PRISTUP I PREZENTACIJA UTVRDE

SALON ARHITEKTURE U NOVOM SADU: Ponovo priznanje arhitektonskom projektu Petrapilose

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kaštel Petrapilosa (Foto: Kapitel)

Kaštel Petrapilosa (Foto: Kapitel)


Nenametljiva intervencija, jasnoća između starog i novog, gotovo anoniman pristup arhitekta i poštovanje prema kulturnom dobru, bili su presudni da komisija ovaj projekt pohvali na ovogodišnjem online izdanju revijalnog i natjecateljskog susreta arhitektonske produkcije

Projekt pristupa i prezentacije utvrde Petrapilosa, rad arhitekta Vjekoslava Gašparovića, upravo je dobio posebno priznanje na ovogodišnjem 22. Salonu arhitekture u Novom Sadu, online izdanju revijalnog i natjecateljskog susreta arhitektonske produkcije koji je obuhvatio projekte iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Mađarske i Rumunjske.

Ovo je četvrto priznanje za tisućljetni kaštel Petrapilosa, pristiglo upravo u godini dovršetka programa njegove obnove i višegodišnjih ulaganja zaokruženih EU projektom Kulterra. Gašparoviću su suradnici na projektu bili Josip Višnjić, Borivoj Sapundžić, Milan Marić i Nataša Nefat.

Žetva priznanja

"Projektom je naglašena nenametljiva intervencija na utvrdi korištenjem jednostavnih i iskrenih elementa komunikacije, pritom jasno razlikujući staro od novog, te formirajući nove ambijente. Gotovo anoniman pristup arhitekta uz dobro odmjerenu dozu suzdržanosti odiše poštovanjem prema kulturno povijesnom nasljeđu i omogućava sveobuhvatno sagledavanje novooživljenog prostora utvrde." Razlozi su to zbog kojeg je komisija pohvalila ovaj projekt na ovogodišnjem online izdanju Salona arhitekture.

Sezona "lova" na nagrade otvorena je u svibnju kada je kaštel Petrapilosa dobio posebno priznanje žirija Europske nagrade za baštinu čime je uvršten među najbolje projekte konzervacije kulturnih dobara europske baštine. Dva mjeseca kasnije Gašparovićev projekt pristupa i prezentacije utvrde Petrapilosa, osvojio je nagradu "BigSEE Architecture", u kategoriji krajolika i urbanog prostora.

Zaštita kulturne baštine

Odbor za dodjelu nagrade "Vicko Andrić" koja se dodjeljuje za izvanredna postignuća u području zaštite kulturne baštine u Hrvatskoj, u rujnu ove godine, godišnju nagradu "Vicko Andrić" za 2019. godinu dodijelio je Nataši Nefat upravo za vođenje i dovršetak projekta obnove jedne od najvećih i najznačajnijih srednjovjekovnih utvrda Istre - kaštela Petrapilosa u Buzetu.

U Gradu Buzetu, kaže dogradonačelnica Ana Pernić, jako su sretni i ponosni što je kaštel osvojio još jednu vrijednu nagradu.

- Četvrta nagrada u nizu za novoobnovljeni kaštel potvrda je kvalitetnog pristupa osmišljavanja prezentacije jednog kulturno povijesnog spomenika, rekla je Pernić.

U 25 godina 13,5 milijuna kuna

Obnova kaštela započela je 1995. godine, a od tada u njegovu obnovu ukupno je uloženo više od 13,5 milijuna kuna, od toga 8,4 milijuna kroz EU projekt Kulterra. Najveći dio, nešto više od 50 posto uloženih sredstava, odnosi se na bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj - otprilike 7,1 milijun kuna, Ministarstvo kulture u obnovu je uložilo 3,4 milijuna kuna, Grad Buzet oko 2 milijuna kuna, Regija Veneto 835.000 kuna, dok je 590.000 kuna osigurala Istarska županija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter