Ilustracija (Arhiva)
Nutricionistica Branka Mirković kaže da građani slobodno mogu kupovati namirnice kojima rok istječe uskoro, ali da strogo moraju voditi računa o tome ako se radi o kvarljivim proizvodima, odnosnu mesu i mliječnim prerađevinama - te namirnice treba upotrijebiti odmah, a ne držati ih u frižideru, prenosi N1.
"Treba voditi računa, ali treba i koristiti sniženja", istaknula je.
Podsjetimo, namirnice pred istek roka u većini supermarketa mogu se kupiti na popustima od 30 do 50 posto. Na akciji su i lako kvarljivi proizvodi, mlijeko, sirevi, jaja, meso i namazi. Na što treba obratiti pažnju prilikom kupnje i koliko je sigurno takve namirnice čuvati i konzumirati po isteku roka?
"Treba biti pažljiv kod proizvoda koji imaju kratak rok trajanja. Pričam o mljevenim proizvodima, mljevenom i sječenom mesu. To meso treba odmah upotrijebiti. Stavljanjem u zamrzivač nećete spriječiti da opadne nutritivna vrijednost. Preporuka je da se hrana ne baca. Iskoristite sniženja i odmah je upotrijebite", napomenula je Mirković.
Govoreći o jajima i mesu kojima istječe rok, naglašava da treba voditi računa o ambalaži, odnosno, utvrditi da je ambalaža neoštećena.
"Ako je ambalaža neoštećena, slobodno je možete staviti u frižider ili je koristiti za tjedan ili 10 dana. Nije za čuvanje, zamrzavanje i korištenje za šest mjeseci", navela je ona.