ODRŽAN PROGRAM NA PULSKOM FORUMU

 KUD "Lino Mariani" pjesmom i glazbom za velikog maestra ANTONIA SMAREGLIU rođenog u Puli

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Koncert na Forumu (Snimio Dejan Štifanić)

Koncert na Forumu (Snimio Dejan Štifanić)


U sklopu obilježavanja Dana Grada Pule, Dana Europe te 168. godišnjice rođenja znamenitog skladatelja Antonija Smareglie, večeras je na pulskom Forumu održan kulturno-umjetnički program. Riječ je o već poznatom programu koji se svake godina održava u ovo doba kao hommage čuvenom skladatelju rođenom u Puli, na nekoliko metara od Foruma, a gdje se danas nalazi Spomen-soba njemu posvećena.

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Lino Mariani", nastupile su njegove sekcije: Mješoviti zbor pod ravnanjem Davida Circote, mandolinisti s dirigenticom Clarom Chiarom Cerin i ženski zbor uz dirigenticu Oriettu Šverko.Zbor Lino Mariani (Snimio Dejan Štifanić)

Svi su oni pjesmom i glazbom predstavili djelić stvaralaštva ovoga kompozitora koji je došao do slave na svjetskim pozornicama, a nije imao lagan životni put. U posljednje vrijeme zahvaljujući nizu pojedinaca, kao i udruga, ponovno se valorizira njegovo stvaralaštvo. I ovaj je kulturno-umjetnički program pridonio tome, kao i događanja iz prethodnih dana. Kroz program su vodili predsjednik KUD-a "Lino Mariani" Valmer Cusma, inače poznati dugogodišnji novinar, te novinarka i voditeljica Dorina Tikvicki. Na koncertnom programu su bili i evergreeni i poznate skladbe. U ime SAKUD-a riječi dobrodošlice uputio je Vito Pauletić, te prenio pozdrave pulskog gradonačelnika i dogradonačelnika.

Antonio Smareglia, skladatelj (Pula, 5. V. 1854. – Grado kraj Trsta, 15. IV. 1929.). u Beču je počeo učiti prirodne znanosti, ali se ubrzo odlučio za studij glazbe. U Grazu je privatno učio glasovir, a 1871. otišao je u Milano gdje je (1872.–76.) studirao na Konzervatoriju (prof. Franco Faccio). Tu je upoznao Arriga Boita, Emilia Praga, Alfreda Catalanija i druge pobornike umjetničkog kruga zvanog Scapigliatura, što je sve utjecalo na njegovu karijeru. U Istru se vratio 1894. i u suradnji s libretistom Luigijem Illicom, koji mu je po uzoru na popularne verističke sadržaje talijanske opere predložio temu vezanu za Vodnjan, napisao je operu ''Nozze istriane'' (Istarska svadba, 1895.).

Pula, Vodnjan i Fažana lokacije su koje zauzimaju posebno mjesto u njegovom stvaralačkom opusu.

Pokrovitelji programa bili su Grad Pula i njegova Turistička zajednica. Suorganizator manifestacije je SAKUD Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter