ZA EKIPU

Imamo 3 recepta za neodoljiv blagdanski finger food s piletinom

| Autor: Life
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Nema ljepšeg osjećaja od onog kad dragim nam osobama izmamimo osmijeh na lice!

Za to je ponekad potrebna lijepa riječ, ponekad zagrljaj, a ponekad – fina hrana.

Pogotovo u ovo blagdansko doba divno je najmilije obradovati finom domaćom hranom, a ako planirate kućna druženja što su situacije u kojima glavnu riječ preuzima finger food, imamo nekoliko odličnih ideja što možete napraviti i pritom oduševiti obitelj i prijatelje.

Zajednički nazivnik im je – piletina.

Hrskavi štapići od piletine

Foto: iStock

Sastojci:

Za mariniranje piletine:

  • 1 žličica čilija u prahu
  • 1 žličica paprike u prahu
  • vršak žličice kurkume u prahu
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • crni papar
  • sol

Za pohanje:

  • 1 jaje
  • krušne mrvice
  • brašno
  • ulje za prženje

Priprema:

Pileća prsa narežite na tanje trakice, pa ih marinirajte sa svim gore navedenim sastojcima.

Pustite ih u marinadi barem pola sata.

U zdjelici ili tanjuru razbijte i umutite jaje te pripremite na drugom tanjuru malo brašna i krušne mrvice.

Piletinu uvaljajte u brašno, pa umočite u jaje, i onda u krušne mrvice.

U duboki lonac stavite ulje, zagrijte ga pa smanjite vatru na srednju te pohajte štapiće dok ne postanu zlatno smeđi.

Jastučići punjeni piletinom

Foto: iStock

Sastojci:

  • paket lisnatog tijesta
  • 400 g Međimursko pile pilećih prsa
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice višenamjenskog brašna
  • 1-2 žličice žute gorušice
  • sol i papar po ukusu
  • pola žličice češnjaka u prahu
  • 180-220 ml punomasnog mlijeka
  • 1 jaje

Priprema:

Prije svega, piletinu skuhajte, a kad je kuhana i lagano ohlađena, usitnite ju trganjem ili u procesoru za hranu nekoliko puta, a poslužiti će i samostojeći mikser. Ključno je da bude što sitnija! Ostavite ju sa strane dok radite umak.

Počnite s umakom tako što ćete zagriajti tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslac i ostavite ga da se otopi.

Po njemu pospite onda brašno, papar i češnjak u prahu te neprestano miješajte oko minutu.

Zatim dodajte žličicu senfa i promiješajte da se sjedini.

Nastavite miješati jednom rukom, a drugom ulijte 180 ml mlijeka. Pustite da mlijeko počne kuhati, a zatim dodajte piletinu i sol te promiješajte da se sjedini i pustite da se zagrije.

Ako izgleda dosta gusto, dodajte preostalo mlijeko.

Ostavite smjesu da kuha 1-2 minute. Nakon što se smjesa s piletinom zgusne, kušajte i prema potrebi dodajte još senfa, češnjaka u prahu, soli i papra. Zatim maknite sa štednjaka.

Smjesa za punjenje će se dodatno zgusnuti kako se hladi.

Kada ste gotovi s tim korakom, zagrijte pećnicu na 190°C.

Lisnato tijesto izrežite na kvadrate veličine po vašoj želji (no nemojte da budu jako maleni), a potom svaki kvadrat dijagonalno razrežite da dobijete dva trokuta.

Na jedan stavite žlicu nadjeva od piletine, te ga pokrijte drugim i rubove pritisnite vilicom.

Ponovite s preostalim sastojcima dok ne potrošite svo punjenje i lisnato tijesto.

Jastučiće u obliku trokuta potom stavite na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, te ih lagano premažite razmućenim jajetom.

Pecite 25-30 minuta ili dok lagano ne porumene. Ne otvarajte pećnicu prvih 15 minuta!

Domaća pašteta od piletine

Foto: iStock

Sastojci:

  • 225 g Međimursko pile pilećih prsa, kuhanih
  • 225 g neufchatel sira, omekšanog
  • 3 žlice nasjeckanog luka
  • 2 žlice suhog šerija
  • 2 žlice majoneze
  • 2 žličice soka od limuna
  • vršak žličice ljutog umaka
  • malo mljevenog muškatnog oraščića
  • prstohvat mljevene paprike

Priprema:

Pomiješajte sitno nasjeckanu ili natrganu piletinu i ostale sastojke u posudu električnog blendera i blendajte dok ne postignete glatku teksturu.

Prebacite smjesu u posudu s poklopcem, poklopite i ohladite preko noći.

Poslužite na tostiranim kruščićima ili krekerima.

Samo najbolja piletina!

Na hrvatskom tržištu brend Međimursko Pile je pionir, i to s certifikatom “Uzgojeno bez antibiotika” te se ponosno ističe na svakom pakovanju.

Radi se o proizvodu hrvatskog proizvođacˇa piletine Perutnine Ptuj – PIPO iz Cˇakovca, a s tradicijom dugom 115 godina u kojoj se njeguju samo najviši standardi industrije, uvijek možete biti sigurni da na stol donosite ponajbolju piletinu koja je dostupna na tržištu.

*Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Perutnina Ptuj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter