GUGUMELLO

Kako najmlađima otkriti svijet glazbe

| Autor: Mladan Radić
(Snimila: Sara Šijan/Art&Light)

(Snimila: Sara Šijan/Art&Light)


U Centru Daria Udossi bilo je u subotu ujutro prilično živo zahvaljujući Olgi Mujkić koja već neko vrijeme vodi glazbenu radionicu Gugumello namijenjenu najmlađima i njihovim roditeljima, a ovaj put su održali kompletan nastup kroz koji je ona predstavila čime se to bave.

Prvi doticaj s glazbom

Radilo se o svojevrsnom koncertu u kojem je Mujkić kao organizatorici i animatorici pomagao iskusni pulski kontrabasist Nenad Mirt koji je svirao i cajon, a njih dvoje pokušali su i uspjeli pokrenuti mališane i njihove roditelje koji su pjevali i plesali. Vidjelo se da su djeca uživala i komunicirala, reagirajući na Olgine pozive da se uključe, pa dok ona nije mirovala, nisu mirovali ni klinci kao ni njihovi roditelji. Radi se o djeci do šest godina, a većina djece i roditelje koji su došli inače nisu dio radionice Gugumello.

(Snimila: Sara Šijan/Art&Light)(Snimila: Sara Šijan/Art&Light)

Mujkić je u Pulu došla iz rodne joj Poljske gdje je stekla impresivan životopis na polju glazbe i edukacije, te je i na ovom nastupu izvela neke poljske pjesme koje je prilagodila, dala im je novi tekst, na hrvatskom te promijenila aranžmane. U tom nastupu između ostalog pojavila se jedna zmija od tkanine, u priči odnosno pjesmi kojoj su trebali pogoditi koju životinju predstavlja određena melodija. Mujkić se služi metodom Edwina E. Gordona koji je zaključio da djeca puno bolje doživljavaju glazbu i uče se glazbe kada se kreću pas u tako i ovdje plesali oko nečeg što liči na padobran, vrteći se u krug, što je jedan od rekvizita koji im pomaže da se aktiviraju. Kao što kaže, važno je da se kreću.

Radionice za mame i djecu

Mujkić je diplomirana dirigentica, instruktorica pjevanja i certificirana glazbena pedagoginja prema teoriji učenja za najmlađe E. E. Gordona. Diplomirala na Glazbenom Sveučilištu Fryderyka Chopina u Varšavi i Glazbenoj Akademiji F. Nowowiejskog u Bydgoszczu. Ideja o pokretanju Gugumella rodila se nakon što je primijetila da u Hrvatskoj nedostaje glazbenih programa za najmlađe. S obzirom na dugogodišnje iskustvo kao diplomirane dirigentice i instruktorice pjevanja te glazbene pedagoginje pokrenula je ovaj projekt i održala radionice u vrtićima, dok u spomenutom prostoru na Busoleru redovito održava aktivnosti za mame i djecu.


Podijeli: Facebook Twiter