagane su, otporne na toplinu, ekološki prihvatljive i dovoljno nježne da ne oštete vaše posuđe za razliku od metalne verzije. Pouzdana drvena kuhača izvrsna je za pirjanje, miješanje, pa čak i grabljenje tijesta.
Ali činjenica je da iako su iznimno izdržljive, nažalost ne traju vječno. U određenom ćemo trenutku ovaj kuhinjski pribor morati zamijeniti. Donosimo odgovor na pitanje kako prepoznati taj trenutak.
Najočitiji znak da vašu kuhaču treba zamijeniti je kada primijetite vidljive pukotine. Naime, pukotine mogu zadržati vlagu i čestice hrane, što otežava pravilno čišćenje žlice. Drvo je porozno u usporedbi sa silikonskim ili metalnim priborom, što znači da s vremenom drvena kuhača može postati leglo bakterija.
Nije neuobičajeno da je drvena kuhača gruba na dodir nakon stalne uporabe i izlaganja toplini i vodi. Ali jako gruba tekstura može oštetiti vaše posuđe.
S vremenom bi vaša kuhača mogla početi pokazivati znakove promjene boje. To pokazuje da su ulja i ostaci hrane duboko prodrli u drvo, što može uzrokovati dugotrajne mirise i potencijal za razvoj bakterija. Hrana bogatih boja, poput umaka od rajčice, može ostaviti bezopasne mrlje, ali tamne, duboke mrlje koje se ne mogu ukloniti ribanjem ukazuju na to da je vam treba nova kuhača.
Porozna priroda drveta znači da lako upija mirise i vlagu. Ako i nakon pranja ostaju dugotrajni mirisi, to je znak da je kuhača upila više od samog mirisa, tada čestice hrane i bakterije također mogu biti prisutne.
Nakon duljeg izlaganja vlazi, drvene se kuhače mogu početi iskrivljavati. Kako biste spriječili savijanje, ne ostavljajte ju u vodi, umaku, ulju ili drugim vrućim tekućinama dulje vrijeme i ostavite je da se potpuno osuši nakon čišćenja.