jednim začinom do zdravlja

Sa samo par kapi ove tinkture podignite imunitet

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Premda je đumbir  izuzetno zdrav, ovaj egzotični ljuti začin nije baš po svačijem ukusu. I dok neki toleriraju okus čaja od đumbira, drugi ga izbjegavaju jednostavno zato što su osjetljivi na njegovu ljutinu, piše Atma.hr.

Međutim i jedni i drugi mogu uživati u svim dobrobitima ovog izvrsnog prirodnog lijeka u obliku tinkture, odnosno koncentriranog ekstrakta. Dobra je vijest ta da je dovoljno svega par kapi ovog moćnog prirodnog lijeka da biste ostvarili sve željene dobrobiti koje vam đumbir može pružiti. Kao otapalo u izradi tinkture koristi se alkohol, poput votke, ili u slučaju bezalkoholne varijante – glicerin ili jabučni ocat. Osim što je potrebna zaista mala količina za ostvarenje svih dobrobiti, još je jedna prednost tinkture da može trajati mnogo dulje od svježeg korijena, čak i do pet godina. Djeca i osjetljive osobe posebno vole tinkturu s biljnim glicerinom, jer ima ugodan, slatkast okus.Takva tinktura može trajati do 2 godine, a ona s jabučnim octom do 3 godine.

Neovisno o tome birate li alkoholnu ili bezalkoholnu varijantu, izrada tinkture od đumbira je izuzetno jednostavna. Ogulite i naribajte đumbir u čistu staklenku tako da napunite pola staklenke.Prelijte naribani đumbir alkoholom ili jabučnim octom ili biljnim glicerinom. Čvrsto zatvorite staklenku te je dobro protresite. Zatim pohranite na tamno, suho mjesto. Svaki dan tijekom dva tjedna protresite tinkturu.Tinkturu možete otvoriti već nakon 2. tjedna, no nemojte je još procijediti – za to pričekajte još nekoliko tjedana kako biste bili sigurni da su svi ljekoviti sastojci ekstrahirani u tekućinu.Idućih nekoliko tjedana protresite staklenku 2-3 puta tjedno. Nakon mjesec i pol do dva mjeseca možete procijediti tinkturu kroz gustu gazu ili cjedilo. Tinkturu pohranite u tamnu bočicu s kapaljkom te je čuvajte na suhome i tamnome mjestu. Korisno je da na bočicu napišete o kojoj se točno tinkturi radi te navedete i datum izrade.

Primjena:

2-3 kapi tinkture nakapajte u vodu ili sok pa popijte. Po potrebi, ponovite nekoliko puta na dan. Odlična ideja je i kapnuti malo tinkture u žlicu meda pa ju tako konzumirati.

Kada uzimati tinkturu od đumbira

Kod probavnih tegoba: đumbir pomaže u slučaju mučnine (putne ili nakon kemoterapije), grčeva (i onih menstrualnih), nadutosti, zatvora i proljeva. Ovaj moćni korijen, pa tako i njegova tinktura, stimulira probavne enzime te vam može pomoći u regulaciji probave.

Protiv štetnih bakterija: alkoholna tinktura od đumbira, pokazale su studije, može pomoći u suzbijanju određenih sojeva bakterija, poput E. coli, Helicobacter pylori, salmonele, streptokoka, stafilokoka…

Protiv gljivica: đumbir ima protugljivično djelovanje te pomaže kod kandide.

Za podizanje imuniteta: ovaj prirodni lijek uzimajte za ublažavanje prehlade i kašlja, kao i drugih respiratornih oboljenja. Tinktura od đumbira može vam služiti kao odličan podizač imuniteta.

Pomoć kod bolova: poznato je da đumbir ima snažno protuupalno djelovanje te smanjuje bolove, stoga je odlična ideja uzimati tinkturu u slučaju artritisa i reume.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter